Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Το 24% της κατανάλωσης καλύπτεται με εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος

Με εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος καλύπτονται οι ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, λόγω της καθετής μείωσης της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, ενώ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε μεν, αλλά όχι σε επίπεδα που δημιουργούν πρόβλημα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, ΑΔΜΗΕ, για το πρώτο τρίμηνο του 2015 η ζήτηση ηλεκτρισμού αυξήθηκε κατά 8,4% σε σχέση με τα..
αντίστοιχα επίπεδα του προηγούμενου χρόνου, κυρίως από τους πελάτες του δικτύου διανομής.
Παραγωγή
Το ποσοστό είναι υψηλό μεν, δικαιολογείται όμως από τις ψυχρότερες καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα.
Η λιγνιτική παραγωγή κατέγραψε σημαντική μείωση της τάξης του 21,6%. Τα προβλήματα που προέκυψαν από την καταστροφή των δύο μονάδων στην Πτολεμαΐδα εξηγούν ένα μέρος της πτώσης αυτής.
Ωστόσο συνολικά η παραγωγή των λιγνιτικών εργοστασίων ήταν πεσμένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ οε χαμηλά επίπεδα διατηρήθηκε και η υδροηλεκτρική παραγωγή λόγω του σχετικά άνυδρου περυσινού χειμώνα. Από τις μονάδες φυσικού αερίου η παραγωγή μειώθηκε στο ελάχιστο.
Μερίδια αγοράς
Έτσι, ο πρωταγωνιστής της σεζόν ήταν σι εισαγωγές ηλεκτρισμού, οι οποίες ως μερίδιο αγοράς με 24% έχουν κατακτήσει πια τη δεύτερη θέση. Στην πρώτη θέση παραμένει ο λιγνίτης, αλλά η συμμετοχή του από 44% και πάνω τα προηγούμενα χρόνια έχει πέσει στο 34%. Το φυσικό αέριο έχει υποχωρήσει οε επίπεδα τέτοια που να συναγωνίζεται ευθέως τις ΑΠΕ. Το πρώτο τρίμηνο η συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου στη διαμόρφωση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας έπεσε στο 11%, ενώ οι ΑΠΕ κινήθηκαν στο 7% και στο 10%.
Στρεβλώσεις
Τα μηνύματα που εκπέμπει το σύστημα δείχνουν ότι οι στρεβλώσεις συνεχίζονται. Οι χαμηλότερου κόστους εισαγωγές ρεύματος έχουν αρχίσει να υποκαθιστούν σε μεγάλο βαθμό την εγχώρια παραγωγή, με τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας να υποχωρεί σε ανησυχητικά επίπεδα. Κύκλοι της βιομηχανίας αποδίδουν την κάθετη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής και την αύξηση των εισαγωγών στην τακτική της ΔΕΗ να διογκώνει αδικαιολόγητα τα λιγνιτικά κόστη και τις προσφορές των λιγνιτικών, ιδιαίτερα κατά τις νυκτερινές ώρες.
Η νέα ηγεσία της ΔΕΗ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα εκπονήσει μελέτη για τον έλεγχο των παραμέτρων που διαμορφώνουν το εσωτερικό της κόστος με στόχο τη μείωσή του. Η όλη προσπάθεια εντάσσεται στη θέση που έχει διατυπώσει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης υπέρ της μείωσης του ενεργειακού κόστους και της μείωσης των τιμολογίων ηλεκτρισμού για τις βιομηχανίες και τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Ο Μανώλης Παναγιωτάκης, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, έχει επίσης επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή του στον λιγνίτη, οπότε και από το μέτωπο αυτό πρέπει να αναμένονται κινήσεις.

(Ημερησία)

Αρχειοθήκη ιστολογίου