Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΔΔΗΕ: Πραγματοποιήθηκαν 15.000 αποκοπές μετρητών σε 15 ημέρες


Προ δεκαπενθημέρου έφτασαν στο διαχειριστή του συστήματος
διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΔΔΗΕ οι 100 χιλιάδες εντολές διακοπής σε οφειλέτες που βρίσκονται σε καθυστέρηση και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, δηλαδή το χρέος να ξεπερνά τα 1000 ευρώ και να μην υπάρχει καμία πληρωμή επί δύο συνεχόμενα τετράμηνα.
Σύμφωνα με ενημέρωση που πραγματοποίησε σήμερα η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, μέσα στο πρώτο αυτό δεκαπενθήμερο πραγματοποιήθηκαν περίπου 15 χιλιάδες αποκοπές μετρητών σε νοικοκυριά αλλά και σε επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι μέχρι πριν 5 χρόνια, οι υπηρεσίες δικτύου μπορούσαν να φέρουν σε πέρας περί τις 60 έως 70 χιλιάδες αποκοπές το μήνα, ωστόσο τα τελευταία ..
χρόνια ο ρυθμός αυτός έχει πέσει. Με δεδομένη ωστόσο τη νέα πολιτική της ΔΕΗ, η οποία άλλωστε δίνει τις εντολές για τις αποκοπές των μετρητών, ο ΔΕΔΔΗΕ που είναι υποχρεωμένος δια του νόμου να τις εκτελεί αναδιοργανώνεται και σύντομα θα μπορεί να διεκπεραιώσει περισσότερες εντολές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ καθηγητή Γ. Χατζηαργυρίου και τα 100 χιλιάδες αιτήματα θα έχουν διεκπεραιωθεί εντός διμήνου.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα την εμπειρία του παρελθόντος όπως επισημαίνουν στελέχη της θυγατρικής της ΔΕΗ, περίπου το ένα τρίτο των πελατών στους οποίους κόβεται το ρεύμα, προχωρά άμεσα σε διακανονισμό και επανασυνδέεται.
Πάντως εκτός από τις εντολές αποκοπής της ΔΕΗ και των άλλων προμηθευτών που εκτελεί ο διαχειριστής, το τελευταίο διάστημα επικεντρώνεται και στο "κυνήγι" κατά των ρευματοκλοπών. Συγκεκριμένα στο διάστημα Νοεμβρίου του 2014 και Αυγούστου του 2015 πραγματοποιήθηκαν 57 χιλιάδες στοχευμένοι έλεγχοι (μετά από ενδείξεις ή πληροφορίες) οι οποίοι διαπίστωσαν συνολικά 5500 περιπτώσεις ρευματοκλοπών. Για το θέμα πάντως ο ΔΕΔΔΗΕ ζητεί από τον υπουργό δικαιοσύνης τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου καθώς έχει διαπιστωθεί ότι όσοι παραπέμπονται σε δίκες, συνήθως αποπληρώνουν την παραμονή της δικασίμου την οφειλή και αθωώνονται. Επίσης ο ΔΕΔΔΗΕ ζητεί οι υποθέσεις να εκδικάζονται ομαδικά καθώς η εταιρεία απασχολεί μεγάλο αριθμό υπαλλήλων μηχανικών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα για τις ανάγκες της.
Ως προς τους στόχους της νέας διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηαργυρίου ολοκληρώθηκε το στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της εταιρείας που έχει ως βασικούς άξονες τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των λειτουργιών και την εξυπηρέτηση των πελατών, την επιμόρφωση και την ενίσχυση με προσωπικό εξοικειωμένο σε θέματα νέων τεχνολογιών καθώς και την εφαρμογή προγράμματος πληροφοριακής υποστήριξης. Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται 12 στρατηγικά έργα που θα οδηγήσουν την εταιρεία στην εποχή των έξυπνων δικτύων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται έργα καλύτερης εποπτείας και ελέγχου των δικτύων όπως το κέντρο ελέγχου δικτύου Αττικής, το κέντρο ελέγχου των νησιών, η συγκέντρωση των περιφερειακών κέντρων σε τρία συνολικά κέντρα για όλη την Ελλάδα, η ανάπτυξη αυτοματισμών και τηλεχειρισμού για την αποκατάσταση σφαλμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών. Μια δεύτερη κατηγορία αφορά τα έργα που γίνονται για τα  δίκτυα των νησιών με στόχχο την ανάπτυξη έξυπνων νησιώνπου που θα λειτουργούν με ΑΠΕ πάνω από 60%, που θα ξεκινήσει πιλοτικά από νησί που θα επιλεγεί από κοινού με τη ΡΑΕ.
Το επενδυτικό πρόγραμμα αυτό σε ορίζοντα πενταετίας αναμένεται να φτάσει τα 250 εκ. ευρώ που θα προστεθούν στα 250 εκ. ευρώ ετησίως που δαπανά για επενδύσεις ανάπτυξης του δικτύου ο ΔΕΔΔΗΕ.
Τέλος ο κ. Χατζηαργυρίου ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης 170 χιλιάδων έξυπνων μετρητών που θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένες περιοχές (Λευκάδα, Λέσβο, Λήμνο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη) προϋπολογισμού 86 εκ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηαργυρίου η κατακύρωση του διαγωνισμού θα γίνει εντός 6μήνου ενώ μέχρι τέλος του 2016 θα έχουν εγκατασταθεί οι πρώτοι 10 χιλιάδες μετρητές ώστε να συναχθούν τα πρώτα συμπεράσματα και να αποκομιστούν βασικές γνώσεις για τις τεχνολογίες που αρμόζουν καλύτερα στον ελληνικό χώρο, την ανταπόκριση των πελατών κλπ. Στη συνέχεια θα επικαιροποιηθούν οι μελέτες κόστους οφέλους για το μεγάλο έργο της εγκατάστασης έξυνων μετρητών στο σύνολο της επικράτειας που βάσει κοινοτικών δεσμεύσεων πρέπει να γίνει μέχρι το 2020. Σκοπός μας είναι να μην ξεπεράσουμε κατά πολύ τη συγκεκριμένη προθεσμία ανέφερε ο κ. Χατζηαργυρίου.
Για την ιστορία στο διαγωνισμό προσήλθαν 3 σχήματα με προσφορές που περιλαμβάνουν 6 διαφορετικούς μετρητές.

του Χάρη Φλουδόπουλου
capital.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου