Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Νομικές κινήσεις κατά της ΔΕΗ για τις πλημμύρες εξετάζει ο Δήμος Αρταίων


Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, μετά την έκτακτη συνεδρίαση
σχετικά με τις πλημμύρες και λαμβάνοντας υπόψη τις τοποθετήσεις όλων των δημοτικών παρατάξεων και των φορέων, προχώρησε στη σύνταξη κειμένου 36 προτάσεων όσον αφορά τις διεκδικήσεις του Δήμου Αρταίων μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις πλημμύρες της 1ης Φεβρουαρίου 2015.
Πιο αναλυτικά, ο δήμος ανακοίνωσε τις εξής προτάσεις:
1. Να προχωρήσουν άμεσα τα έργα οριοθέτησης και διευθέτησης της κοίτης του ποταμού Αράχθου και με συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων προς την κατεύθυνση αυτή. Από το 1993 εκκρεμεί η οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου και μέχρι σήμερα..
δεν έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα ο Δήμος Αρταίων να έρχεται αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες πλημμύρες και καταστροφές. Ως Δήμος συνεχίζουμε την συμπληρωματική σύνταξη της Μελέτης όπως μας υπέδειξε το Υπουργείο, το έργο έχει προενταχθεί στο επιχειρησιακό σχέδιο του καινούριου ΕΣΠΑ και τώρα αναμένονται οι αποφάσεις ένταξης από τα τρία συναρμόδια Υπουργεία (Υποδομών, ΥΠΕΚΑ και Αγροτικής Ανάπτυξης). Ο προϋπολογισμός των έργων είναι 80 εκατομμύρια ευρώ και σκοπός τους είναι αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων, όπως συνέβη στις 1-2-2015, έτσι ώστε τα νερά του ποταμού να διοχετεύονται με ασφαλή κανονισμένο τρόπο ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος  πλημμυρών και απωλειών σε περιουσίες και υποδομές. Προς αυτή την κατεύθυνση ζητούμε τη συμβολή της Πολιτείας, προκειμένου να κατασκευαστούν τα έργα οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού Αράχθου που τόσα χρόνια συζητάμε αλλά δεν υλοποιούνται.  
2. Να κινηθούμε νομικά απέναντι στη ΔΕΗ η οποία γνώριζε πολύ καλά ότι η περιοχή μας συγκαταλέγεται στις περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα από πλημμύρες. Πρόσφατα (29/11/2014) στην εφημερίδα τα ΝΕΑ δημοσίευμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που ενέτασσε την Άρτα στις 9 πόλεις της χώρας, που ανήκουν στις πιο επικίνδυνες περιοχές, γεγονός που η ΔΕΗ αγνόησε. Θεωρούμε βέβαιο ότι αν η ΔΕΗ είχε ανοίξει τα θυροφράγματα νωρίτερα και λειτουργούσε με γνώμονα την διασφάλιση των πολιτών που τη φιλοξενούν και όχι το δικό της οικονομικό όφελος, η πλημμύρα θα είχε αποτραπεί. Η ΔΕΗ οφείλει πρωτίστως να διευθετήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες της Άρτας και στη συνέχεια το κέρδος αυτής. Από το ΥΠΕΚΑ έχει ανατεθεί πρόσφατα μελέτη για την κατάρτιση χαρτών κινδύνου πλημμύρας για όλη την Ήπειρο και στις συμβατικές υποχρεώσεις του μελετητή έχει συμπεριληφθεί ο καθορισμός της ανώτατης επιτρεπτής στάθμης στα φράγματα σε σχέση με τον δυνητικό κίνδυνο πλημμύρας, μελέτη που θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί. Πρόθεσή μας είναι όχι μόνο να στραφούμε νομικά απέναντι στη ΔΕΗ αλλά και να στηρίξουμε και όσους δημότες μας θέλουν να κάνουν το ίδιο. Τέλος να αναζητηθούν και οι διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας απέναντι στην τοπική κοινωνία καθώς άφησε τη ΔΕΗ να δρά εν λευκώ στην διαχείριση του φράγματος και δεν προχώρησε εγκαίρως τα έργα οριοθέτησης και διευθέτησης.
3. Να ζητήσουμε και να επιβάλλουμε την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας της ΔΕΗ όσον αφορά τη στάθμη του νερού που θα ανοίγουν τα θυροφράγματα κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες (όχι πάνω από 110 μ). Η ανώτατη στάθμη στα φράγματα Πουρναρίου θα πρέπει να θεσμοθετηθεί με γνώμονα τον πλημμυρικό κίνδυνο και όχι με γνώμονα το κέρδος της ΔΕΗ, σε βάρος της ζωής και της περιουσίας των δημοτών μας. Ως Δημοτική αρχή καθιστούμε σαφές ότι βάζουμε πάνω από όλα την ανθρώπινη ζωή, τους δημότες, την  περιουσία τους και την περιουσία του Δήμου που φιλοξενεί τη ΔΕΗ και το κράτος θα πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση να λειτουργεί. Επίσης να απαιτηθεί η εξασφάλιση της συνεχούς ροής του ποταμού για την ανανέωση των νερών του Αμβρακικού Κόλπου και την υδάτινη επάρκεια λειτουργίας των γεωτρήσεων.
4. Να συσταθεί άμεσα ανεξάρτητη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που θα αποτελείται από μετεωρολόγο, υδραυλικό μηχανικό και άλλους ειδικούς, που όταν πρόκειται να λάβουν χώρα ακραία καιρικά φαινόμενα, θα αξιολογεί τα δεδομένα και τις καταστάσεις και θα ενημερώνει άμεσα το Συντονιστικό Όργανο για τυχόν κινδύνους πλημμυρών, ώστε να μπορούμε λαμβάνουμε αποφάσεις αντικειμενικά και να προφυλάσσουμε τους δημότες μας και τις περιουσίες τους. Μέχρι σήμερα η ΔΕΗ είχε τον πλήρη έλεγχο του χειρισμού των υδάτων του φράγματος και αποφάσιζε με κύριο γνώμονα την μεγιστοποίηση του κέρδους της καταστρατηγώντας επί της ουσίας τον αντιπλημμυρικό χαρακτήρα του και αυτό επιβάλλεται να αλλάξει.
5. Οι πληγέντες να αποζημιωθούν στο ακέραιο άμεσα χωρίς καμία περικοπή, το κοινωνικό επίδομα να δοθεί όσο το δυνατόν συντομότερα χωρίς καμία καθυστέρηση και να αυξηθεί από 586 € σε 1.500 € ανά νοικοκυριό και να προσαυξάνεται για κάθε παιδί με 500 € για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών.  Το ποσό να διπλασιάζεται για ΑΜΕΑ, πολύτεκνους και ανέργους. Αποζημίωση οικοσυσκευών στο ελάχιστο 2.000 €. Αυτό ζητήθηκε και από τους αναπληρωτές Υπουργούς κύριοι Σπίρτζης και Αποστόλου που βρέθηκαν στην Άρτα στα πλαίσια σύσκεψης για την αποτίμηση της κατάστασης μετά τις πλημμύρες. Επίσης να συμπεριληφθεί στις αποζημιώσεις το κόστος αποκατάστασης σε μηχανολογικό εξοπλισμό οικιών και γεωργικών εκμεταλλεύσεων (περιφράξεις, γεωργικά μηχανήματα, αντλίες κτλ) με επέκταση της ΚΥΑ 267/2001.
6. Ζητούμε πάγωμα των οφειλών των πληγέντων προς κάθε κατεύθυνση (δάνεια χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, εφορία, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και γενικά χρέη προς δημόσιο-δήμους και Ν.Π.) ώστε να μην επιβαρυνθούν περισσότερο το τρέχον διάστημα. να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Επίσης μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και κτηνοτροφικών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
7. Να πραγματοποιηθεί άμεση καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και αποζημίωσή τους στο ακέραιο, ώστε να ανακουφιστούν όσο πιο σύντομα γίνεται.
8. Να ληφθεί μέριμνα, ώστε να αποζημιωθούν για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές μονάδες, επαγγελματικά εργαστήρια και αρτοποιεία καθώς επίσης και εμπορικά καταστήματα, και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστίαση, καφενεία κλπ)
9. Να συστήσουμε στο Δήμο Αρταίων Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για να βοηθήσουμε οικονομικά τους πληγέντες από την πλημμύρα. Είναι σημαντικό όλοι αν μπορούμε να προσφέρουμε, σύμφωνα και με τις δυνατότητές μας, για να βοηθήσουμε τους συνδημότες μας που επλήγησαν και βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε δεινή οικονομική θέση.
10. Ο Δήμος Αρταίων να προχωρήσει σε απαλλαγή των κατοικιών εκείνων που επλήγησαν από τα δημοτικά τέλη για ένα χρόνο.
11. Ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΑ να προχωρήσει σε απαλλαγή των κατοικιών εκείνων που επλήγησαν από τους λογαριασμούς ύδρευσης για ένα χρόνο.  
12. Να ζητηθεί άμεσα χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των έργων υποδομής που υπέστησαν ζημιά στο Δήμο Αρταίων προϋπολογισμού 8.000.000 € (βιολογικός καθαρισμός, παραποτάμιο πάρκο, μελέτη στατικής επάρκειας για Ιστορικό Γιοφύρι και Σύγχρονη Γέφυρα, έργα οδοποιίας, αρδευτικά και στραγγιστικά δίκτυα, αναχώματα κατά μήκος Αράχθου και Λούρου ποταμού κτλ. Ο Δήμος ήδη επιβαρύνθηκε μέσω της ΔΕΥΑΑ με το ποσό των 400.000 € για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο Βιολογικό Καθαρισμό ποσό που πρέπει να γίνει άμεσα απαιτητό.
13. Ζητούμε και Διεκδικούμε Δωρεάν Ρεύμα για τους Αρτινούς. Από την προηγούμενη κυβέρνηση υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με αριθμό ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ.23840/14 (ΦΕΚ 3497 Β/29-12-2014), η οποία προβλέπει για τα νοικοκυριά στις περιοχές των οποίων λειτουργούν σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικά, πλην φωτοβολταϊκών) ότι θα επιδοτηθούν έως και 100% του ρεύματος που καταναλώνουν. Συγκεκριμένα η ΚΥΑ προβλέπει επιδότηση 100% για τετραμηνιαίες καταναλώσεις έως 2.000 κιλοβατώρες, 50% για τετραμηνιαίες καταναλώσεις από 2.000 έως 3.000 κιλοβατώρες. Για το Δήμο Αρταίων η απόφαση περιλαμβάνει το υδροηλεκτρικό έργο της Παντάνασσας και τους δημότες της.  Ζητούμε την έκδοση ΚΥΑ που να ορίζει ότι η ο Δήμος Αρταίων και οι Δημότες του θα έχουν δωρεάν ρεύμα από τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ είναι μια επιχείρηση που λειτουργεί εντός των ορίων του Δήμου μας χωρίς να έχει προσφέρει ουσιαστικά τίποτα στην περιοχή που την φιλοξενεί. Παράγει τεράστιες ποσότητες ρεύματος τις οποίες εξάγει στο εξωτερικό με μεγάλα οικονομικά οφέλη. Έτσι σαν ελάχιστη υποχρέωσή της είναι η δωρεάν παροχή ρεύματος από το δίκτυό της στο Δήμο Αρταίων από εδώ και στο εξής. Η παροχή δωρεάν ρεύματος στους Αρτινούς Δημότες και στο Δήμο μπορεί να γίνει ή με το χαρακτηρισμό του υδροηλεκτρικού έργου της ΔΕΗ Πουρναρί Ι και ΙΙ ως Έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά ακόμα και αν αυτό δεν μπορεί να συμβεί ζητάμε με έκδοση ειδικής ΚΥΑ για το Δήμο ώστε να λαμβάνουμε δωρεάν ρεύμα από το πλεονάζον που διαθέτουμε στο εξωτερικό.
14. Άμεση εξέταση όλων των αναχωμάτων και των καταστροφών που αυτά υπέστησαν και άμεση αποκατάστασή τους.
15. Να υλοποιηθεί μελέτη σκοπιμότητας για Τηλεθέρμανση της πόλης της Άρτας με γεωθερμικές αντλίες θερμότητας και άλλες ΑΠΕ , από το νερό του φράγματος Πουρναρίου.
16. Να διεκδικήσουμε την Ύδρευση της Άρτας από το Φράγμα Πουρναρίου έργο για το οποίο υπάρχει ήδη μελέτη από το 2010 αλλά και την άρδευση της περιοχής με κλειστό αγωγό υπό πίεση. Το έργο να υλοποιηθεί με πόρους της ΔΕΗ.
17. Να εγκριθεί από το Δήμο Αρταίων άμεση πρόσληψη στον Δήμο έκτακτου επιπλέον εργατοτεχνικού προσωπικού για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και να ενεργοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που έχει εγκριθεί για τον δήμο μας  για 160 άτομα.
