Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Κερδίζουν πόντους οι ιδιώτες, στη μάχη της λιανικής ηλεκτρισμού


Την ίδια στιγμή που η ιδιωτική παραγωγή ηλεκτρισμού
κινείται μεταξύ σφύρας και άκμονος στον αστερισμό των ζημιών, εν αναμονή των μνημονιακών ρυθμίσεων που θα καθορίσουν τους όρους του παιχνιδιού και θα εξορθολογίσουν τη λειτουργία της αγοράς, η λιανική του ηλεκτρισμού συνεχίζει να στέλνει σήματα ενδιαφέρουσας κινητικότητας.
Τα μεγέθη της εκτός ΔΕΗ αγοράς βεβαίως συνεχίζουν να παραμένουν εξαιρετικά μικρά, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς ότι η συμφωνία του καλοκαιριού έχει συγκεκριμένες προβλέψεις για εκχώρηση μεριδίου αρχικά 25% και στη συνέχεια 50% (μέχρι το 2020), σε τρίτους παίκτες της αγοράς. 
Και παρότι επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο..
στάτους της αγοράς, το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι διαφημιστικές εκστρατείες των εναλλακτικών προμηθευτών, με αποτέλεσμα οι κινήσεις σε επίπεδο διαφημιστικής προβολής και μάρκετινγκ να αποτυπώνονται και στα στοιχεία για τα μερίδια αγοράς. 
Έτσι μέσα σε ένα μήνα, από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο, η ΔΕΗ εμφανίζεται να έχει χάσει μερίδιο 0,11%, προμηθεύοντας περίπου 25 εκ. MWh λιγότερες στους πελάτες  της . Η μικρή αυτή απώλεια, μοιράστηκε μεταξύ των ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην αγορά και ειδικότερα στις εταιρείες Elpedison, Ήρων, Protergia, Watt and Volt και NRG Trading, που είδαν για έναν ακόμη μήνα το πελατολόγιό τους να αυξάνεται. Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους οι απώλειες στο μερίδιο της ΔΕΗ είναι πιο μετρήσιμες με τη ΔΕΗ να έχει χάσει το 2,7% της αγοράς.
Έτσι παρά τις δύσκολες συνθήκες για τους καταναλωτές αλλά και τα προβλήματα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, τα στοιχεία δείχνουν μια συγκεκριμένη – έστω και συντηρητική – τάση μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ και αύξησης των ιδιωτών παρόχων ρεύματος. Όπως εξηγούν πηγές της αγοράς, υπάρχει πράγματι ένα δυναμικό ανάπτυξης, το οποίο ακόμη και με τα μικρά κίνητρα που υπάρχουν σήμερα λόγω των αντικειμενικών περιορισμών στον ανταγωνισμό, έχει οδηγήσει πολλούς καταναλωτές σε εναλλακτικούς παρόχους ρεύματος. Αλλά και οι ιδιώτες του ηλεκτρισμού, προχωρούν και επενδύουν στην προοπτική της αγοράς λιανικής, δημιουργώντας τις απαραίτητες δομές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρούν ακόμη και να διαφοροποιήσουν τις υπηρεσίες τους.
Ωστόσο το σημείο κλειδί που θα επιτρέψει σε εναλλακτικούς παρόχους να μεγαλώσουν τα μερίδιά τους στην συνολική πίτα, είναι βεβαίως οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ που θα επιτρέψουν στους παίκτες της αγοράς να καταστρώσουν μεσομακροπρόθεσμα πλάνα και να καταστρώσουν συγκεκριμένη στρατηγική ανάπτυξης. Εφόσον το πλάνο των δημοπρασιών κυλήσει ομαλά εκτιμάται ότι είναι δυνατόν στην επόμενη διετία να δούμε 3-5 εταιρείες προμήθειας να ελέγχουν ένα μερίδιο αγοράς 20%-25%, εκπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την υποχρέωση για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς λιανικής.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, οι δημοπρασίες θα ξεκινήσουν εντός του 2016 και θα ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει σε σχέση με την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών, η οποία αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών. Άλλωστε η προετοιμασία και ολοκλήρωση του πλαισίου των δημοπρασιών αναμένεται να μπει στο αμέσως επόμενο πακέτο προαπαιτούμενων. Και βέβαια η επιτυχία του εγχειρήματος, είναι προς το συμφέρον και της ίδιας της ΔΕΗ, ιδιαίτερα όταν οι εναλλακτικές από πλευράς δανειστών για το άνοιγμα της αγοράς εν δυνάμει περιλαμβάνουν πολύ πιο δραστικά και επώδυνα μέτρα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου