Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Εγγυητικές για να μην χάσουν τα έργα αναζητούν οι «αιολικοί» επενδυτές

Στη διαδικασία εξασφάλισης εγγυητικών επιστολών από τις
τράπεζες, προκειμένου να κρατήσουν ενεργές τις προσφορές σύνδεσης που έχουν λάβει από τον ΑΔΜΗΕ, βρίσκονται την περίοδο αυτή οι μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αιολικής ενέργειας.
Το μέτρο της κατάθεσης εγγυητικών επιστολών έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και η προθεσμία λήγει στις 31 του μηνός. Αφορά τους σταθμούς ΑΠΕ για τους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί Οριστική Προσφορά Σύνδεσης και είναι σε ισχύ, αλλά δεν υπάρχει Σύμβαση Σύνδεσης σε ισχύ. Εάν δεν υποβληθεί η εγγυητική.. επιστολή εντός του μήνα, η Οριστική Προσφορά Σύνδεσης παύει να ισχύει αυτοδικαίως.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του energypress, η τακτική που ακολουθούν οι «αιολικές» επιχειρήσεις, είναι να σπεύδουν να καταθέσουν εγγυητικές για τα έργα που βρίσκονται σε περιοχές με προβλήματα επάρκειας του δικτύου, όπως η Πελοπόννησος, η Κρήτη κ.λπ. Και τούτο διότι αν χάσουν την Προσφορά πάνε πίσω από όλους τους άλλους διεκδικητές που θέλουν να συνδέσουν ΑΠΕ στο ίδιο δίκτυο. Αντίθετα, σε περιοχές που δεν υπάρχει κορεσμός του δικτύου τείνουν να εγκαταλείπουν την Οριστική Προσφορά που έχουν λάβει, εκτιμώντας ότι οποτεδήποτε θελήσουν στο μέλλον θα μπορέσουν να πάρουν εκ νέου Προσφορές Σύνδεσης αφού το δίκτυο επιτρέπει κάτι τέτοιο. Ούτως ή άλλως δεν χάνουν την Άδεια Παραγωγής που έχουν λάβει, ούτε την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων.
Η διαδικασία απόκτησης εγγυητικών δεν είναι για όλους τόσο απλή, καθώς οι τράπεζες στις περισσότερες των περιπτώσεων απαιτούν επαρκείς αντεγγυήσεις, πρακτικά δηλαδή πρέπει να έχεις τα χρήματα που αντιστοιχούν στην Εγγυητική Επιστολή.
Το ύψος των εγγυητικών επιστολών για τις παλιές μονάδες ΑΠΕ ορίζεται ανά μονάδα ονομαστικής ισχύος του αιτήματος σε μεγαβάτ (ΜW) ως ακολούθως:
- 30.000 € για το τμήμα ισχύος έως 1 ΜW μειούμενου αναλογικά για ισχύ μικρότερη του 1ΜW
- 15.000 € για το τμήμα ισχύος από 1 ΜW έως και 10 ΜW
- 10.000 € για το τμήμα ισχύος από 10 ΜW έως και 100 ΜW
- 5.000 € για το τμήμα ισχύος πάνω από 100 ΜW.


 http://www.energypress.gr/news/aiolika-anemogennitries/Eggyhtikes-gia-na-mhn-hasoyn-ta-erga-anazhtoyn-oi-aiolikoi-ependytes

Αρχειοθήκη ιστολογίου