Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ξανά στο “στόχαστρο” τα διαθέσιμα της ΔΕΗ;


Αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στη ΔΕΗ μόλις έγινε γνωστή η
ατζέντα του διοικητικού συμβουλίου που πρόκειται να γίνει την Πέμπτη καθώς σε αυτήν περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, θέμα συζήτησης για τη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων της εταιρείας.  Αν και δεν έχει γίνει γνωστή η εισήγηση της διοίκησης για το θέμα, υπάρχει πάντα ανοιχτό το θέμα να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα της εταιρείας, για την αγορά εντόκων τίτλων της ΤτΕ. Ακόμη δεν είναι σαφές το ποσό για το ..οποίο γίνεται λόγος, αν και σύμφωνα με τις επίσημες καταστάσεις της εταιρείας τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας στο τέλος του 2014 ήταν 434,5 εκ. Ευρώ.
Ανάλογο θέμα, περιλαμβανόταν σύμφωνα με πληροφορίες και στο διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη θυγατρική της ΔΕΗ ΑΔΜΗΕ, όπου επρόκειτο να εξεταστεί η αγορά έντοκων γραμματίων της ΤτΕ από τα διαθέσιμα της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς. Σημειώνεται ότι στο ταμείο του ΑΔΜΗΕ εκτιμάται ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια που ξεπερνούν τα 100 εκ. Ευρώ (σύμφωνα με τις επίσημες καταστάσεις στο τέλος του 2014 τα χρηματικά διαθέσιμα ήταν 118,3 εκ. Ευρώ).
Για τη ΔΕΗ η κατάσταση είναι αρκετά πιο περίπλοκη καθώς θυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται θέμα αξιοποίησης ταμειακών διαθεσίμων της εταιρείας, πιθανόν για την αγορά έντοκων τίτλων της Τράπεζας της Ελλάδος.  Ανάλογη κίνηση είχε γίνει και στα τέλη Απριλίου όταν διέρρευσε η πληροφορία ότι υπάρχει θέμα στην ατζέντα του έκτακτου ΔΣ τη εταιρείας. 
Τότε μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από συνδικαλιστές αλλά και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, η εταιρεία είχε προχωρήσει σε διάψευση, ανακοινώνοντας ότι δεν της ζητήθηκε η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ. Στην ίδια ενημέρωση η ΔΕΗ ανέφερε ότι “η  τοποθέτηση των ταμειακών διαθεσίμων γίνεται μέσω ελληνικών εμπορικών τραπεζών και με βάση τις ανταγωνιστικότερες προσφορές, τη διασπορά του κινδύνου και λαμβάνοντας υπόψη τις ταμειακές ροές για την απρόσκοπτη λειτουργία και ανάπτυξη της Εταιρείας”.
Το όλο θέμα αποκτά κρίσιμη διάσταση καθώς η ΔΕΗ καλείται μέχρι τέλος Μαΐου, δηλαδή εντός της εβδομάδας να καταβάλει την προκαταβολή ύψους 200 εκ. ευρώ για την επένδυση της Πτολεμαΐδας, με κίνδυνο εάν δεν καταβληθούν τα χρήματα να διαλυθεί η σύμβαση. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για την ΔΕΗ η οποία θα κινδύνευε να χάσει όχι μόνο το δάνειο ύψους 700 εκ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει με την εγγύηση του γερμανικού δημοσίου για την κατασκευή του έργου, αλλά επιπλέον θα κινδύνευε η κατασκευή της μεγαλύτερης παραγωγικής επένδυσης της εταιρείας. 
Τέλος πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι για το θέμα του ΔΣ είναι ενήμεροι και οι μέτοχοι μειοψηφίας της ΔΕΗ, οι οποίοι εμφανίζονται κάθετα αρνητικοί σε όποια εξέλιξη πιθανόν να οδηγούσε σε απαξίωση της εταιρείας, όπως η ματαίωση σημαντικών επενδύσεων. 

(capital.gr)
 Χ. Φλουδόπουλος

Αρχειοθήκη ιστολογίου