Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Σκουρλέτης: Η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ έχει κλείσει και έχουμε ξεκινήσει την υλοποίησή της

Η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ έχει κλείσει και έχουμε ξεκινήσει την υλοποίησή της, τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημέριδα "ΑΓΟΡΑ" και το δημοσιογράφο Δημήτρη Αλειφερόπουλο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος τη χαρακτηρίζει ως «μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, που εξασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του νέου ΑΔΜΗΕ,  αποζημιώνει τη ΔΕΗ ως επιχείρηση και διατηρεί το μάνατζμεντ στο Δημόσιο».
Ερωτηθείς ο υπουργός για τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι δηλ. δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ και για το ποια αναμένεται να είναι η απάντηση των θεσμών στην ελληνική πρόταση, είπε χαρακτηριστικά ότι «προφανώς αναφέρεστε σε ρεπορτάζ τα οποία μάλλον εσκεμμένα προσπάθησαν να ερμηνεύσουν την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή, με σκοπό – όπως άλλωστε το συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ – να δημιουργήσουν σύγχυση».
Αναφορικά με το αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ και πως..
θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Επιχείρησης, ο υπουργός τόνισε ότι «η συμφωνία, με απόλυτη σαφήνεια, μιλά για την ανάγκη αποζημίωσης της ΔΕΗ. Είναι αναγκαίο ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα να κλονιστεί η βιωσιμότητά της. Έχουμε συμφωνήσει με το κουαρτέτο πως θα υπάρχει ένας ανεξάρτητος εκτιμητής, ο οποίος θα προσδιορίσει το ακριβές ύψος της αποζημίωσης αλλά και τον τρόπο που θα υλοποιηθεί η καταβολή της».
Το πλήρες περιεχόμενο της συνάντευξης Σκουρλέτη στην "ΑΓΟΡΑ" έχει ως εξής:

Οι δανειστές ζήτησαν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το  παράλληλο πρόγραμμα. Τελικά, η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει κάποια  πρωτοβουλία χωρίς την έγκριση του κουαρτέτου; 
Ασφαλώς και δεν πρέπει να ισχύσει κάτι τέτοιο, το νομοσχέδιο αποσύρθηκε για να επανέλθει αμέσως μετά τις γιορτές να είσαστε βέβαιος γι'  αυτό. 

Αν το κουαρτέτο δεν αποδεχθεί την αύξηση των ασφαλιστών εισφορών τι θα κάνετε; Θα προχωρήσετε σε κλιμακωτές  μειώσεις κυρίων συντάξεων ή θα κινηθείτε με μονομερείς ενέργειες, όπως αφήνει να εννοηθεί ο κ. Κατρούγκαλος;   
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που επεξεργάζεται,  να μην  περιλαμβάνεται καμία μείωση στις κύριες συντάξεις και αυτό θα το υπερασπιστεί μέχρι τέλους. Γνωρίζουμε ότι στις σημερινές συνθήκες, η σύνταξη του πατέρα ή του παππού και της γιαγιάς αποτελούν το κύριο μέσο συντήρησης ολόκληρων οικογενειών. Κατά συνέπεια θα ήταν όχι μόνο άδικο, αλλά  και πολλαπλάσια επιζήμιο,  αν μετά από δώδεκα συνεχείς μειώσεις συντάξεων τις οποίες υπέστησαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις,  οι σημερινοί συνταξιούχοι βρισκόντουσαν μπροστά και σε μία ακόμη.

Με τους Ευρωπαίους να επιμένουν στην παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα , θα ανοίξετε εκ νέου το θέμα της αποχώρησης του Ταμείου ή το κλείνετε οριστικά;
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ο υπερασπιστής των πιο σκληρών προτάσεων. Επίσης, δεν ήταν λίγες οι φορές που θεώρησε ότι το ελληνικό χρέος χρήζει μια γενναίας αναδιάρθρωσης, ωστόσο το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους μέσα από μία σημαντική αναδιάρθρωση  βρίσκεται πλέον πάνω στο τραπέζι. Ίσως θα  ήταν καλύτερο το ΔΝΤ να μη συμμετέχει πια  στο ελληνικό πρόγραμμα και η υπόθεση της δημοσιονομικής εξυγίανσης να είναι κάτι που αφορά την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Ο πρωθυπουργός αποκλείει κάθε σενάριο για δημιουργία Οικουμενικής και μιλά για διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Εκτιμάτε ότι υπάρχουν μεμονωμένοι βουλευτές που θα στηρίξουν την κυβέρνηση και από πού; Ίσως από το Ποτάμι ή την Ένωση Κεντρώων;
Το πιο κρίσιμο για τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι το κατά πόσον εξασφαλίζει τη συναίνεση ή την ανοχή του μεγαλύτερου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των  κοινωνικά πιο  αδύναμων. Ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος και επιβάλλεται οι προσπάθειες που γίνονται σήμερα να είναι ενταγμένες σε ένα σχέδιο υπέρβασης των ακραίων πολιτικών λιτότητας. Δυστυχώς, η εκ δεξιών μας αντιπολίτευση δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει. Αυτό αποτυπώνεται και στο εσωτερικό του κάθε κόμματος ξεχωριστά. Είτε αυτό είναι η Ν.Δ., η οποία αναζητά εναγωνίως τον πρόεδρό της, είτε είναι το ΠΑΣΟΚ το οποίο εξακολουθεί  να βρίσκεται στη δίνη της αφερεγγυότητάς του, είτε το Ποτάμι, το οποίο έχει ενσωματώσει στη ρητορική του ό’ τι πιο αρνητικό υπήρχε από το ΠΑΣΟΚ και τη  Νέα Δημοκρατία. Ο δε κ. Λεβέντης, όσο πιο γνωστές γίνονται οι θέσεις,  του δείχνει λιγότερο ένα κεντρώο κόμμα και περισσότερο ένα κόμμα που έχει ενσωματώσει βαθιά συντηρητικές απόψεις και θέσεις.

Θα μείνει συμπαγής η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών στα νομοσχέδια που έρχονται;
Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι και θα παραμείνει συμπαγής.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ και πως αναμένεται η απάντηση των θεσμών στην ελληνική πρόταση. Αν το κουαρτέτο δεν αποδεχθεί το σχέδιό σας πως θα κινηθείτε; 
Προφανώς αναφέρεστε σε ρεπορτάζ τα οποία μάλλον εσκεμμένα προσπάθησαν να ερμηνεύσουν την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή, με σκοπό – όπως άλλωστε το συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ – να δημιουργήσουν σύγχυση.  Η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ έχει κλείσει και έχουμε ξεκινήσει  την  υλοποίησή της.  Πρόκειται    για μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, που εξασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του νέου ΑΔΜΗΕ,  αποζημιώνει τη ΔΕΗ ως επιχείρηση και διατηρεί το μάνατζμεντ στο Δημόσιο.

Έχετε καταλήξει για το πώς θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ και θα διασφαλιστούν τα συμφέροντά της; 
Η συμφωνία, με απόλυτη σαφήνεια, μιλά για την ανάγκη αποζημίωσης της ΔΕΗ. Είναι αναγκαίο ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα να κλονιστεί η βιωσιμότητά της. Έχουμε συμφωνήσει με το κουαρτέτο πως θα υπάρχει ένας ανεξάρτητος εκτιμητής, ο οποίος θα προσδιορίσει το ακριβές ύψος της αποζημίωσης αλλά και τον τρόπο που θα υλοποιηθεί η καταβολή της.

Αρχειοθήκη ιστολογίου