18. Άμεση διάθεση των στοιχείων από την ΔΕΗ (παροχές, ύψος ταμιεύτηρα, χρόνος ανοίγματος θυροφραγμάτων ) για 10 μέρες πριν και 10 μέρες μετά από την 1/2/2015.
19. Να καταργηθεί ο νόμος για τη «Μικρή ΔΕΗ» που ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ και όλοι οι νόμοι που ιδωτικοποιούν τη ΔΕΗ και απελευθερώνουν την ηλεκτρική ενέργεια.
20. Καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, σε ανέργους, σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
21. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να επιστραφούν οι δόσεις σε όσους την έχουν καταβάλει.
22. Τη λήψη όλων των αναγκαίων και απαραίτητων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Ο Δήμος με κρατική χρηματοδότηση να προχωρήσει σε μια πρώτη παρέμβαση άμεσα πιθανόν με κάποια στοιχεία- αναχώματα έως ότου γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα που επιβάλλονται να σχεδιαστούν.
23. Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση ζητημάτων υγείας στις πληγείσες περιοχές.
24. Άμεση διεκδίκηση του προσδιορισμού της πλημμυρικής παροχής κατόπιν σύσκεψης υπό τον αρμόδιο Υπουργό και της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ όλων των φορέων της περιοχής (περιφέρεια, δήμοι, τεχνικές υπηρεσίες, ΔΕΗ κλπ), ώστε βάσει αυτής να σχεδιαστεί η αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας.
25. Ο Δήμος Αρταίων να συνεισφέρει στην προσπάθειας άμεσης αποκατάστασης του ιστορικού μνημείου της Γέφυρας της Πλάκας.
26. Έκδοση Κ.Υ.Α. περί οριοθέτησης του συνόλου της Π.Ε. Άρτας ως πληγείσας περιοχής και παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων για αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια και κτιριακές εγκαταστάσεις.
27. Λήψη μέτρων διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, αλλά και για φορολογική ελάφρυνση των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
28. Χορήγηση στεγαστικής συνδρομής με τη μορφή δωρεάν κρατικής αρωγής στους πληγέντες κατοίκους.
29. Στις περιπτώσεις αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια και κτιριακές εγκαταστάσεις, που αφορούν σε μη φέροντα στοιχεία, οι μελέτες επισκευής να ανατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία που θα επωμιστεί το έργο της αποκατάστασης και στις περιπτώσεις που απαιτείται μελέτη από ιδιώτη μηχανικό η αμοιβή να χορηγείται με τη μορφή δωρεάν κρατικής αρωγής.
30. Να χορηγηθεί δωρεάν κρατική αρωγή και για τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε οικιακό εξοπλισμό, στον οποίο να συμπεριλαμβάνονται τα λεβητοστάσια και οι καυστήρες, η οποία πρέπει να επισπευστεί ώστε να αποκατασταθούν άμεσα λόγω της διανυόμενης χειμερινής περιόδου.
31. Άμεση καταβολή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος ποσού 1.000 ΕΥΡΩ στους κτηνοτρόφους που υπέστησαν ζημίες για την κάλυψη των αναγκών τους.
32. Για τα θερμοκήπια κλπ που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 31ης Ιανουαρίου 2015 και 1η Φεβρουαρίου 2015, και δεν ασφαλίζονται στον ΕΛΓΑ, να εξευρεθούν άμεσες λύσεις για την παροχή βοήθειας.
33. Στους κατοίκους οι οποίοι εξαιτίας σοβαρών ζημιών ή ολοσχερούς καταστροφής της οικίας τους, πρέπει να μετοικήσουν να χορηγηθεί το ενοίκιο διαμονής ή συγκατοίκησης, ή να τους παραχωρηθούν μεταφερόμενοι λυόμενοι οικισμοί τύπου containers
34. Επίσης, να αποζημιωθούν άμεσα τα οχήματα επαγγελματικής χρήσης, αλλά και τα οχήματα ιδιωτικής χρήσεως που υπέστησαν φθορές από τα πλημμυρικά φαινόμενα
35. Από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. ζητείται άμεσα η έκδοση απόφασης για τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, για έξι μήνες, προς τους πληγέντες κατοίκους.
36. Την εφαρμογή των όρων της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή του φράγματος. 


 http://www.energypress.gr/news/reuma/Nomikes-kinhseis-kata-ths-DEH-gia-tis-plhmmyres-exetazei-o-Dhmos-Artaiwn

Αρχειοθήκη ιστολογίου