Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

«Μπλακ άουτ» στη ρευστότητα της ΔΕΗ λόγω στάσης πληρωμών από καταναλωτές


Αποτέλεσμα εικόνας για στάσης πληρωμών
Παύση πληρωμών έχουν κηρύξει οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος από την επομένη της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος, προκαλώντας «μπλακ άουτ» στη ρευστότητα της ΔΕΗ. Οι καθημερινές εισπράξεις παρουσιάζουν ραγδαία επιδείνωση και τείνουν να είναι μηδενικές, στερώντας από τα ταμεία της, εισροές της τάξης των 20 εκατ. ευρώ ημερησίως. Κάθε ημέρα που περνάει η κατάσταση επιδεινώνεται, καθιστώντας άμεσα αναγκαία τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων προκειμένου να καλύψει καθημερινές οικονομικές υποχρεώσεις (εργολάβους, προμηθευτές, ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ κ.λπ.). 
Εντονοςείναι σύμφωνα με πληροφορίες ο προβληματισμός στο εσωτερικό της... επιχείρησης για το εάν θα πρέπει στην παρούσα φάση να δοθούν τα 200 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα για την προκαταβολή της νέας μονάδας της Πτολεμαΐδας V ή να κρατηθούν στα ταμεία για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης. Το δίλημμα είναι μεγάλο και η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξει οριστική απόφαση εκταμίευσης της προκαταβολής για την Πτολεμαΐδα χωρίς πολιτική κάλυψη.

Προβλήματα, ωστόσο, για τη χρηματοδότηση της μονάδας αντιμετωπίζει και η ανάδοχος κοινοπραξία, η οποία λόγω της κατάστασης της χώρας δεν μπορεί να εκδώσει τις απαιτούμενες εγγυητικές. Η ρευστότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ λόγω της τραπεζικής αργίας και αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο δ.σ. της επιχείρησης.  Δεν είναι όμως το μοναδικό. Ηδη καταγράφονται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των ορυχείων, ενώ διατυπώνονται σοβαρές ανησυχίες για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρισμό στα νησιά σε περίπτωση που οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές πάνω από ένα μήνα. Στα ορυχεία οι μικροεργολάβοι που έχουν αναλάβει τη μεταφορά αδρανών υλικών από την εξόρυξη του λιγνίτη, έχουν ήδη κατεβάσει τις «τσάπες» γιατί αδυνατούν να πληρώσουν το πετρέλαιο κίνησης για τη λειτουργία των μηχανημάτων. Εάν αυτό παραταθεί για διάστημα ενός μήνα, όπως τονίζουν στην «Κ» οι γνωρίζοντες την κατάσταση στη ΔΕΗ, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν προβλήματα στην τροφοδοσία των μονάδων με λιγνίτη. Προς το παρόν, πάντως, και για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα διαβεβαιώνουν, ότι έχουν διασφαλιστεί αποθέματα στις αυλές των λιγνιτικών μονάδων. Κρίσιμο είναι το διάστημα του ενός μήνα, σε περίπτωση παράτασης της τραπεζικής αργίας και για την ομαλή ηλεκτροδότηση των νησιών. Η ΔΕΗ έχει προπληρώσει προμήθειες πετρελαίου ενός μήνα για τη λειτουργία των τοπικών αυτόνομων πετρελαϊκών μονάδων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, θα αντιμετωπίσει όμως προβλήματα χρηματοδότησης των αναγκαίων ποσοτήτων πετρελαίου για τους επόμενους θερινούς μήνες.
Στο μεταξύ, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν προχωρήσει και σε μείωση των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό προκύπτει από τα χαμηλά επίπεδα ζήτησης των τελευταίων ημερών, τα οποία κινούνται στα 6.300 MW περίπου. Χθες, η ζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε κάτω από τα 5.500 MW και μόνο μετά τις οχτώ το βράδυ ανέβηκε στα 6.000 MW. Χαμηλή ήταν χθες και η ζήτηση σε καύσιμα, καθώς οι καταναλωτές έχουν αφενός «φουλάρει» και αφετέρου περιορίζουν τις μετακινήσεις τους.

http://www.kathimerini.gr/822506/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/mplak-aoyt-sth-reystothta-ths-deh-logw-stashs-plhrwmwn-apo-katanalwtes

Αρχειοθήκη ιστολογίου