Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Παναγιωτάκης: Δεν μπορεί να πληρώσει ο καταναλωτής για την υπερπροσφορά ισχύος

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης
Παναγιωτάκης, υπογράμμισε μιλώντας στο συνέδριο Επιμελώς Επιχειρείν 2015 του ΕΒΕΑ ότι στόχος είναι η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. "Η ΔΕΗ όμως δεν είναι ξέφραγο αμπέλι" είπε και πρόσθεσε ότι "δεν μπορεί να μην ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους όσοι μπορούν".
Η εξοικονόμηση χρημάτων των τελευταίων ετών δεν οδήγησε σε βελτίωση της καθαρής θέσης της επιχείρησης, αλλά θυσιάστηκαν σε επισφάλειες και στρεβλώσεις της αγοράς και αυτό είναι το στοίχημα για την κυβέρνηση. Η αγορά χρειάζεται σήμερα συνολικό..
επανασχεδιασμό, σημείωσε ο ίδιος. Καταλαβαίνουμε όσους έχουν επενδύσει στην αγορά ενέργειας, ιδιαίτερα σε όσους επένδυσαν στο φυσικό αέριο, καθώς περίμεναν ότι η ζήτηση θα φτάσει στα 13.000-15.000 μεγαβάτ αλλά σήμερα η κατανάλωση είναι στα 9.000 μεγαβάτ. Αυτό δεν μπορεί να το πληρώσει ο καταναλωτής, σημείωσε και είπε ότι με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα υπάρχει συνεχής συνεργασία.
Σχετικά με το μείγμα καυσίμων είπε ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση των εισαγωγών η οποία θα φτάσει φέτος το 10% και η διέξοδος είναι η αύξηση της κατανάλωσης αλλά σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο η λύση που προκρίνεται είναι η διασύνδεση των νησιών και η ΔΕΗ υπερθεματίζει σε αυτή τη λύση. Πρέπει να στηριχθούμε στους λιγνίτες και στις ΑΠΕ και γιαυτό εκσυγχρονίζεται η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» αλλά σήμερα, συνέχισε, υπάρχει μία απειλή: τα πιστοποιητικά διοξειδίου του άνθρακα που καθιστούν την παραγωγή λιγνίτη ολοένα και ακριβότερη. «Κάνουμε προσπάθεια να αποκτήσει και η χώρα μας δωρεάν πιστοποιητικά όπως συμβαίνει και με άλλες χώρες με χαμηλό ΑΕΠ στην ΕΕ» είπε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου