Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Σε ιδιώτες μέσω διαγωνισμών η παραχώρηση των λιγνιτωρυχείων


Μόνο ελληνικό χρώμα... είχαν τα αποτελέσματα των διαγωνισμών
για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα τρία χερσαία «οικόπεδα» της Δυτικής Ελλάδας, ενώ παράλληλα το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει την παραχώρηση, μέσω διαγωνισμών, λιγνιτικών ορυχείων για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι έληξε η προθεσμία για την υποβολή .. προσφορών έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις τρεις περιοχές «Αρτα - Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησο».

Τον διαγωνισμό είχε προκαλέσει πριν από περίπου έναν με ενάμιση χρόνο η ιταλική ENEL, όταν ζήτησε τα τρία οικόπεδα. Η συγκεκριμένη ενεργειακή εταιρεία τελικώς δεν κατέβηκε... στον διαγωνισμό, ούτε και άλλοι ξένοι κολοσσοί, προφανώς λόγω της μεγάλης πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που καθιστά ασύμφορες αυτές τις επενδύσεις.
Εντούτοις, οι δύο ελληνικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα, υπέβαλαν προσφορές.

Πρόκειται για τα «Ελληνικά Πετρέλαια» που χτυπούν... την «Αρτα - Πρέβεζα» και τη «Βορειοδυτική Πελοπόννησο», ενώ στον προηγούμενο διαγωνισμό πήραν με τη συνεργασία της ιταλικής Edison και της ιρλανδικής Petroceltic το «οικόπεδο» του «δυτικού Πατραϊκού Κόλπου».
Η δεύτερη εταιρεία είναι η «Energean Oil & Gas» που διαχειρίζεται τα κοιτάσματα του Πρίνου και υπέβαλε προσφορές για τις περιοχές «Αρτα - Πρέβεζα» και «Αιτωλοακαρνανία». Η συγκεκριμένη επιχείρηση που έχει στο μετοχικό της κεφάλαιο το αμερικανικό επενδυτικό fund των 12 δισ. δολαρίων «Third Point» έχει ήδη κερδίσει τα «οικόπεδα» των «Ιωαννίνων» και του «Κατακόλου».
Οι δύο επενδυτές θα κληθούν να υποβάλουν ανταγωνιστικές προσφορές και η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός τριμήνου. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης εξετάζει σοβαρά το σενάριο της παραχώρησης μέσω διαγωνισμών των λιγνιτορυχείων της Ελασσόνας και της Δράμας σε ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Συμμόρφωση
Ο σχεδιασμός αυτός γίνεται προκειμένου να συμμορφωθεί η Ελλάδα στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που έχει καταδικάσει τη χώρα μας για την παρεμπόδιση της πρόσβασης ιδιωτών στον λιγνίτη. Προνόμιο αποκλειστικό, που το διατηρεί μόνο η ΔΕΗ με αποτέλεσμα το φθηνότερο καύσιμο να είναι ουσιαστικά σε έναν και μόνο «παίκτη». Το ορυχείο της Δράμας έχει 800 με 900 εκατ. τόνους λιγνίτη και της Ελασσόνας 168 εκατ. τόνους, κοιτάσματα ικανά για να λειτουργήσουν λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν στους διαγωνισμούς αυτούς να μπαίνει ως προϋπόθεση για τη μίσθωση των ορυχείων η υποχρεωτική κατασκευή μονάδων.
Ωστόσο, το εγχείρημα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω των πιθανών αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, αλλά και επειδή η Ε.Ε. οδηγείται σε πολιτικές μείωσης των εκπομπών των ρύπων CO2.

Μάλιστα αυτοί μέχρι το 2030 θα πρέπει να μειωθούν κατά 40% σε σχέση με το 1990 και το 2050 κατά 80%. Επίσης, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι μονάδες αυτές μαζί με το άνοιγμα των ορυχείων θα χρειαστεί για να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν γύρω στα επτά με 10 χρόνια.

(Έθνος - Χ. Κολώνας)

Αρχειοθήκη ιστολογίου