Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Άνω των 50 εκατ. ευρώ οι οφειλές των Κρητικών προς τη ΔΕΗ

Ξεπέρασαν τα 50 εκατ. ευρώ οι οφειλές των Κρητικών προς τη
ΔΕΗ, μέσα στο 2014, ποσό που χαρακτηρίζεται ,από τα στελέχη της Επιχείρησης τοπικά ,ως τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς πως το 2009 οι οφειλές των καταναλωτών ρεύματος στο νησί μας δεν υπερέβαιναν τα 10 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti, από τα 50 εκατ. το 1/5 αφορά σε οφειλές δήμων προς τη ΔΕΗ, με πρωταθλητή στα χρέη περιφερειακό δήμο του Ηρακλείου του οποίου οι υποχρεώσεις έφθασαν το 1 εκατ. ευρώ ,κι όλα δείχνουν πως πρόκειται για οφειλή που, λόγω των πενιχρών εσόδων του, δεν μπορεί να..
καλύψει.
Σε ότι αφορά στους  ιδιώτες οφειλέτες είναι ανησυχητικό το γεγονός του ότι  ένα ποσοστό εξ αυτών της τάξης του  7% χρωστάει το 90% του ποσού στην κατηγορία των ιδιωτών καταναλωτών ,το οποίο και προφανώς δεν μπορεί να καλύψει λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Στον τομέα των επιχειρήσεων είναι κάπως καλύτερη η εικόνα αν και με μεγάλες οφειλές προς τη ΔΕΗ εμφανίζονται οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τομέα του γάλακτος και της τυροκομίας.
Σε γενικές γραμμές και στην Κρήτη παρατηρείται μετά τις 20 Δεκεμβρίου μια σχετική υστέρηση στην εξόφληση των λογαριασμών οφειλόμενη μάλλον στις πολιτικές εξελίξεις που αποδιοργάνωσαν  τους καταναλωτές .
Αξίζει στο σημείο αυτό να πούμε πως με βάση στοιχεία που είδαν το φώς της δημοσιότητας πρόσφατα σε όλη τη χώρα οι ανεξόφλητες οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ.

Η πρώτη μεγάλη διόγκωση των ανεξόφλητων οφειλών από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος παρατηρήθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2013 όπου είχαμε αύξηση 18% σε σχέση με το πρώτο 5μηνο του ίδιου έτους, εξέλιξη που αποδίδεται από τη ΔΕΗ στο χαράτσι  του 2012 και στην επιδείνωση των οικονομικών δυνατοτήτων των πελατών της λόγω των αυξημένων φορολογικών τους υποχρεώσεων.
Το πρόβλημα διογκώθηκε περαιτέρω το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2013 και Ιουλίου 2014, όπου καταγράφεται επιπλέον αύξηση των οφειλών  σε ποσοστό 32%.

 http://www.energypress.gr/news/reuma/Anw-twn-50-ekat.-eyrw-oi-ofeiles-twn-Krhtikwn-pros-th-DEH

Αρχειοθήκη ιστολογίου