Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Μετράει αντίστροφα ο χρόνος για Αμύνταιο – Καρδιά

Οι δύο μονάδες στο Αμύνταιο της Φλώρινας, ισχύος 300MW η κάθε μια, περιλήφθηκαν στις πρόσφατες δηλώσεις Παναγιωτάκη στις πιθανές κοινοπραξίες με ιδιώτες που προτείνει η ΔΕΗ, υπό τον όρο ότι οι συνεταίροι της ΔΕΚΟ θα συνεισφέρουν τα απαραίτητα κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό τους (ή για την κατασκευή νέας μονάδας όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Μελίτης).
Η περίπτωση του Αμύνταιου δεν είναι η μόνη, λιγνιτική της ΔΕΗ, της οποίας το μέλλον διακυβεύεται. Ο ίδιος ο Παναγιωτάκης μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την περασμένη εβδομάδα έθιξε το θέμα της μεταλιγνιτικής εποχής, παραδεχόμενος..
ότι υπάρχει ενόψει ένα μεγάλο πρόγραμμα απόσυρσης μονάδων, που θα οδηγήσει τη χώρα σε ένα μίνιμουμ λιγνιτικής παραγωγής, εφόσον βεβαίως προχωρήσει και η κατασκευή της Φλώρινας, που θα καλύπτει τους εθνικούς στόχους για μείωση των ρύπων πολύ πριν το 2030.
Εκείνο που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι ήδη τα δύο λιγνιτικά συγκροτήματα του Αμύνταιου και της Καρδιάς (τέσσερις μονάδες καθαρής ισχύος 2Χ 275MW και 2Χ 280MW) από την 1η Ιανουαρίου του 2016 έχουν μπει σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας με μέγιστη λειτουργία 17500 ώρες σε μέγιστο χρονικό ορίζοντα 8 ετών.
Έχει ήδη δηλαδή ξεκινήσει η σταδιακή διαδικασία απόσυρσης των εν λόγω μονάδων που παίρνουν σειρά μετά τις πρώτες αποσύρσεις που έκανε τα προηγούμενα χρόνια η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.
Οι σταδιακές αποσύρσεις γίνονται για περιβαλλοντικούς λόγους και όπως έχει σημειώσει και η διοίκηση της ΔΕΗ, πιθανή παράταση του χρόνου ζωής των μονάδων μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον προχωρήσουν συγκεκριμένες επενδύσεις για την αναβάθμιση των μονάδων, τη βελτίωση της απόδοσής τους και τον περιορισμό της επιβάρυνσης που προκαλείται στο περιβάλλον. Θυμίζουμε ότι τα συγκεκριμένα εργοστάσια είναι μεγάλης ηλικίας που ξεπερνά τα 20 έτη και εμφανίζουν σχετικά χαμηλή απόδοση (ιδιαίτερα στην περίπτωση των μονάδων του Αμύνταιου)

 http://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου