Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Σκουρλέτης για ΑΔΜΗΕ: Δεν υπάρχει περίπτωση να ρισκάρουμε τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ


Μιλώντας σήμερα στους "Ενεργειακούς Διαλόγους" που διοργάνωσε το Energypress και το
Ινστιτούτο Ενεργειακής Ρύθμισης, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Πάνος Σκουρλέτης, στάθηκε στο σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ, αλλά και στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην ελληνική αγορά ενέργειας.
"Η αποζημίωση της ΔΕΗ για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ θα γίνει με βάση την ελληνική νομοθεσία και στο 100%. Δεν υπάρχει περίπτωση να ρισκάρουμε τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ", τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Σκουρλέτης περιέγραψε τη συμφωνία με τους εταίρους για τον ΑΔΜΗΕ επισημαίνοντας ότι :
-Ο έλεγχος των δικτύων από το Δημόσιο αποτελούσε για την κυβέρνηση κόκκινη γραμμή. Ο νέος ΑΔΜΗΕ θα περάσει σε πρώτη φάση κατά 100% στο Δημόσιο και στη συνέχεια το 29% θα πουληθεί μέσω Χρηματιστηρίου και το 20% σε στρατηγικό επενδυτή με εμπειρία σε ζητήματα διαχείρισης δικτύων.
-Η πλειοψηφία στο ΔΣ θα ελέγχεται από το δημόσιο και ο διευθύνων σύμβουλος θα είναι πρόσωπο ..
κοινής αποδοχής. Το μάνατζμεντ θα παραμείνει στο Δημόσιο.
-Η αποζημίωση της ΔΕΗ θα προέλθει από τα έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση του 49% και από ένα τμήμα (έως 10%) των κερδών προ φόρων (ΕΒΙTDA) του νέου ΑΔΜΗΕ σε βάθος χρόνου.
-Το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του σχεδίου είναι ιδιαίτερα σφιχτό καθώς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2016. Το σχέδιο είναι πολύπλοκο και η εφαρμογή του θα υποστηριχθεί από διεθνή σύμβουλο που θα επιλεγεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ, ο κ. Σκουρλέτης έιπε ότι «υπήρξαν καποιοι που είχαν ενστάσεις και δεν αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα αλλάζουν. Επίσης, υπήρξαν άλλοι που για λόγους ιδεοληπτικούς είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης ή είναι κρατικοδίαιτοι».
Για την εναρμόνιση της ελληνικής αγοράς ενέργειας με το target model, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι απαιτουνται μεταρρυθμίσεις: «Σκοπεύουμε να υπερασπίσουμε τις δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και να ρυθμίσουμε την αγορά με διαφάνεια, να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας της ΡΑΕ, ώστε να λειτουργήσει ως πραγματικά ανεξάρτητη αρχή μακριά από επιρροές», δήλωσε σχετικά.
Επίσης, ο υπουργός είπε ότι προκειμένου να μπει η χώρα το 2017 στην ενιαία αγορά πρέπει να απομακρυνθούν στρεβλώσεις. Σχετικά με τις ΑΠΕ είπε ότι η ομαλοποίηση της συμμετοχής τους στο ενεργειακό μείγμα θα πρέπει να γίνει απαραίτητα λαμβάνοντας υπόψη όλες τις υφιστάμενες παραμέτρους. «Γνωρίζουμε ότι ο τρόπος που αναπτύχθηκαν οι ΑΠΕ ήταν ιδιόμορφος με αποτέλεσμα να έρθουμε αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. Η πολιτεία ήταν αφερέγγυα απέναντι σε όσους επένδυσαν, καθώς το πλαίσιο άλλαξε. Όλα αυτά να τα συνυπολογίσουμε», τόνισε.
Επίσης, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι η προστασία των καταναλωτών από τις αυξήσεις τιμολογίων πρέπει να είναι μόνιμη έγνοια.
Τέλος, όσον αφορά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, μόνο τους τελευταίους 2 μήνες το υπουργείο επανεκκίνησε σχεδιασμούς που είχαν βαλτώσει, όπως ο ΤΑΡ και ο IGB, όπως επισήμανε ο υπουργός. «Υπάρχουν νέα δεδομένα. Ήταν ενδιαφέρουσες οι συζητήσεις με τον Σίσι. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι από τις αρχές του 2016 θα έχουμε ένα νέο άνεμο στην οικονομία», κατέληξε. 

www.energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου