Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Οκτώ μνημονιακές υποχρεώσεις στην Ενέργεια


H μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% στη χονδρική και τη
λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή το «ισοδύναμο» είναι από τις πρώτες προτάσεις που πρέπει να καταθέσει η νέα κυβέρνηση στους δανειστές, με τις προθεσμίες ήδη να τρέχουν για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων στον τομέα της Ενέργειας.
Ο κ. Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος επανήλθε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα πρέπει σε χρόνο - μηδέν, αφού η κανονική προθεσμία λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου, να προωθήσει οκτώ δράσεις στον τομέα της ενέργειας, με όλες τις πληροφορίες ..
να μιλούν ήδη για παράταση τουλάχιστον ως τα μέσα Οκτωβρίου.
Μέσα στον Σεπτέμβριο, κανονικά έπρεπε η κυβέρνηση:
  • Nα συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον σχεδιασμό των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας, προερχόμενης από τα λιγνιτικά και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ στο πρότυπο του γαλλικού μοντέλου ΝΟΜΕ. Η ΡΑΕ ήδη επεξεργάζεται το σχέδιο, αλλά ακόμα υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά στον καθορισμό της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών, καθώς και σε ορισμένα άλλα σημεία, ενώ και το κλίμα από την Κομισιόν δεν είναι ό,τι πιο θετικό. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Ε.Ε. για τις δημοπρασίες ως τα τέλη Οκτωβρίου, τότε το μνημόνιο προβλέπει ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε διαρθρωτικά μέτρα που θα οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% ως το 2018 και στο 50% τουλάχιστον στη λιανική και τη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού ως το 2020, κάτι που μοιραία οδηγεί σε πώληση μονάδων της ΔΕΗ ή στη διάθεση της «μικρής» ΔΕΗ.
Απροσδιόριστη δέσμευση
Ο κ. Σκουρλέτης κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου δήλωσε μόνον τη δέσμευση της κυβέρνησης για διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, χωρίς να προσδιορίσει για ποια ΔΕΗ μιλά, αυτή που όλοι γνωρίζουμε ως σήμερα ή αυτή που θα απομείνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Για περισσότερες πληροφορίες, πάντως, παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου αφορούν:
  • Tην εφαρμογή του προσωρινού και του μόνιμου συστήματος πληρωμών δυναμικότητας για την ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα, τον μηχανισμό δηλαδή που αντικαθιστά τα παλαιά Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ). Το σχετικό σχέδιο, που περιλαμβάνει και τις πληρωμές των μονάδων για την περίοδο Μαΐου- Οκτωβρίου 2015, το επεξεργάζεται η ΡΑΕ και ίσως να αποτελέσει και μία από τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργού. Παράλληλα η ΡΑΕ προχωρεί και το σχέδιο για τον μόνιμο μηχανισμό.
  • Τροποποίηση των κανόνων της αγοράς ηλεκτρισμού προκειμένου να αποφευχθεί η λειτουργία των σταθμών κάτω από το μεταβλητό τους κόστος.
  • Θέσπιση των κανόνων για τον συμψηφισμό των οφειλών μεταξύ της ΔΕΗ και του διαχειριστή της αγοράς.
  • Εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην αγορά φυσικού αερίου.
  • Εφαρμογή της «διακοψιμότητας» (διακοπτόμενες συμβάσεις ηλεκτροδότησης), κατά πάσα πιθανότητα πάνω στο σχέδιο που είχε εκπονήσει η προηγούμενη κυβέρνηση προ των εκλογών του Ιανουαρίου.
  • Αναθεώρηση των τιμολογίων της ΔΕΗ βάσει του κόστους, αντικαθιστώντας την έκπτωση του 20% στις βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται στην υψηλή τάση με τιμολόγια που θα διαμορφωθούν βάσει του οριακού κόστους παραγωγής.
  • Δημιουργία τριών κινητών μονάδων επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας έχουν συσταθεί από τη θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης ειδικές ομάδες εργασίας για τα ζητήματα αυτά, ενώ τα μέτρα επεξεργάζεται και η ΡΑΕ.
Χωρίς απάντηση
Οσον αφορά το ακανθώδες ζήτημα του ΑΔΜΗΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμα δεν έχει απαντήσει στην πρόταση του «ισοδυνάμου» που είχε καταθέσει η ελληνική πλευρά προ των εκλογών, δηλαδή τη διακράτηση της κυριότητας των παγίων από το Δημόσιο και τη μεταφορά της συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου σε άλλη εταιρεία με βασικό μέτοχο το Δημόσιο.
Το θέμα θα απασχολήσει έντονα την κυβέρνηση τον Οκτώβριο, με τους δανειστές να φαίνεται ότι προτιμούν τη λύση της ιδιωτικοποίησης.
Εκτός από τις μνημονιακές υποχρεώσεις ο κ. Σκουρλέτης παραλαμβάνει επίσης τους φακέλους με τους διαγωνισμούς για τις έρευνες υδρογονανθράκων στις τρεις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, καθώς και τις προσφορές για τα θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Στον πρώτο μάλιστα διαγωνισμό είναι πολύ πιθανόν τα αποτελέσματα να ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου.
Τέλος θα πρέπει να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να κλείσει η υπόθεση αυτή, που εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2013.

Μ. Πίου 
 http://energypress.gr/news/reuma

Αρχειοθήκη ιστολογίου