Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Έμπλεξε" στις δόσεις η μετοχή της ΔΕΗ


Ανελέητο σφυροκόπημα δέχθηκε χθες η μετοχή της ΔΕΗ που
κατέγραψε πτώση 14,18%, 4,5 φορές πάνω από τις απώλειες  του Γενικού Δείκτη. Από το υψηλό του μήνα των 5,27 ευρώ στις 27 Μαΐου, το χθεσινό κλείσιμο στα 3,63 ευρώ συνιστά πτώση 31% μέσα σε διάστημα ακριβώς τριών εβδομάδων. Μόνο σε δύο συνεδριάσεις, την Τρίτη και την Τετάρτη η μετοχή υποχώρησε κατά 19%.
Τι συνέβη στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, που οδήγησε τη μετοχή να δείχνει τέτοια συμπεριφορά, πέραν βεβαίως του γενικότερου κλίματος στο χρηματιστήριο;
Θυμίζουμε ότι το σύνολο των αναλυτών αλλά και των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης ταυτίζει στις εκθέσεις του τις..
προοπτικές της ΔΕΗ με του ελληνικού δημοσίου, με αποτέλεσμα οι υποβαθμίσεις της Ελλάδας να έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην εταιρεία. 
Πέραν τούτου, είναι γνωστό και ανακοινωμένο και από την ίδια την εταιρεία το πρόβλημα ρευστότητας που έχει προκύψει ως αποτέλεσμα της έκρηξης των ανεξόφλητων, που σύμφωνα και με τις τελευταίες παραδοχές της διοίκησης της εταιρείας προχθές, κατά την παρουσίαση του προγράμματος διακανονισμών, έχει ξεπεράσει το 1,9 δισ. ευρώ με περίπου 1,2 δισ. ευρώ να προέρχονται από τη χαμηλή τάση, δηλαδή νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση και τα υπόλοιπα να μοιράζονται μεταξύ Δημοσίου, Μέσης και Υψηλής Τάσης.
Και ερχόμαστε στην εξέλιξη που φαίνεται ότι βάρυνε σημαντικά στην κρίση των επενδυτών, ώστε τις τελευταίες δύο ημέρες η μετοχή της ΔΕΗ να έχει φτάσει στα επίπεδα που βρισκόταν τον Απρίλιο του 2012 (το χαμηλό του Ιουνίου του 2012 ήταν 1,275 ευρώ). Δηλαδή στην ανακοίνωση του πράγματι γενναίου προγράμματος διακανονισμών μέχρι 36 δόσεις χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί ή εμπόδια ακόμη και για πελάτες που στο παρελθόν δεν είχαν επιδείξει ορθή συμβατική συμπεριφορά. 
Η αγορά λοιπόν έδειξε τις δύο τελευταίες ημέρες ότι θεωρεί υπερβολικά γενναιόδωρο το πρόγραμμα και σε αντίθεση με τις προσδοκίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΠΕΝ, που πίεσε για την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη διεύρυνσή του για προφανείς λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, θεωρεί ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μετατραπεί σε "μπούμερανγκ" για τα εύθραυστα οικονομικά της εταιρείας. 
Ακόμη και το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός για τη ρύθμιση, αλλά αυτή είναι ελεύθερη, ουσιαστικά δίνει επιπλέον κίνητρο ακόμη και σε μη συνεπείς πελάτες να σταματήσουν να πληρώνουν, οδηγώντας την εταιρεία σε νέο αδιέξοδο, εκτιμούν πηγές της αγοράς.
Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τα σοβαρά ανοιχτά θέματα για τη χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας και τις ανοιχτές ανάγκες για δάνεια που έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που καλείται να … "εξουδετερώσει" η διοίκηση της εισηγμένης χωρίς βεβαίως και το γενικότερο περιβάλλον της αγοράς να βοηθά.
(capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου