Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Ποια είναι τα νέα μέλη της ΡΑΕ


Για την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου ορίστηκε η ακρόαση της νέας β’
αντιπροέδρου και των τριών νέων μελών της ΡΑΕ, σε μια διαδικασία η οποία θα τερματίσει μια εκκρεμότητα σχεδόν δύο μηνών, κατά την οποία η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας παρέμενε ουσιαστικά ανενεργή. Οι υποψήφιοι που θα εξεταστούν από την αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο. Πρόκειται ειδικότερα για τους Μικαέλα Λάττα, Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΜΠ (υδρομηχανική), Απόστολος Γκότσιας (επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου) και ..Θεόδωρος Ζερβός (διδάκτωρ ηλεκτρολόγος μηχανικός).
Υπενθυμίζεται ότι από τις 4 Δεκεμβρίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υπολειτουργεί καθώς έχουν απομείνει στην ολομέλεια, μετά τη λήξη της θητείας 4 μελών, μόλις 3 μέλη (Πρόεδρος, Α’ Αντιπρόεδρος και ένα μέλος) επί συνόλου 7.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ανεξάρτητη αρχή αδυνατεί επί δίμηνο να εκδώσει αποφάσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρότατες δυσλειτουργίες στην ενεργειακή αγορά. Άλλωστε η ΡΑΕ στο πλαίσιο του ρυθμιστικού της ρόλου έχει μια σειρά από καθοριστικές αποφασιστικές αρμοδιότητες. 
Τώρα η καθυστέρηση που σημειώθηκε στη διαδικασία, πιθανόν να προκαλέσει και ορισμένες επιπλοκές, αφού σύμφωνα με ερμηνεία νομικών κύκλων, ο νόμος 4001 που καθορίζει τα της λειτουργίας της ΡΑΕ, αναφέρει ότι ο αρμόδιος υπουργός πρέπει να αποστείλει την επιστολή με την πρότασή του προς τη βουλή σε διάστημα 60 ημερών από τη δημοσίευση της προκήρυξης, η οποία έγινε στις 11 Νοεμβρίου. Η σχετική δημοσίευση της πρόσκλησης σε ακρόαση από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Τ. Χριστοδουλοπούλου, έγινε στις 22 Ιανουαρίου. Εφόσον η επιστολή από το ΥΠΕΝ εστάλη αργότερα από τις 11 Ιανουαρίου τότε πιθανόν να εγείρεται ζήτημα για τη διαδικασία. 
Σε κάθε περίπτωση και εφόσον ο διορισμός των νέων μελών πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα, τότε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά από τα τέλη Φεβρουαρίου, με δεδομένο ότι θα πρέπει να ενημερωθούν για τα νέα τους καθήκοντα αλλά και για τις ανοιχτές εκκρεμείς υποθέσεις, τα νέα μέλη. 

capital.gr 
Χ. Φλουδόπουλος

Αρχειοθήκη ιστολογίου