Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΔΕΔΔΗΕ: Εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος στη Ρόδο για αποφυγή μπλακ άουτ

Εξαιτίας σοβαρής τεχνικής βλάβης που παρουσιάστηκε στις 9
Φεβρουαρίου στον Αυτόνομο Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε. στη Ρόδο – και μέχρι την πλήρη αποκατάστασή της – προς αποφυγή ολικής διακοπής της ηλεκτροδότησης, ο ΔΕΔΔΗΕ ενδέχεται να προβεί σε εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης καταναλωτών, περιορισμένης χρονικής διάρκειας, ανάλογα με τη διαθέσιμη ισχύ.
Σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα, εκ περιτροπής διακοπών ηλεκτροδότησης είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη 10.2.2015, κατά το χρονικό διάστημα από 18:30 έως 21:30 στη Ρόδο, εκτιμώμενης διάρκειας μέχρι και 30 λεπτά ανά ομάδα περιοχών του προγράμματος.
Όπως αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ στην ανακοίνωσή του, «παρακαλούμε ..
τους καταναλωτές για τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην απολύτως απαραίτητη, ώστε να καταστεί εφικτή η με τον καλύτερο τρόπο κατανομή της διαθέσιμης ισχύος σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών.
Το σύνολο των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών».

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμεινε χθες για πάνω από τέσσερις ώρες η Ρόδος εξαιτίας βλάβης που σημειώθηκε στα συστήματα ψύξης αρκετών μηχανών στον ΑΗΣ Σορωνής. Η διακοπή σημειώθηκε στις 04.00 τα ξημερώματα και διήρκεσε ως τις 08.00 το πρωί.
Όπως αναφέρει η Δημοκρατική, εξαιτίας της βλάβης, που ήταν αρκετά σοβαρή, τέθηκαν εκτός λειτουργίας όλες οι μηχανές βάσεως του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Σορωνή. Σύμφωνα με τους τεχνικούς της ΔΕΗ το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή διεκόπη η άντληση θαλασσινού νερού για την ψύξη των μηχανών.
«Μπορεί να γέμισε φύκια ο αγωγός που μεταφέρει νερό από τη θάλασσα στο εργοστάσιο για την ψύξη των μηχανημάτων. Ενδέχεται να έχει σπάσει και τμήμα του σωλήνα. Η ζημιά πάντως είναι σοβαρή. Για την αποκατάσταση της βλάβης χρειαζόμαστε βοήθεια από δύτες που θα εξετάσουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Αν δεν αποκατασταθεί η βλάβη δεν είναι δυνατό θα τεθούν σε λειτουργία όλες οι μηχανές», δήλωσε ο κ. Βασίλης Σαλβάρης και ζήτησε από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
«Ζητάμε από τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί με την χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος. Να κάνουν οικονομία για να μην καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα ηλεκτροδότησης», δήλωσε ο διευθυντής της ΔΕΗ.
Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των μηχανών που τέθηκαν εκτός λειτουργίας, ο κ. Σαλβάρης δήλωσε:
«Τέθηκαν εκτός λειτουργίας όλες οι μηχανές βάσεως. Τώρα η ζήτηση καλύπτεται από τους αεροστροβίλους και κάποιες μικρές μηχανές ντίζελ. Η ενέργεια που παράγεται κυμαίνεται από 100 έως 105 Μεγαβάτ, το περισσότερο».
Σε ερώτηση αν η ενέργεια που παράγεται επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της Ρόδου, ο κ. Σαλβάρης δήλωσε:
«Οριακά ο ΑΗΣ Σορωνής καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν στη Ρόδο. Αν η ζήτηση αυξηθεί εξαιτίας της κακοκαιρίας και κυρίως της πτώσης της θερμοκρασίας δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να σημειωθούν διακοπές της ηλεκτροδότησης γιατί δεν θα υπάρχει επάρκεια».
«Τα ξημερώματα έγινε μπλάκ άουτ γιατί σημειώθηκε βλάβη σε ένα αγωγό ψύξης επτά μηχανών στον ΑΗΣ Σορωνής. Δώσαμε λύση στο πρόβλημα αλλά υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Το εργοστάσιο τώρα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος μέχρι 100 MW. Αν η ζήτηση αυξηθεί περισσότερο θα σημειωθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση που ελπίζουμε να μην διαρκέσουν πολύ», δήλωσε ο διευθυντής του ΑΗΣ Σορωνής κ. Μιχάλης Μπαρδακάς.
«Προσπαθούμε να δούμε σε ποιο σημείο είναι το πρόβλημα για να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες επισκευής. Κάνουμε προσπάθεια να στείλουμε αντλίες από την Αθήνα στη Ρόδο.Τα μηχανήματα αυτά θα αντλούν νερό από τη θάλασσα για τον ΑΗΣ. Επειδή υπάρχει απαγόρευση απόπλου εξετάζουμε το ενδεχόμενο να τα στείλουμε με κάποιο από τα αεροπορικά δρομολόγια. Αν χρειαστεί θα θέσουμε σε λειτουργία κάποιες από τις εφεδρικές μηχανές που έχουμε για την κάλυψη της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ο γενικός Διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ κ. Γιάννης Κοπανάκης.
Να σημειωθεί πως χθες πραγματοποιήθηκαν με λίγες εξαιρέσεις και οι προγραμματισμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης σε ορισμένες συνοικίες της πόλεως προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στο δίκτυο διανομής.
Αναφορά στη διακοπή της ηλεκτροδότησης έγινε στη συνάντηση που είχε χθες ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος με το δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη με την αντιπροσωπεία από την επαρχία Shandong της Κίνας.
Ο περιφερειάρχης μίλησε για τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας στην ηλεκτροδότηση ορισμένων νησιών στο νομό Κυκλάδων πριν λίγο καιρό.
Σημειώνεται, πάντως, ότι τον τελευταίο καιρό είναι καθημερινές σχεδόν οι διακοπές ρεύματος, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα.


 http://energypress.gr/news/reuma

Αρχειοθήκη ιστολογίου