Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Συμφώνησε ο Σκουρλέτης με το κουαρτέτο για τον ΑΔΜΗΕ - Η μοναδική εκκρεμότητα

Με κατ’ αρχήν συμφωνία σε δύο σημεία (μετοχική σύνθεση και
μέθοδος αποζημίωσης της ΔΕΗ), αλλά και με διατήρηση της εκκρεμότητας ως προς το μάνατζμεντ του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές μετά την συνάντηση:
- Συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν η απόσχιση του κλάδου μεταφοράς ενέργειας από τη ΔΕΗ σε νέα εταιρεία η πλειοψηφία των μετοχών της οποίας (51%) θα ελέγχεται από το Δημόσιο. Σε πρώτη φάση το Δημόσιο θα αποκτήσει το 100% των μετοχών και στη συνέχεια με βάση το χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί, θα προχωρήσει η ..
πώληση του 49% σε ιδιώτες.
- Συμφωνήθηκε επίσης, ότι η αποζημίωση της ΔΕΗ θα δοθεί σε βάθος χρόνου και με διάφορες μεθόδους όπως η μεταφορά μέρους του χρέους της ΔΕΗ στη νέα εταιρεία, ο συμψηφισμός υποχρεώσεων της ΔΕΗ προς τον σημερινό ΑΔΜΗΕ (που διαμορφώνονται σε 400 εκατ. ευρώ) κ. α.
Παραμένει, ωστόσο, η διαφωνία ως προς τη μεταφορά του μάνατζμεντ σε ιδιώτες την οποία απορρίπτει η κυβέρνηση.
Αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, χωρίς την παρουσία του Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος θα βρίσκεται στη Σόφια για την υπογραφή συμφωνίας για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν απόψε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας για τον ΑΔΜΗΕ (με την επιφύλαξη των εξελίξεων στα λοιπά "μέτωπα" της διαπραγμάτευσης) και θεωρούσαν ως πιο ακανθώδες το θέμα που θα έλθει προς διαπραγμάτευση μετά τα Χριστούγεννα, για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ που σχεδιάζονται προκειμένου να διευκολυνθεί το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σημείο τριβής αποτελεί η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών με τη ΔΕΗ και το υπουργείο να τάσσονται υπέρ της πλήρους κάλυψης του κόστους.
Σε σχέση τέλος με την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και την κατάργηση του μονοπωλίου των Εταιριών Παροχής Αερίου που επίσης υλοποιείται σε εφαρμογή του μνημονίου οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το αίτημα ιδιωτών μετόχων των ΕΠΑ για αποζημίωση λόγω πρόωρης λήξης του αποκλειστικού δικαιώματος διανομής απορρίπτεται από την κυβέρνηση και παρέπεμπαν τους ενδιαφερόμενους στη Δικαιοσύνη.

 http://www.newsit.gr/politikh/Symfonise-o-Skoyrletis-me-to-koyarteto-I-monadiki-ekkremotita/451646

Αρχειοθήκη ιστολογίου