Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Α. Ζερβός: Παρέδωσε τρεις καυτούς «φακέλους» για τις ιδιωτικοποιήσεις στη ΔΕΗ

Τρεις καυτούς «φακέλους» παρέδωσε στον υπουργό Παραγωγικής
Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, στην πρώτη ενημερωτική συνάντηση που είχε χθες μαζί του. Ο πλέον καυτός φάκελος είναι η εκκρεμότητα με το Αλουμίνιον της Ελλάδος, ακολουθεί ο φάκελος «βιομηχανικά τιμολόγια» και τρίτος ο φάκελος Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ). Η ΔΕΗ έχει ως γνωστόν ζητήσει από τον διαχειριστή ..του συστήματος την άρση της εκπροσώπησης του Αλουμινίου της Ελλάδος, ενώ η τελευταία έχει απαντήσει με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απόφασης της ΔΕΗ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Η ΔΕΗ προχώρησε σε αυτή την κίνηση έπειτα από απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης που εξουσιοδοτούσε τη διοίκηση της εταιρείας να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των συμφερόντων της επιχείρησης και των μετόχων, η οποία στηρίχτηκε σε στοιχεία που προσκόμισε η διοίκηση, σύμφωνα με τα οποία οι συσσωρευμένες απαιτήσεις της εταιρείας έναντι του Αλουμινίου για το έτος 2014 ανέρχονται στα 65,4 εκατ. ευρώ. Το Αλουμίνιον αμφισβητεί τα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ και αποπληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος στη βάση της τιμής των 40,7 ευρώ η μεγαβατώρα που έχει ορίσει η διαιτησία της ΡΑΕ και δεν έχει υπογράψει την προτεινόμενη από τη ΔΕΗ σύμβαση για το 2014.

Ο δεύτερος καυτός φάκελος αφορά τα βιομηχανικά τιμολόγια. Η ενεργοβόρα βιομηχανία έχει επίσης αμφισβητήσει την πρακτική της ΔΕΗ της τιμολόγησης βάσει απόφασης γενικής συνέλευσης και έχει θέσει ζήτημα τιμολόγησης βάσει διμερών διαπραγματεύσεων και προφίλ του κάθε καταναλωτή.

Ο τρίτος φάκελος αφορά τα περίφημα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), τον μηχανισμό δηλαδή μέσω του οποίου αποζημιώνονται οι μονάδες παραγωγής για την ενέργεια που παρέχουν στο σύστημα. Η πρόταση που έχει καταθέσει σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ, στο πλαίσιο της δέσμευσης του Μνημονίου για εξορθολογισμό του μηχανισμού και μείωση του κόστους, προβλέπει συνολικό ετήσιο κόστος στα 225 εκατ. ευρώ έναντι 570 εκατ. ευρώ σήμερα. Η πρόταση ωστόσο αφήνει απέξω τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ενώ σύμφωνα με την άποψη της επιχείρησης υποβαθμίζει σημαντικά και τον ρόλο των υδροηλεκτρικών, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να ζημιώνεται έναντι των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου.

Στην πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο κ. Ζερβός έκανε μια συνολικότερη ενημέρωση για όλα τα θέματα της επιχείρησης με έμφαση στο θέμα της ρευστότητας. Ο υπουργός ζήτησε από την πλευρά του τη διακοπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ όσο και του σχεδίου για τη Μικρή ΔΕΗ, ενώ δεσμεύτηκε για την άμεση κατάθεση στη ΔΕΗ του νομοσχεδίου για την ακύρωση του νόμου που προβλέπει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Ο κ. Ζερβός έκανε πάντως σαφές στον υπουργό ότι η κατάργηση του νόμου για τη Μικρή ΔΕΗ ενεργοποιεί αυτομάτως τις αποφάσεις της Κομισιόν που συνδέονται με τις απαιτήσεις για άνοιγμα της αγοράς του λιγνίτη, ενώ προσφέρθηκε να καταθέσει προτάσεις για την επίλυση του θέματος. Το θέμα των τιμολογίων, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συζητήθηκε διεξοδικά σε αυτή τη φάση, αφού βασικός στόχος ήταν η ενημέρωση του υπουργού εν όψει της κατάρτισης των προγραμματικών δηλώσεων. Η μείωση των τιμολογίων πάντως θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα δει ο κ. Λαφαζάνης αμέσως μετά τις προγραμματικές. Ο κ. Ζερβός έθεσε στη διάθεση του υπουργού την παραίτησή του, κύκλοι του υπουργείου ωστόσο τόνιζαν χθες ότι δεν τίθεται επί του παρόντος θέμα αντικατάστασης της διοίκησης της ΔΕΗ. Λίγο μετά τη συνάντηση Λαφαζάνη - Ζερβού, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε την απόφαση για άρση της 8μηνης πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων στον όμιλο της ΔΕΗ.


 http://www.kathimerini.gr/801685/article/oikonomia/epixeirhseis/diakoph-ths-diadikasias--idiwtikopoihshs--admhe-kai-mikrhs-deh

Αρχειοθήκη ιστολογίου