Τρίτη 26 Μαΐου 2015

«Μύλος» με το συγκρότημα ATRINA, και πάλι αντιμέτωπο με διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ


Πονοκέφαλος για τη ΔΕΗ έχει καταντήσει η υπόθεση του 17όροφου κτιριακού συγκροτήματος ATRINA στο Μαρούσι, καθώς οι ιδιοκτήτες του συνεχίζουν να μην πληρώνουν τα χρέη τους, κατάσταση που εφόσον συνεχιστεί θα αναγκάσει την επιχείρηση να δώσει νέα εντολής αποκοπής.
Η τελευταία είδηση είναι ότι προ μερικών ημερών ο γνωστός πλαστικός χειρουργός Ανδρέας Φουστάνος, και μέχρι πρότινος διαχειριστής του συγκροτήματος, παραιτήθηκε από τα..
καθήκοντά του, αφού το οικονομικό αδιέξοδο μεγαλώνει και λύση τακτοποίησης του χρέους προ τη ΔΕΗ, ύψους πλέον 1,4-1,5 εκατ. ευρώ, δεν διαφαίνεται.
Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ έχει συστήσει στην Εφορία Μεγάλου Πλούτου που στεγάζεται στο συγκρότημα, και που καταβάλλει κανονικά τις οφειλές της σε ρεύμα, να εγκαταστήσει δικό της ρολόι, προκειμένου να αποφύγει τις επιπτώσεις μιας νέας διακοπής. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, η ΔΕΗ επικοινώνησε και χθες με τους επικεφαλής της Εφορίας, προκειμένου να τους ρωτήσει τι ενέργειες έχουν γίνει για την εγκατάσταση αυτόνομου ρολογιού, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κάποια πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση.
Ανεπιβεβαίωτες πηγές ανέφεραν ότι η ΔΟΥ Μεγάλου Πλούτου απευθύνθηκε σε εργολάβο ο οποίος την ενημέρωσε πως για να εγκατασταθεί ρολόι Μέσης Τάσης χρειάζονται πάνω από 200.000 ευρώ - τόσο είναι το κόστος στη συγκεκριμένη κατηγορία πελατών- ποσό εξαιρετικά μεγάλο που αποθαρρύνει οποιαδήποτε απόφαση αυτόνομησης από το κοινό ρολόι του συγκροτήματος. Από την πλευρά τους πάλι πηγές της ΔΕΗ σχολίαζαν πως μια ΔΟΥ -ακόμη και αν διαθέτει ιδιαίτερα “βαρύ” μηχανολογικό εξοπλισμό- δεν μπορεί να χρειάζεται ρολόι Μέσης Τάσης, παρά αρκεί ένα ρολόι χαμηλής τάσης, που κοστίζει φυσικά πολύ λιγότερα.
Όπου και να βρίσκεται η αλήθεια, η κατάσταση με τις οφειλές του ATRINA προς τη ΔΕΗ όχι μόνο είναι "μύλος", αλλά φαίνεται ότι τραβήξει και θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια. Διότι, ούτε η εφορία φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταστήσει άμεσα ξεχωριστό ρολόι, ούτε οι ιδιοκτήτες του ATRINA να κάνουν διακανονισμό με τη ΔΕΗ για τα συσσωρευμένα χρέη.
Θυμίζουμε ότι προ μηνός, με παρέμβαση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, οι ιδιοκτήτες του ATRINA μάζεψαν κοντά στα 200.000 ευρώ, τα έδωσαν στη ΔΕΗ, και το ρεύμα επανήλθε. Αλλά διακανονισμός της οφειλής ποτέ δεν έγινε, διαχειριστής πλέον δεν υπάρχει, και τα χρέη αυξάνονται.
Όσο περνάει ο καιρός δημιουργείται μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ότι κάποιοι μεγαλόσχημοι που στεγάζονται στο συγκρότημα, κρύβονται πίσω από την εφορία προκειμένου να μη πληρώνουν.
Επομένως τι μέλλει γενέσθαι; Το πιθανότερο είναι πως αν δεν λυθεί σύντομα το θέμα, τότε η ΔΕΗ θα κόψει και πάλι το ρεύμα στο συγκρότημα.
Το ιστορικό
Το κτιριακό συγκρότημα ATRINA, ηλεκτροδοτείται από μια παροχή Μέσης Τάσης, από την οποία ηλεκτροδοτούνται μεταξύ άλλων δύο υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και το Κέντρο Έλεγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου, καθώς και ενοικιαστές με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Σύμφωνα με τη σύμβαση προμήθειας, η ΔΕΗ εκδίδει ένα συνολικό λογαριασμό επ’ ονόματι της διαχείρισης.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που στεγάζονται στο συγκεκριμένο κτήριο καταβάλλουν το σύνολο των οφειλών τους προς τη διαχείριση, ενώ το ίδιο κάνουν και άλλοι ενοικιαστές.
Όπως ωστόσο είχε αναφέρει στην τότε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, ήταν η διαχείριση που δεν κατέβαλε τα ποσά που οφείλει από κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος προς την επιχείρηση.
Στο παρελθόν η ΔΕΗ είχε ανταποκριθεί θετικά σε αιτήματα διακανονισμούαπό τη διαχείριση του κτιριακού συγκροτήματος, τους οποίους όμως διακανονισμούς εκείνη δεν τήρησε.
Τελευταία φορά, το Δεκέμβριο του 2014, η ΔΕΗ ανταποκρίθηκε και πάλι σε σχετικό αίτημα του διαχειριστή και ενέκρινε νέο διακανονισμό για τη ληξιπρόθεσμή οφειλή που στις 31/11/14 είχε ανέλθει σε 1,27 εκατ. ευρώ.
Όμως, κατά τη ΔΕΗ ο διαχειριστής του κτηρίου, δεν κατέβαλε καμία από τις δόσεις της ρύθμισης, ούτε εξόφλησε τις τρέχουσες καταναλώσεις των επόμενων μηνών, με αποτέλεσμα η ληξιπρόθεσμη οφειλή του, αντί να μειωθεί σημαντικά όπως προέβλεπε ο διακανονισμός, να έχει εκτιναχθεί σε 1,38 εκατ. ευρώ. Αυτός ήταν και ο λόγος που στα τέλη Απριλίου, έπειτα από  σχετικές ειδοποιήσεις για τήρηση των υποχρεώσεων, η ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπή ηλεκτροδότησης του κτηριακού συγκροτήματος.

Αρχειοθήκη ιστολογίου