Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Νέος εμφύλιος στις ΗΠΑ, για την ενεργειακή πολιτική του Ομπάμα

Το 1865 τελείωσε ο Αμερικανικός Εμφύλιος, με την επικράτηση των Βορείων και την κατάργηση της δουλείας στις Πολιτείες του Νότου. Ακριβώς 150 χρόνια μετά, στο τέλος του 2015, ένας νέος ιδιότυπος εμφύλιος, ευτυχώς δικαστικός προς το παρόν κι όχι ένοπλος, διχάζει ξανά τις ΗΠΑ.

Το 2014 ο Ομπάμα είχε ανακοινώσει το Clean Power Plan, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 30% το 2030 ως προς το 2005, μετασχηματίζοντας την ηλεκτροπαραγωγή υπέρ του φθηνού σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Σε εφαρμογή του προγράμματος η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) είχε εκδώσει προτεινόμενα.. σχέδια συμμόρφωσης για κάθε επιμέρους Πολιτεία των ΗΠΑ, τα οποία θα έπρεπε να συζητηθούν, να προσαρμοστούν και να εγκριθούν σε τοπικό Πολιτειακό επίπεδο.

Οι νέοι κανόνες του ΕΡΑ απαιτούν μείωση εκπομπών μέχρι το 2030 σε ποσοστά που βλέπετε στην εικόνα και πολλά ανθρακικά εργοστάσια θα πρέπει να κλείσουν, καθώς δεν θα μπορούν να συμμορφωθούν με τα νέα, πολύ αυστηρά όρια εκπομπών. Τώρα ήλθε η ώρα να καταχωρηθεί το Clean Power Plan ως εθνική νομοθεσία, οπότε στο τέλος Οκτωβρίου ξεκίνησαν αμέσως τα ... όργανα: 24 Πολιτείες προσέφυγαν στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο κατά της εφαρμοστικής απόφασης του Clean Power Plan και της επικεφαλής του ΕΡΑ Τζίνας Μακάρθι.

Πρόκειται για τις Πολιτείες Δυτική Βιρτζίνια, που είναι επικεφαλής της προσφυγής και γνωστή παραγωγός λιθάνθρακα, Τέξας, Αλαμπάμα, Αριζόνα, Άρκανσω, Κολοράντο, Φλόριντα, Γεωργία, Ινδιάνα, Κάνσας, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μίσιγκαν, Μισούρι, Μοντάνα, Νεμπράσκα, Νιού Τζέρσεϊ, Βόρεια Καρολίνα, Νότια Καρολίνα, Οχάιο, Νότια Ντακότα, Γιούτα, Γουαϊόμινγκ και Γουισκόνσιν. Σχεδόν αμέσως προστέθηκαν η Οκλαχόμα, η Βόρεια Ντακότα και το Μισισίπι, ανεβάζοντας σε 27 τις αντιτιθέμενες Πολιτείες, που φαίνονται με κόκκινο χρώμα στο χάρτη.

Ο διχασμός ήλθε όταν 18 Πολιτείες συντάχθηκαν με το μέρος της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος: Νέα Υόρκη, Καλιφόρνια, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Χαβάη, Ιλινόις, Αιόβα, Μέιν, Μέρυλαντ, Μασαχουσέτη, Μινεσότα, Νιου Χαμπσάιρ, Νέο Μεξικό, Όρεγκον, Ροντ Άιλαντ, Βερμόντ, Βιρτζίνια και Ουάσιγκτον. Εκτός διαμάχης έμειναν πέντε Πολιτείες (Αϊντάχο, Πενσυλβάνια, Τεννεσί, Νεβάδα, οι 4 με λευκό χρώμα στο χάρτη και η Αλάσκα).

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Τον περασμένο Αύγουστο είχαμε δει τη χωρική κατανομή των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ σε ξεχωριστούς χάρτες ανά τεχνολογία κι αν τους ξαναδείτε θα διαπιστώσετε πως με την πλευρά του ΕΡΑ έχουν συνταχθεί οι Πολιτείες που έχουν πυρηνικά (Νέα Υόρκη και οι γύρω Πολιτείες) ή υδροηλεκτρικά (Ουάσιγκτον, Όρεγκον) ή αιολικά & Φ/Β (Καλιφόρνια), ενώ ενάντια στο ΕΡΑ είναι οι Πολιτείες που έχουν κυρίως ανθρακικά εργοστάσια. Το Τέξας είναι πολύ αιολικό, έχει ωστόσο συνταχθεί κατά του ΕΡΑ καθώς είναι η κατ' εξοχήν Πολιτεία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η όλη υπόθεση μοιάζει ως αντιπαλότητα τεχνολογιών, είναι όμως ακόμα περισσότερο μια αντιπαλότητα των πιο φτωχών Πολιτειών με τις πιο πλούσιες, ο χάρτης είναι πολύ αποκαλυπτικός, οι πλούσιες Ανατολική & Δυτική Ακτή υποστηρίζουν την πολιτική Ομπάμα, οι πιο φτωχές περιοχές είναι ενάντιες. Το όλο θέμα περιπλέκεται καθώς είμαστε ακριβώς ένα χρόνο πριν τις Προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016 και οι περισσότερες απ' τις Πολιτείες που μήνυσαν το ΕΡΑ ελέγχονται απ' τους Ρεπουμπλικανούς. Δεν φαίνεται ωστόσο να είναι απλώς μια αντιπαλότητα Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικανών, καθώς Δημοκρατικοί υποψήφιοι για Κυβερνήτες στο Κεντάκι και το Μισούρι έχουν ταχθεί ανοικτά κατά του ΕΡΑ, ενώ και Πολιτείες που ελέγχονται απ' τους Δημοκρατικούς προσέφυγαν κατά του ΕΡΑ.

Θυμίζω πως σε μια πρόσφατη απόφαση, που αποτελεί πλέον νομολογία, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αναπέμψει για επανεξέταση το μέτρο του 2011 Mercury and Air Toxics Standards (MATS), με το οποίο η Υπηρεσία Περιβάλλοντος είχε επιβάλλει αυστηρά όρια στις εκπομπές υδραργύρου και άλλων ρύπων απ' τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, οδηγώντας πολλά σε κλείσιμο και τα υπόλοιπα σε εγκατάσταση ακριβών συστημάτων αποφυγής της ρύπανσης. Με την απόφαση για επανεξέταση το Δικαστήριο έκρινε πως το κόστος του μέτρου ήταν δυσανάλογο με το επιδιωκόμενο όφελος κι ακριβώς σ' αυτό το σημείο πρόκειται να κριθεί και η τωρινή προσφυγή των 27 Πολιτειών κατά του ΕΡΑ.

Όπως και σε πολλές άλλες πλέον περιπτώσεις, η ενεργειακή πολιτική θα κριθεί στα δικαστήρια. Κι αυτό μόνο επειδή οι πολιτικοί επιμένουν ν' ανακατεύονται με την ενέργεια, αδιαφορώντας για τις τεχνικές παραμέτρους κι εκτοξεύοντας το κόστος που καλούνται να πληρώσουν κάθε φορά οι πολίτες. Και κάπως έτσι γίνονται διαρκώς οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι ...
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου