Κλιμάκιο της ΔΕΗ που συντάσσει την μελέτη πόντισης του
καλωδίου, με το οποίο θα μεταφερθεί το ηλεκτρικό ρεύμα στην νήσο Σπιναλόγκα, επισκέφθηκε την περιοχή της Πλάκας, επιχειρώντας τον προσδιορισμό των σημείων εκείνων, που θα τοποθετηθούν οι υποσταθμοί.
Όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός : «κατά την επίσκεψη στο νησί,προσδιορίστηκε σαφώς η θέση στην οποία θα τοποθετηθεί ο «κόμπακτ» υποσταθμός, σ΄ένα τμήμα που υπάρχει μπροστά από το  τείχος- στο νοτιοδυτικό μέρος- ώστε να καλυφθεί και να μην είναι εμφανής από μακρυά.
Προσδιορίστηκε επίσης η πορεία του καλωδίου από το συγκεκριμένο σημείο μέχρι τον πίνακα που ήδη έχει διαμορφωθεί, στο εσωτερικό του φρουρίου, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα ..
πόντισης του καλωδίου, με την διαμόρφωση κάποιου οικίσκου στο χώρο του νεκροταφείου, ή η τοποθέτηση σε κάποιες από τις αποθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο πάρκο «Μεραμπέλλο».
Περιμένουμε –πρόσθεσε- την οριστική πρόταση, ενώ όπως έκανε γνωστό, τις επόμενες ημέρες σε συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η διασφάλιση της χρηματοδότησης, που έχει ζητηθεί- γεγονός που θα επιτρέψει την συνολική αναβάθμιση του μνημείου !
Επίσης σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, έως το τέλος του μήνα θα παραδοθεί η μελέτη για την ανακατασκευή του μώλου πρόσδεσης σκαφών, που εκπονήθηκε σε συννεόηση με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ώστε να υποβληθεί για έγκριση και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Επιπλέον μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένεται να υποβληθεί η μελέτη για την εγκατάσταση ενός «κόμπακτ» βιολογικού καθαρισμού,  για την επεξεργασία των λυμμάτων και την σωστή λειτουργία των χώρων υγεινής στην Σπιναλόγκα.
Απαραίτητη προυπόθεση για να ξεκινήσουν όλα αυτά –όπως παρατήρησε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ήταν να φανεί ότι το έργο πόντισης του καλωδίου, είναι ώριμο και ορατό, διότι οι παραπάνω σοβαρές υποδομές, θα στερούντο λογικής, δεδομένου ότι θα υλοποιούντο χωρίς στην συνέχεια να μπορούν να λειτουργήσουν.
Στην παραπάνω συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, η αρχαιολόγος της εφορείας Αρχαιοτήτων Νομού Λασιθίου κ.Γωγώ Μοσχόβη, ο προιστάμενος ΔΕΔΔΗΕ Αγίου Νικολάου κ.Μιχάλης Πατεράκης και τεχνικοί της ΔΕΗ.

 http://www.cretalive.gr