Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Η ΔΕΗ ψάχνει συνέταιρο για τη δεύτερη μονάδα της Φλώρινας - Η Edison και ο ρόλος της EdF

Εργαζόμαστε μεθοδικά για να συμβάλλουμε, αξιοποιώντας τις
δυνατότητες της ΔΕΗ, στην έλευση σοβαρών επενδύσεων, που θα προσθέτουν αξία, ανέφερε προ ημερών ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, Ενέργεια και Ανάπτυξη.
Νωρίτερα στην ίδια ομιλία ο επικεφαλής της ΔΕΗ είχε συνδέσει το θέμα της διεκδίκησης των δωρεάν πιστοποιητικών εκπομπής CO2 «αφενός με τη μείωση του κόστους και αφετέρου με την προσέλκυση επενδύσεων της τάξης του 1 δις ευρώ για τη λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων «μέσης ηλικίας», και την κατασκευή της δεύτερης Μονάδας της Φλώρινας».
Εκ πρώτης όψεως οι δύο αυτές αναφορές του προέδρου της ΔΕΗ είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους. Ωστόσο στην πραγματικότητα.. συνδέονται άμεσα, αφού ένας από τους τομείς στους οποίους η ΔΕΗ εργάζεται προκειμένου να εντοπίσει πιθανούς εταίρους – επενδυτές είναι ακριβώς η λιγνιτική παραγωγή και ειδικότερα η πιθανή κατασκευή της δεύτερης μονάδας της Φλώρινας.
Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη βολιδοσκοπηθεί πιθανοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η ιταλική Edison, η οποία στο παρελθόν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για να επενδύσει στον τομέα της λιγνιτικής παραγωγής.
Το πρόβλημα βεβαίως που αυτή τη στιγμή υπάρχει είναι ότι έκτοτε, η ιταλική εταιρεία έχει περάσει στον έλεγχο της γαλλικής EdF, η οποία μάλιστα έχει συγκεκριμένη πολιτική και δεν επενδύει σε μονάδες άνθρακα. Εφόσον όμως ξεπεραστεί ο συγκεκριμένος σκόπελος, τότε πιθανόν να άνοιγε ο δρόμος για μια τέτοια συνεργασία, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προσδώσει υπεραξίες για τη ΔΕΗ και εκτός των ελληνικών συνόρων.
Αυτό άλλωστε φαίνεται ότι θα αποτελέσει και έναν από τους όρους που θα θέσει η ΔΕΗ σε πιθανές εντός των συνόρων συνεργασίες με άλλους παίκτες: δηλαδή η συνεργασία να αφορά και άλλες αγορές πλην της ελληνικής , ώστε η ελληνική εταιρεία να κάνει πράξη τα διαχρονικά σχέδιά της για επέκταση σε αγορές του εξωτερικού. Με τα λόγια του κ. Παναγιωτάκη από το συνέδριο του ΙΕΝΕ η ΔΕΗ θα διεκδικήσει «την περαιτέρω ισχυροποίηση και ανάπτυξή της ΔΕΗ με επέκτασή σε γειτονικές αγορές, επιδιώκοντας να αποκτήσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή».

Αρχειοθήκη ιστολογίου