Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Να σταματήσει επιτέλους το μονοπώλιο της ΔΕΗ

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
«Ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ περιορισμένος. Αυτό επηρεάζει την παραγωγή και τη χονδρική πώληση, καθώς και την προμήθεια που φτάνει στους τελικούς καταναλωτές, κάτι που ουσιαστικά συνιστά ένα μονοπώλιο. Σαφώς υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός», δήλωσε η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρίτ Βεστάγκερ.

«Καμπανάκι» για τις υποχρεώσεις εναρμόνισης της χώρας με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς στην αγορά ηλεκτρισμού χτυπάει η.. επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μαργκρίτ Βεστάγκερ, με σαφή στόχο να αποτρέψει περαιτέρω αποκλίσεις, δεδομένων των κυβερνητικών προθέσεων για ενίσχυση του ρόλου της ΔΕΗ και περιορισμού της ανεξαρτησίας της ΡΑΕ, όπως έχουν εκφραστεί από την πολιτική ηγεσία του ΠΑΠΕΝ και τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ.

Σε συνέντευξή της στο EurActiv.gr, χαρακτήρισε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα «μονοπώλιο», που πλήττει τους καταναλωτές και την ελληνική οικονομία εν γένει. «Ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ περιορισμένος. Αυτό επηρεάζει την παραγωγή και τη χονδρική πώληση, καθώς και την προμήθεια που φτάνει στους τελικούς καταναλωτές, που ουσιαστικά συνιστά ένα μονοπώλιο. Αυτά είναι άσχημα νέα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για την οικονομία. Σαφώς υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός», δήλωσε η κ. Βεστάγκερ. Επανέφερε δε –όχι τυχαία– το θέμα του ανοίγματος του ανταγωνισμού στον λιγνίτη και τη σχετική εκκρεμότητα της χώρας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπενθύμισε πως η Ε.Ε. κατέληξε στο συμπέρασμα περί ελλείμματος ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε απόφασή της το 2008, σύμφωνα με την οποία «η ΔΕΗ έχει οιονεί αποκλειστική πρόσβαση στην εκμετάλλευση λιγνίτη και κάλεσε την Ελλάδα να επεκτείνει την πρόσβαση και στους ανταγωνιστές», τόνισε η επίτροπος Ανταγωνισμού και συμπλήρωσε με νόημα: «Η απόφαση αυτή είναι επί του παρόντος ενώπιον των δικαστηρίων της Ε.Ε.». Η αναφορά αυτή της κ. Βεστάγκερ δεν είναι καθόλου τυχαία. Συνδέεται με την απόφαση της κυβέρνησης να ανατρέψει το σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ», το οποίο έβαζε τέλος στην εκκρεμότητα με την Ε.Ε. αφού μέσω αυτού θα μεταβιβαζόταν σε τρίτους το 30% του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση προωθεί το γαλλικό μοντέλο δημοπρασιών λιγνιτικής ισχύος, σχέδιο το οποίο η Κομισιόν είχε κάνει αποδεκτό ως μεταβατικό μέτρο μέχρι να ολοκληρωθεί η υλοποίηση του σχεδίου της «Μικρής ΔΕΗ». Τη στιγμή πάντως που η Ε.Ε. διά της αρμόδιας επιτρόπου επαναφέρει το θέμα ανταγωνισμού στην αγορά του λιγνίτη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης στρέφεται εμμέσως πλην σαφώς κατά του ανταγωνισμού και της παραγωγής από φυσικό αέριο, στο οποίο έχει στηριχθεί μέχρι σήμερα ο ανταγωνισμός στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στο συνέδριο «Επιμελώς Επιχειρείν 2015» του ΕΒΕΑ, μίλησε για ανάγκη ενός συνολικού επανασχεδιασμού της αγοράς και συμπλήρωσε: «Καταλαβαίνουμε όσους έχουν επενδύσει στο φυσικό αέριο, καθώς περίμεναν ότι η ζήτηση θα φτάσει τα 13.000-15.000 μεγαβάτ, αλλά σήμερα η κατανάλωση είναι στα 9.000 μεγαβάτ. Αυτό δεν μπορεί να το πληρώσει ο καταναλωτής», σημείωσε.

Η επίτροπος Ανταγωνισμού κ. Βεστάγκερ αναφέρθηκε πάντως στη συνέντευξή της και στο θέμα της ανεξαρτησίας της ΡΑΕ, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και της ΔΕΗ, εν όψει και της αναμενόμενης στελέχωσης της αρμόδιας Αρχής. «Σε γενικές γραμμές είναι σημαντικό για τον ανταγωνισμό η Ελλάδα να έχει το σωστό κανονιστικό πλαίσιο και μια ισχυρή και ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή».

Αναφερόμενη, τέλος, στην έρευνα της Κομισιόν για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, η κ. Βεστάγκερ τόνισε ότι είναι «πρόωρη» κάθε εικασία. «Η προθεσμία για την Επιτροπή να λάβει απόφαση για τον ΔΕΣΦΑ και τη Socar ανεστάλη στις 21/01/2015 και δεν έχει επανεκκινηθεί ακόμη. Ως μέρος της διαδικασίας μας έχουμε στείλει ερωτήσεις στη Socar και περιμένουμε από την εταιρεία να μας στείλει ολοκληρωμένες και πλήρεις απαντήσεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι πρόωρο να προβούμε σε εικασίες σχετικά με την τελική έκβαση της επανεξέτασης σε αυτό το στάδιο», επισήμανε η Ευρωπαία επίτροπος.


www.kathimerini.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου