Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Mην μειώσετε το όριο €4.750 για τους μισθούς της ΔΕΗ!

Αναδημοσίευση από το kourdistoportocali.com/

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ
 
Μια επιστολή πρόκληση συνδικαλιστών της ΔΕΗ αποκαλύπτει το μέγεθος και το βάθος του πελατειακού κράτους, το οποίο δεν τόλμησε να ακουμπήσει ο δήθεν μεταρρυθμιστής Μητσοτάκης. Το σωματείο λοιπόν με επιστολή του στον υπουργό Κατρούγκαλο ζητά να μην μειωθεί το όριο των 4.750 ευρώ που είναι οι μισθοί των Γενικών Γραμματέων. 
Το σχετικό ρεπορτάζ του Χάρη Φλουδόπουλου από το Capital.gr
«Η περαιτέρω μείωση του μισθού των Γενικών Γραμματέων  θα συμπαρασύρει αυτόματα και τους μισθούς των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ με καταστροφικά αποτελέσματα για τις εταιρίες του...
Ομίλου και τους εργαζόμενους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πρώτη Κυβερνητική επιλογή δεν θα έχει ως στόχο την περαιτέρω μείωση των αποδοχών των εργαζομένων θέτοντας εαυτόν σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις».  
Το απόσπασμα προέρχεται από την επιστολή του σωματείου εργαζομένων στη ΔΕΗ Σπάρτακος προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο, με αφορμή τις πληροφορίες περί μείωσης του μισθού των γενικών γραμματέων. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι με το μισθό του γενικού γραμματέα είναι συνδεδεμένο το ανώτατο όριο αποδοχών για το Δημόσιο αλλά και τις εταιρείες του Δημοσίου εφόσον το ποσοστό της κρατικής συμμετοχής δεν είναι μικρότερο του 30%. Δηλαδή το θέμα που θίγει ο Σπάρτακος δεν αφορά μόνο τη ΔΕΗ αλλά το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο, που βρίσκονται στην ανώτατη μισθολογική κλίμακα (Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., ΟΤΑ, Ένοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα).

Στην πραγματικότητα η επιστολή συνιστά το πρώτο επίσημο μισθολογικό αίτημα που θέτει συνδικαλιστικό σωματείο της ΔΕΗ, προς την κυβέρνηση προκειμένου να μην θιγούν τα ανώτατα όρια των μισθών στο Δημόσιο και τις εταιρείες του Δημοσίου. 

Το σωματείο Σπάρτακος, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι λόγω των σκληρών συνθηκών εργασίας λαμβάνουν ειδικά επιδόματα και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις με πολλά χρόνια υπηρεσίας εμπίπτουν στο πλαφόν, επισημαίνει ότι ειδικά για τη ΔΕΗ από τα 4750 ευρώ μεικτά, στην τσέπη του εργαζόμενου μπαίνουν πολύ λιγότερα: ενώ για τους γενικούς γραμματείς το καθαρό ποσό είναι 3600 ευρώ στην περίπτωση των εργαζομένων στον όμιλο ΔΕΗ, λόγω των κρατήσεων (Ασφαλιστικών, Αλληλεγγύης, ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΟΕΕ, ΦΜΥ) το καθαρό ποσό δεν ξεπερνά τα 2.620 ευρώ, υποστηρίζει ο Σπάρτακος. 

Αυτός ο μισθός αφορά α) στελέχη της Επιχείρησης και β) εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται 30 χρόνια στους Σταθμούς, στα Ορυχεία και στα Δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής του Ομίλου (επί 24 ώρες ημερησίως, 30 ημέρες το μήνα, 365 ημέρες το χρόνο και μάλιστα κάτω από τις πλέον αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες και καταστάσεις).

Όπως επισημαίνει η επιστολή ο μισθός αυτός και μισθός στελεχών αντίστοιχων ανταγωνιστικών εταιρειών αφορούν ποσά τα οποία σαφώς δεν μπορούν να συγκριθούν ενώ με την επιβολή του νόμου 4024/2011 έγιναν μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων που ξεπέρασαν μεσοσταθμικά το 35% των μισθών του 2009, μειώνοντας τη συνολική μισθοδοσία κατά 820 εκ. ευρώ. 

Όπως δείχνει η επιστολή, η διαχείριση του συγκεκριμένου αιτήματος αλλά και άλλων αντίστοιχων φίλα προσκείμενων προς τη νέα κυβέρνηση ομάδων που μάλιστα επικαλούνται προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι θα είναι για την κυβέρνηση ένας από τους πονοκεφάλους της επόμενης ημέρας της διαπραγμάτευσης.

Αρχειοθήκη ιστολογίου