Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Νέα παρέμβαση Κομισιόν για την ανεξαρτησία της ΡΑE

Κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των υπουργών ενέργειας, ο
έλληνας υπουργός Π. Λαφαζάνης, είχε μια σειρά από συναντήσεις και επαφές το περιεχόμενο των οποίων δεν έγινε γνωστό. Το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων, ήρθε λίγες μέρες αργότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ο Επίτροπος Ενέργειας Miguel Arias Canete απέστειλε επιστολή σε αυστηρό τόνο προς την ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας την υποχρέωση που υπάρχει βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών και νόμων σε σχέση με τον κλάδο της ενέργειας για σεβασμό της ανεξαρτησίας αλλά και της λειτουργίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Μάλιστα ο Επίτροπος υπογραμμίζει ότι η υποχρέωση για ανεξάρτητη λειτουργία της ΡΑΕ προκύπτει όχι ως κάποια μνημονιακή υποχρέωση αλλά ως απόρροια της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ, γεγονός με τη δική του βαρύνουσα ..
σημασία.
Το Capital.gr επικοινώνησε με το υπουργείο το οποίο και αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο για την επιστολή. 
Την ύπαρξη της επιστολής ωστόσο επιβεβαιώνουν πηγές της Κομισιόν. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές το περιεχόμενο της επιστολή Canete αφορά στο θέμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. «Σε σχέση με τα πιθανά σχέδια για τη ΡΑΕ και ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο των υφιστάμενων οικονομικών συμφωνιών, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να σέβεται πλήρως τη νομοθεσία της ΕΕ» υπογραμμίζουν με νόημα οι ίδιες πηγές.
«Η Επιτροπή», συνεχίζει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν «έχει σημειώσει τις προφανείς προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με την ελληνική ρυθμιστική αρχή ενέργειας της ΡΑΕ».
Ποια είναι αυτή;
«Η νομοθεσία της ΕΕ προβλέπει ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή με τις εξουσίες και τα καθήκοντα που ορίζονται με σαφήνεια στις σχετικές οδηγίες και ότι της έχουν δοθεί τα κατάλληλα μέσα ώστε να εκτελέσει τα καθήκοντά της. Οι αποτελεσματικές και ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής ρύθμισης του τομέα της ενέργειας και για τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά και, ως εκ τούτου, αποτελούν προτεραιότητα για τις δραστηριότητες ελέγχου της Επιτροπής» καταλήγει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η επιστολή Canete καθώς και τα αυστηρά μηνύματα που περιέχει έρχονται σε συνέχεια των πληροφοριών για αποψίλωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας από αρμοδιότητες, που έχει προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός, απαξιώνοντας μάλιστα το έργο και τη λειτουργία της αρχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι 3 μήνες μετά τις εκλογές παραμένει κενή τόσο η θέση του προέδρου της ΡΑΕ όσο και μία ακόμη θέση μέλους της Αρχής, η οποία στο διάστημα αυτό υπολειτουργεί, εκδίδοντας μόνο μια σειρά από ήσσονος σημασίας αποφάσεις που αφορούν σε χορηγήσεις, αναθεωρήσεις ή ανακλήσεις αδειών έργων ΑΠΕ.
Σύμφωνα τέλος με κάποιες πηγές του ΥΠΑΠΕΝ πάντως, έχει γίνει η προκήρυξη των δύο θέσεων για τη Ρυθμιστική Αρχή, η οποία σημειωτέον είναι αρμόδια ώστε να αδειοδοτεί και να χορηγεί τις πιστοποιήσεις μεταξύ άλλων και για τα έργα υποδομή στην ενέργεια όπως είναι οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου.
του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου