Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Υδρογονάνθρακες, ΔΕΗ, δάση, Κτηματολόγιο και χωματερές στον Π. Λαφαζάνη

Πολλά ανοιχτά μέτωπα «κληρονομεί» η νέα πολιτική ηγεσία του
υπερυπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εκτός από τα θέματα που αφορούν τις έρευνες των υδρογονανθράκων και τη ΔΕΗ, έχει να επιλύσει τον γόρδιο δεσμό των δασικών χαρτών και του Κτηματολογίου, να επιταχύνει τις διαδικασίες κλεισίματος των παράνομων χωματερών και διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς τα πρόστιμα τρέχουν, να αναζητήσει λύσεις για τα αυθαίρετα σε αιγιαλό και δάση, να..
προωθήσει προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και να «μοιράσει» τα δισεκατομμύρια της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική).
Επίσης, αναμένονται αλλαγές στους τελευταίους νόμους που αφορούσαν τη χωροταξική και δασική νομοθεσία, τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολλάκις καταγγείλει καθώς προωθούσαν τις μνημονιακές επιταγές, εις βάρος του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Τα πρώτα μέτωπα που αναμένεται να ανοίξουν, σύμφωνα με στελέχη της νέας κυβέρνησης, αφορούν τις εξορύξεις χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα, το θέμα της πώλησης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και το μείζον ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου.
Η νέα πολιτική ηγεσία
Υπουργός: Παναγιώτης Λαφαζάνης
Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1951. Εξελέγη βουλευτής της Β' Πειραιά με τον Συνασπισμό στις εκλογές του 2000 και με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2007 και το 2009. Είχε διατελέσει μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, καθώς και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Έλαβε μέρος στο φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα και υπέστη διώξεις για τη δράση του. Ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης της Νομικής το 1973.
Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος: Γιάννης Τσιρώνης
Ο χημικός κ. Γιάννης Τσιρώνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Είχε δραστηριοποιηθεί στο φοιτητικό κίνημα με τον «Ρήγα Φεραίο» και τη Β' Πανελλαδική και ήταν μέλος της συντονιστικής επιτροπής στην κατάληψη του Χημείου το 1979, όταν το φοιτητικό κίνημα κατάφερε να καταργήσει τον νόμο 815 που είχε περάσει η κυβέρνηση Καραμανλή για τη λειτουργία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Το 1983 γίνεται ιδρυτικό μέλος της Εναλλακτικής Κίνησης Οικολόγων. Από τότε συμμετέχει αδιάλειπτα στο οικολογικό κίνημα. Διατέλεσε μέλος του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας από το 1999 μέχρι το 2006. Είναι ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων. Η στράτευση στην οικολογία δεν γίνεται, κατά τη γνώμη του, για χάρη μιας ιδεολογίας, ούτε για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα κάποιας τάξης, ούτε για λόγους ηθικής, αλλά για να προστατεύσουμε την ίδια μας τη ζωή.
Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Βαγγέλης Αποστόλου
Ο δασολόγος κ. Βαγγέλης Αποστόλου γεννήθηκε το 1949 στην Εύβοια και είχε διατελέσει βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου την περίοδο 1996-2000. Επανεκλέχτηκε βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου 2012 και ήταν ο «σκιώδης» υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Από το 1998 είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Παναγιώτης Σγουρίδης
Ο αγρονόμος-τοπογράφος κ. Παναγιώτης Σγουρίδης γεννήθηκε το 1950 στην Ξάνθη. Σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο ΠαΣοΚ Ξάνθης. Την περίοδο 1986-1987 τοποθετείται πρόεδρος του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ξάνθης. Το 1989 εκλέγεται βουλευτής του νομού και επανεκλέγεται διαρκώς ως και το 2009. Το 2014 αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) και συμμετείχε στο ευρωψηφοδέλτιό τους. Από τις 5 Δεκεμβρίου 2014 ήταν ο πρόεδρος της επιτροπής επιλογής υποψηφίων στα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου