Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Ανακεφαλαίωση 2015 -- Αναξιόπιστα τα αιολικά ME αέρα. Και δεν έχουμε αέρα...


Επειδή κάπως έχω καθιερώσει να κάνω ανακεφαλαιώσεις την Μεγάλη Εβδομάδα, φέτος θα κάνω δύο... Η μία θα είναι μόνο για τα αιολικά. Η περίληψη της περίληψης είναι ότι έχουμε πετάξει (και χρωστάμε μέσω λογαριασμού ΔΕΗ) 3 δις για 2.000 ονομαστικά και διακοσμητικά αιολικά μεγαβάτ, κι όσο βάζουμε κι άλλα θα πετάμε περισσότερα λεφτά, θα δημιουργούμε προβλήματα στο δίκτυο, και για ηλεκτροδότηση;  Όταν θέλουμε ρεύμα, θα εισάγουμε.



Αυτή η ανακεφαλαίωση είναι τα ...άρθρα του greeklignite.  Το πιο πρόσφατο είναι η ανυπαρξία των αιολικών όταν έχει αέρα, και όλως περιέργως δεν έχει και αέρα!   "Ανύπαρκτα όταν χρειάζονται... ήρθε η ώρα να καταρρεύσει και το σχέδιο "Άνεμος", που κι αυτό δεν "στέκεται" πουθενά, καθώς τα πραγματικά ανεμολογικά δεδομένα είναι αμείλικτα, όπως προκύπτουν απ' τα δεδομένα πραγματικού χρόνου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για όλη τη χώρα".


Δεν έχουμε αέρηδες!...  Σε αντίθεση με την Δυτική Αγγλία και την Σκωτία, που έχουν  (αλλά το 2%, το θυμάστε;)  Δεν είμαι ανεμολόγος, αλλά ξέρω ότι συχνά φυσάει του σκοτωμού (ακατάλληλο γι' ανεμογεννήτριες) και συχνά έχει ...άπνοια. Ή συχνά φυσάει στην θάλασσα Κυθήρων, αλλά όχι στην Κάσο, ή στην Πίνδο... Και με πολλές διασυνδεδεμένα αιολικά, επίσης ...μηδέν εις το πηλίκον (βλ.επόμενη παράγραφο). Το να μην φυσάει την νύχτα, είναι επίσης πρόβλημα με τα πολλά φ/β. Και ξέρουμε ότι τα μελτέμια του Αυγούστου είναι συνήθως όταν έχει και ήλιο, επίσης πρόβλημα.  Μια λύση θα ήταν να είναι όλα τα αιολικά μεταφερόμενα και να τα πηγαίνουμε εκεί που φυσάει. Και μεταφορά ρεύματος με μικροκύματα.. (Μην γελάτε, κάποιος πράσινος μακάκας μπορεί να το προτείνει. Ή να βάλουμε ανεμιστήρες σε κάθε αιολικό, να φυσάει πάντα).


Μάθαμε από την εμπειρία ολόκληρης της Αυστραλίας (πολλά, διασυνδεμένα, γεωγραφικά διάσπαρτα, αιολικά "πάρκα"), ότι τα αιολικά, βασικά ...απουσιάζουν από την ηλεκτροδότηση.  Η Αυστραλία δεν είναι Γερμανία ή Δανία να στέλνει το αιολικό της ρεύμα ...βόλτα, αλλά να ηλεκτροδοτείται από γείτονες. Η Αυστραλία είναι ένα μεγάλο, μη διασυνδεμένο νησί και δεν έχει κορόϊδα και θύματα για γείτονες. Αν η Αυστραλία ήταν γείτονας με τις ΗΠΑ και την Κίνα, τότε θα μπορούσε να ισχυριστεί "πολύ αιολικό ρεύμα", σαν την Δανία. Αλλά δεν είναι.


Μάθαμε επίσης όταν ακόμα κι όταν φυσάει "σταθερά", δεν φυσάει "σταθερά", και η διαφημιζόμενη (από τους αιολικούς) καμπύλη ισχύος όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά το "τυρβώδες" του αέρα (turbulence) από μόνο του δημιουργεί αστάθειες στο δίκτυο που χρειάζονται περισσότερες θερμές εφεδρείες (ή απόρριψη σε γείτονες, κατά προτίμηση με περισσευούμενα υδροηλεκτρικά ή σε ...Σλάβους που δεν διαμαρτύρονται...

O greeklignite δεν ασχολείται μόνο με τα αιολικά, αλλά νομίζω δεν του αρέσει που πετάμε πολλά λεφτά για να μην έχουμε ρεύμα, και να κάνουμε ζημιά στα δίκτυα...  Και βρίσκει συνήθως πηγές που δεν ξέρω εγώ... Και όταν καταλήγουμε στα ίδια ...ενθουσιάζομαι.  Μια μικρή αιολική ανθολογία του greeklignite:

"Όχι ευχαριστώ" στα αιολικά και και στα φωτοβολταϊκά από την Βουλγαρία

...Άνθρακας η μείωση CO2 από αιολικά και άλλες ΑΠΕ στην Γερμανία

όσο συνεχίζεται η εξαγωγή εξοπλισμού ΑΠΕ και η εξαγωγή του άχρηστου αιολικού ρεύματος στις γειτονικές χώρες, το πρόβλημα [της Γερμανίας] κρύβεται μια χαρά κάτω απ' το χαλί.

επειδή με την ενέργεια δένεται όλη η ΕΕ στο άρμα των Γερμανών, και η Ελλάδα, βεβαίως-βεβαίως, το EUPHEMIA 2.0 είναι το λογισμικό που θα επιτρέπει στο άχρηστο αιολικό ρεύμα της Γερμανίας να ταξιδεύει ανά την Ευρώπη, προκειμένου να διαχυθεί το πρόβλημα της τυχαιότητας της παραγωγής.

Η Γερμανική αιολική παράνοια... επί 5308 ώρες (60,6% του συνολικού χρόνου του έτους) η αποδιδόμενη ισχύς ήταν κάτω του 10% της ονομαστικής

Αίνιγμα:  Βάζουμε πολλά λεφτά, αυξάνουμε την εγκατεστημένη ισχύ, αλλά δεν παίρνουμε ρεύμα. Τι είναι;

Πάμπολλα αιολικά, πανηγυρίζει η WWF, αλλά για να έχουν ρεύμα, εισάγουν ρεύμα

Οι Γερμανοί χρειάζονται την Νορβηγία για να κρύψουν το αιολικό τους πρόβλημα

Εάν πάψουν να υπάρχουν οι επιδοτήσεις κανείς δεν πρόκειται να βάλει ανεμογεννήτριες, καθώς πρόκειται για την πλέον αναξιόπιστη μορφή ηλεκτροδότησης

τα συμπεράσματα της μελέτης του Ινστιτούτου Άνταμ Σμιθ, που είχαμε παρουσιάσει τον Οκτώβριο και που κατέβαζε την "εγγυημένη" αξιοπιστία των αιολικών στο 2%

Προτείνω να ηλεκτροδοτήσουμε με αιολικά τα νοσοκομεία των οικογενειών των βουλευτών που ψήφισαν τον Νόμο Μπιρμπίλη

"Ένα από τα καλύτερα άρθρα που έχω διαβάσει" είπε σχολιαστής...  Απ' τα μέσα Ιανουαρίου ακόμα είχαμε επισημάνει πως η Γερμανία εξάγει το αιολικό της πρόβλημα, το Φεβρουάριο γράφαμε για το πώς οι πολλές ΑΠΕ γεμίζουν προβλήματα το ηλεκτρικό σύστημα, τον Απρίλιο για την αποτυχία των πολιτικών με την Energiewende, το Μάιο για τις άβολες αλήθειες του νέου νόμου-EEG 2.0 για τις ΑΠΕ. Τον Αύγουστο σας είπαμε πως η "πιο πράσινη από ποτέ" Γερμανία είναι παραμύθι της Χαλιμάς και τον Οκτώβριο πως ο ηλεκτρισμός θα κάνει βόλτες ανά την Ευρώπη, προκειμένου οι πολιτικοί να μην αναγνωρίσουν την αποτυχία τους

Μήπως τελικά πρέπει πράγματι να βάλουμε ανεμιστήρες για να γυρνούν τις ανεμογεννήτριες;

Αν γίνουν όλα αυτά τα έργα ΑΠΕ που έχουν αδειοδοτήσει, θα δουλεύει η γερμανική και η δανέζικη βιομηχανία για να μας προμηθεύσει ανεμογεννήτριες, θα δουλεύει η κινέζικη βιομηχανία για να μας προμηθεύσει Φ/Β, όλα αυτά θα γίνονται με δανεικά κεφάλαια που η χρεοκοπημένη χώρα δεν τα έχει και θα καταλήξουμε με περίσσεια ΑΠΕ, που δεν θα μπορεί να πάει πουθενά αν προηγουμένως δεν γίνουν χιλιάδες χιλιόμετρα νέων δικτύων, δεν θα καταναλώνεται, αφού δεν θα υπάρχει ζήτηση και τα κεφάλαια των "επενδυτών" δεν θα εξυπηρετούνται. Ένα κεφάλαιο που δεν εξυπηρετείται πιέζει πάντα τους πολιτικούς για μηχανισμούς αποζημίωσης και στις ΑΠΕ έχει βρεθεί η λύση : λέγεται "αποζημίωση απορριπτόμενης ισχύος", πληρώνουμε δηλαδή λεφτά για να κάθονται τα πάρκα εκείνα που δεν μπορούν να δουλέψουν. Δεν γνωρίζω αν το έχουμε ήδη θεσμοθετήσει στην Ελλάδα, στη Βρετανία όμως το έχουν κάνει. Λεφτά υπάρχουν! Μεγάλε Παπανδρέου, σχολή δημιούργησες! 
http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2015/04/2015_8.html#more


Αρχειοθήκη ιστολογίου