Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Στα 56,28 ευρώ/MW ο μέσος όρος της ΟΤΣ. Στo 11% η άνοδος στους ρύπους

Η αύξηση της Ζήτησης (κυρίως) λόγω του κύματος ψύχους της περασμένης εβδομάδας ήταν υπεύθυνη για την άνοδο των τιμών σε επίπεδο επταημέρου, , σύμφωνα με ανάλυση της E-ntelligence.
Παρατηρούμε την μέση ωριαία Ζήτηση να ενισχύεται κατά 13% από εβδομάδα σε εβδομάδα και να φτάνει τα 6.885 MW. Αυτό οδήγησε σε μεγάλη άνοδο των τιμών (κατά 7,93%) με συνέπεια η Ο.Τ.Σ. (Οριακή Τιμή Συστήματος) να κλείσει σε εβδομαδιαίο επίπεδο στα 56,28 €/MWh και ο μέσος όρος του μήνα μέχρι και..
την Κυριακή 15/2 στα 53,58 €/MWh.
Στην άνοδο των τιμών συνέβαλε και το γεγονός πως μειώθηκαν αισθητά οι εισαγωγές από την Ιταλία, λόγω υψηλών τιμών στην εκεί αγορά αλλά και λόγω αδυναμίας διενέργειας ημερήσιων δημοπρασιών για τεχνικούς λόγους για το Σάββατο 14/2. Όσον αφορά στο μίγμα καυσίμου χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως για λίγες ώρες αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν και πετρελαϊκές μονάδες υστέρα από πάρα πολύ καιρό. Οι εγχύσεις των Υ/Η συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και η Υδροηλεκτρική παραγωγή καλύπτει και αυτήν την εβδομάδα το 22% της Ζήτησης. Η μείωση των εισαγωγών έφερε αύξηση του μεριδίου αγοράς των Λιγνιτικών εργοστασίων στο 33%, ενώ οι μονάδες Φυσικού Αερίου κάλυψαν το 10%. Μικρή πτώση και για την παραγωγή από Α.Π.Ε. οι οποίες καλύπτουν το 15% της Ζήτησης
Μπορείτε να δείτε εδώ την εξέλιξη της Οριακής Τιμής Συστήματος (Ο.Τ.Σ.)
Αγορά ρύπων
Τρομερά ενδιαφέρουσα εβδομάδα η περασμένη για την Αγορά Ρύπων, όχι τόσο από πλευράς ειδήσεων αλλά από πλευράς φημών οι οποίες «τράβηξαν» τις τιμές προς τα πάνω σχεδόν 11% από Δευτέρα σε Παρασκευή. Παρατηρούμε το Spot συμβόλαιο να ενισχύεται κατά 10,9% από Δευτέρα σε Παρασκευή και να κλείνει στα 7,63 €/τ, τιμή η οποία αποτελεί ρεκόρ για πάνω από 15 μήνες. Αντίστοιχη άνοδος και για τα Προθεσμιακά ΔΕΚ‐15 & ΔΕΚ‐16. Μέχρι τις 24/2 θα έχουμε έντονες διακυμάνσεις λόγω του ψηφίσματος για τα Διαθέσιμα Σταθεροποίησης της Αγοράς (Market Stability Reserve). Προς το παρόν η Αγορά αποτιμά με θετικό τρόπο τις εξελίξεις.

 http://www.energypress.gr/news/reuma/Sta-56-28-eyrw-MW-o-mesos-oros-ths-OTS.-Sto-11-h-anodos-stoys-rypoys

Αρχειοθήκη ιστολογίου