Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Βγήκε η εγκύκλιος του ΔΕΔΔΗΕ για το net metering – Ξεκινά να δέχεται αιτήσεις

Αρχής γενομένης από τις 8 Μαΐου, ο ΔΕΔΔΗΕ θα ξεκινήσει να
δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγη με το σύστημα της αυτοπαραγωγής και συμψηφισμού (net metering).
Όπως είχε γράψει και παλιότερα το Energypress (Διαβάστε εδώ περισσότερα) ήταν ζήτημα ημερών να δώσει ο Διαχειριστής του δικτύου το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η εν λόγω διαδικασία.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «σε εφαρμογή των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης AΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ 24461 (ΦΕΚ Β΄3583/31.12.2014) αναφορικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering), ο ΔΕΔΔΗΕ θέτει υπόψη των ..
ενδιαφερομένων ότι η υποδοχή σχετικών αιτημάτων σύνδεσης θα ξεκινήσει στις 08.05.2015.
Σε πρώτη φάση ο ΔΕΔΔΗΕ θα υποδεχτεί μόνο αιτήματα σύνδεσης από καταναλωτές που τροφοδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης και για μέγιστη ισχύ φωτοβολταϊκού συστήματος 100 kWp στην ηπειρωτική χώρα και τα διασυνδεδεμένα με αυτή νησιά, 50 kWp στην Κρήτη και 20 kWp στα λοιπά Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.
Τα αιτήματα θα υποβάλλονται στις αρμόδιες τοπικές μονάδες του ΔΕΔΔΗΕ (Περιοχές) με συμπλήρωση του σχετικού Εντύπου Αίτησης και συνυποβολή των προβλεπόμενων εγγράφων και στοιχείων».
Αργότερα, με νεότερη ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ θα προσδιορίσει την ημερομηνία έναρξης, καθώς και τις θέσεις υποδοχής των αιτημάτων σύνδεσης από καταναλωτές που τροφοδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης, μετά την επίλυση των πλέον σύνθετων τεχνικών ζητημάτων που σχετίζονται με τις συνδέσεις αυτές.
Eντός των αμέσως προσεχών ημερών θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΔΕΔΔΗΕ σχετικό πληροφοριακό υλικό (Πληροφοριακό Δελτίο, Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις, Υπόδειγμα Σύμβασης Σύνδεσης, Υποδείγματα Υπεύθυνων Δηλώσεων κλπ).
Τέλος να σημειωθεί ότι, στην Πελοπόννησο και στο τμήμα της Εύβοιας νοτίως του Αλιβερίου, καθώς και στα νησιά Άνδρο και Τήνο, επί του παρόντος θα γίνονται δεκτά αιτήματα με μέγιστη ισχύ 20 kWp.
Όσο για το περιεχόμενο της Υπουργικής Απόφασης, υπενθυμίζεται ότι προβλέπει τα εξής:
- Επιτρέπεται η αυτοπαραγωγή στη Μέση και στη Χαμηλή Τάση.
- Αφορά μόνο σε συστήματα φωτοβολταϊκών και όχι μικρών ανεμογεννητριών.
- Η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς είναι 20 KW ή αν είναι πάνω από 20 KW η ισχύς μπορεί να είναι μέχρι το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής. Τα όρια αυτά ωστόσο θα είναι μειωμένα στο μισό για τα μη διασυνδεμένα νησιά εκτός της Κρήτης.
- Για φορείς που επιτελούν κοινωφελές έργο υπό τις οριζόμενες από το Νόμο προϋποθέσεις η ΥΑ επιτρέπει να αξιοποιηθεί το σύνολο της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής.
- Εγκατάσταση αυτοπαραγωγής μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε στα σημεία που επιτρέπονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου (δηλ. δεν περιορίζεται στις στέγες αλλά και σε πέργκολες, γκαράζ, κήπους, ακόμα και όμορα οικόπεδα.)
- Οι αυτοπαραγωγοί θα καταβάλλουν ΕΤΜΕΑΡ μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια που συνολικά απορροφούν από το Δίκτυο ή το Σύστημα.
- Ο ενεργειακός συμψηφισμός θα γίνεται ετησίως στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος του αυτοπαραγωγού.

Για τη λειτουργία του συμψηφισμού, ο ΔΕΔΔΗΕ θα εγκαθιστά δύο μετρητές, ένα για την εισερχόμενη ενέργεια και έναν για την ενέργεια που θα παράγει το φωτοβολταϊκό.

Αρχειοθήκη ιστολογίου