Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Χίλιες και δύο πατέντες από ιδιώτες και επιχειρήσεις για την κλοπή ρεύματος


Χίλιους δύο τρόπους, μηχανεύονται ιδιώτες και επιχειρήσεις, προκειμένου να κάνουν τους μετρητές της ΔΕΗ να γράφουν μειωμένη κατανάλωση ρεύματος, καθώς κάθε χρόνο χάνει όλο και περισσότερα εκατομμύρια από τη ρευματοκλοπή.
Τα όσα ανακαλύπτουν κατά καιρούς, τα συνεργεία της ΔΕΗ, ξεπερνούν κάθε φαντασία, ενώ ακόμα και μέσω ίντερνετ έχουν..

κάνει την εμφάνισή τους μηχανισμοί που «τρελαίνουν» τους μετρητές της ΔΕΗ.
Η πλήρης αποσύνδεση ειδικών εξαρτημάτων του μετρητή, τα οποία επιτρέπουν στο ρεύμα να φτάνει στον καταναλωτή χωρίς να καταγράφεται η κατανάλωση, είναι μία από τις πρακτικές ρευματοκλοπής.
Η πλέον διαδεδομένη πρακτική, που είναι αδύνατον να εντοπιστεί εάν δεν υπάρχει καταγγελία, ώστε να γίνει ο έλεγχος από το αρμόδιο συνεργείο, είναι η αλλοίωση της ένδειξης του μετρητή.
Η παρέμβαση αυτή, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, μπορεί να γίνει μόνο από ηλεκτρολόγους, που παρεμβαίνουν και επιβραδύνουν την ταχύτητα κίνησης του μετρητή.

Ακόμα και με σπρέι!
Σύμφωνα με τεχνικούς της ΔΕΗ, δεν είναι λίγοι οι ιδιώτες στην περιοχή μας που κλέβουν ρεύμα από τη ΔΕΗ. Φυσικά, δεν καταφεύγουν στην «τσιγγάνικη» μέθοδο να κατεβάζουν ρεύμα με άγκιστρα απευθείας από τις κολώνες, αλλά «πειράζουν» τα ρολόγια της ΔΕΗ.
Οι τεχνικοί βρίσκουν κομμένες τις σφραγίδες των μετρητών και στη συνέχεια έχουν αφαιρεθεί τα καπάκια και κάνουν επεμβάσεις. Συχνό, είναι και το φαινόμενο της τοποθέτησης μαγνητών, ώστε να γυρίζει λιγότερο ή καθόλου ο δίσκος του μετρητή.
«Πολύ συχνά συναντάμε, τα ρολόγια να είναι τρυπημένα. Δηλαδή, τα τρυπούν στο πλάι με ένα μεταλλικό αντικείμενο και με ξύλο σφηνώνουν το δίσκο, ώστε να μην περιστρέφεται και να μην γράφει ο μετρητής. Αυτά τα εντοπίζουμε όταν πηγαίνουμε για μετρήσεις. Έχουμε πάει σε πολυκατοικίες για έλεγχο και έχουμε βρει 10 πειραγμένα ρολόγια. Άλλοι βγάζουν τα λαμάκια του μετρητή για να μην γράφει. Κάποιοι άλλοι με ένα ειδικό σπρέι ψεκάζουν τις επαφές αυτές για να παγώνουν και να μην γράφουν οι μετρητές.

Και σε επιχειρήσεις
Ακόμα πιο συχνό είναι το φαινόμενο σε επιχειρήσεις και μάλιστα όπως μας λένε άνθρωποι της ΔΕΗ σε μεγάλες επιχειρήσεις και καταστήματα.
«Στην περιοχή μας, έρχονται διάφοροι επιτήδειοι από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίοι παίρνουν και υψηλή αμοιβή και με διάφορα μηχανήματα χαμηλώνουν το κόστος ενέργειας μιας επιχείρησης. Τοποθετούν το μηχάνημα στο μετρητή που «γράφει» μικρότερη κατανάλωση. Και αυτό είναι παράνομο. Ιδιαίτερα δε, επεμβαίνουν στους ηλεκτρονικούς μετρητές», σημειώνει τεχνικός της ΔΕΗ που συνομιλήσαμε.
Φυσικά γι’ αυτές τις ενέργειες υπάρχουν επιπτώσεις από τη ΔΕΗ, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που το διακινδυνεύουν. Στους παρανομούντες επιβάλλονται πρόστιμα. Το πρώτο είναι ένα ποσό που βγαίνει αφού υπολογισθεί η αξία ρεύματος που είχαν σε καταναλώσεις τα προηγούμενα χρόνια, και το δεύτερο πρόστιμο.


(tharrosnews.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου