Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

ΥΠΕΝ προς ΔΕΗ: Αυξήστε το όριο πάνω από το οποίο κόβετε το ρεύμα στους καταναλωτές

Το ζήτημα των αποκοπών των παροχών ηλεκτρικού ρεύματος λόγω οφειλών οι οποίες υπερβαίνουν τα υφιστάμενα προβλεπόμενα όρια, απασχόλησε την σύσκεψη που συγκάλεσε προ ημερών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, με τη συμμετοχή στελεχών της ΔΕΗ.
Τα στελέχη της ΔΕΗ αναφέρθηκαν στα συσσωρευμένα χρέη προς την Επιχείρηση από ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, τα οποία ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ. Περιέγραψαν επίσης τις ενέργειες που υλοποιούνται προκειμένου να περιοριστεί το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο συνιστά απειλή για την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιχείρησης.
Μελανά σημεία αποτελούν οι περιγραφές για τις καταχρηστικές συμπεριφορές πελατών που κατορθώνουν να αποφεύγουν την αποπληρωμή των χρεών τους εκμεταλλευόμενοι το συνολικότερο πνεύμα ανοχής του προηγούμενου διαστήματος, καθώς και ευνοϊκές διατάξεις που θεσπίστηκαν..
πρωτίστως για κατηγορίες πελατών οι οποίοι πραγματικά δεν μπορούν ή δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα κόστη κάλυψης των ενεργειακών αναγκών τους. Πρόκειται για πρακτική η οποία χειροτερεύει την κατάσταση για τους πλέουν αδύναμους και την Επιχείρηση, επιδρώντας αρνητικά στα περιθώρια άσκησης διαφορετικής πολιτικής είσπραξης οφειλών από τη ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή, μεταξύ άλλων ισχύουν τα εξής για τη προστασία των οικονομικά ασθενέστερων:
  • Δεν διακόπτεται η ηλεκτροδότηση πελατών που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).
  • Δεν αποκόπτεται η ηλεκτρική σύνδεση σε άτομα που υποστηρίζονται μηχανικά, εφόσον έχει προσκομιστεί βεβαίωση δημόσιου νοσοκομείου.
  • Για να δοθεί εντολή αποκοπής, πρέπει να συντρέχει η προϋπόθεση τουλάχιστον δύο απλήρωτων λογαριασμών σε συνδυασμό με χρέος άνω των 1000 ευρώ.
  • Ακόμη και στις περιπτώσεις που αποκόπτεται η σύνδεση, δίνεται η δυνατότητα διακανονισμού με 10% προκαταβολή, διαπραγματεύσιμη ως προς την καταβολή της και μέχρι 36 δόσεις για το υπόλοιπο του χρέους, ώστε να επανασυνδεθεί το ηλεκτρικό ρεύμα.
Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζεται και η ρύθμιση δωρεάν παροχής ηλεκτρικού ρεύματος έως 1.200 kwh ανά τετράμηνο, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Τι συζητήθηκε για τα αγροτικά ηλεκτρικά τιμολόγια
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να αποφευχθούν οι αποκοπές αγροτικών παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς έχει καθυστερήσει η καταβολή των αγροτικών αποζημιώσεων. Ο υπουργός ζήτησε διαρκή ενημέρωση από την πλευρά της ΔΕΗ για την εξέλιξη της κατάστασης και επέστησε την προσοχή στα στελέχη της Επιχείρησης, προκειμένου η προσπάθεια μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών να μην οδηγήσει σε κοινωνικές αδικίες. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τη ΔΕΗ να επανεξετάσει, προς ευνοϊκότερη κατεύθυνση, τα ισχύοντα όρια οφειλών για τις αποκοπές, αλλά και να εντείνει την εκστρατεία ενημέρωσης των πελατών της για τις δυνατότητες που τους παρέχονται, αλλά και να απαντώνται ερωτήματα το συντομότερο δυνατό. Ζήτησε επίσης, τη λήψη μέριμνας για τη επίσπευση των επανασυνδέσεων στους πελάτες που θέλουν να ρυθμίσουν την οφειλή τους.

 http://energypress.gr/news/ypen-pros-dei-ayxiste-orio-pano-apo-opoio-kovete-reyma-stoys-katanalotes

Αρχειοθήκη ιστολογίου