Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Διάσταση απόψεων υπ. Ενέργειας - ΔΕΗ για μείωση των τιμολογίων ρεύματος


Σε αντιπαράθεση υπουργείου Ενέργειας και ΔΕΗ έχει οδηγήσει η
συζήτηση περί μείωσης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, που άνοιξε με αφορμή τη σημαντική υποχώρηση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Είναι γεγονός ότι τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος παραμένουν στα επίπεδα του 2013, όταν οι τιμές των καυσίμων ήταν κατά 50% υψηλότερες από τα επίπεδα του 2015 και κατά 70% υψηλότερες από σήμερα. Η πρώτη διαφοροποίηση υπουργείου και ΔΕΗ στο θέμα των τιμολογίων εκφράστηκε στις αρχές του μήνα, όταν από το βήμα της Βουλής ο κ. Σκουρλέτης, παρόντος του επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, δήλωσε για πρώτη φορά επισήμως ότι «πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες, ώστε να έχουμε έστω και μία μικρή μείωση στα τιμολόγια μέσα στο 2016». Ο κ. Παναγιωτάκης εμφανίστηκε.. επιφυλακτικός απέναντι στο αίτημα που είχε ήδη προβληθεί μέσω επιστολής και από τη ΡΑΕ, αντιτείνοντας τη δυσχερή οικονομική θέση της ΔΕΗ, λόγω των ανεξόφλητων οφειλών, αλλά και των Υπηρεσιών Κοινής.. Ωφέλειας (ΥΚΟ), το κόστος των οποίων δεν έχει ανακτήσει η ΔΕΗ για τα έτη 2012 και 2013.
Από τις 3 Μαρτίου που εκδηλώθηκε η πρώτη ανοιχτή διαφοροποίηση υπουργείου και ΔΕΗ στο θέμα, η διάσταση απόψεων κλιμακώνεται και τείνει να πάρει διαστάσεις ανοιχτής κόντρας. Κύκλοι του υπουργείου αμφισβητούν ευθέως ακόμη και το ύψος των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ, ενώ καταλογίζουν στη διοίκηση της επιχείρησης αναποτελεσματικότητα σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς της για βελτίωση της εισπραξιμότητας.
Οφειλές
Ο ίδιος ο κ. Σκουρλέτης έχει, μέσω συνεντεύξεών του, τοποθετηθεί ευθέως επ’ αυτού: «Οταν βλέπεις ότι ακολουθείς μια πολιτική και δεν κατορθώνεις με δραστικό τρόπο να μειώσεις τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ, τότε οφείλεις να είσαι πιο ευέλικτος». Εμμεση ήταν και η αμφισβήτησή του στο θέμα των οφειλών. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκουρλέτης έχει δηλώσει ότι «υπάρχουν πολλών ειδών οφειλέτες, από επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο, κλειστά σπίτια, μέχρι ρευματοκλοπές ακόμα και από δημόσιους χώρους, και για τον λόγο αυτό υπάρχει ανάγκη ενός πιο σωστού ελεγκτικού μηχανισμού».
Στη συζήτηση που έχει ανοίξει με τη ΔΕΗ για τη μείωση των τιμολογίων, η πλευρά του υπουργείου αντιπαρέρχεται ευθέως την επιχειρηματολογία της ΔΕΗ περί ανεξόφλητων οφειλών.
«Δεν μπορεί να μην έχουν διαγραφεί οφειλές από επιχειρήσεις που έχουν βάλει οριστικά λουκέτο και δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ», αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου, αποκαλύπτοντας ότι μεταξύ των οφειλετών συμπεριλαμβάνεται η Πειραϊκή Πατραϊκή, η οποία έκλεισε το 1996. Στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου έστω και για μικρές μειώσεις των τιμολογίων μέσα στο 2016, το υπουργείο Ενέργειας έχει δώσει εντολή στη ΔΕΗ να διαγράψει απαιτήσεις που δεν μπορούν να εισπραχθούν και να προχωρήσει σε ένα πιο γενναιόδωρο πρόγραμμα διακανονισμών, χωρίς προκαταβολές και με αύξηση των δόσεων από τις 36 που είναι σήμερα στις 70.
Από την πλευρά της, η ΔΕΗ φέρεται να προτείνει ως ανάχωμα στις πιέσεις για μειώσεις των τιμολογίων τη μη ανάκτηση των ΥΚΩ.
«Το 2013 και 2014 δεν αναπροσαρμόστηκαν τα τιμολόγια, παρά το ακριβό κόστος των καυσίμων. Το 2015 είχαμε σημαντική μείωση και το 2016 αναμένουμε το ίδιο. Δεν μπορεί να επιβαρυνθεί η ΔΕΗ το κόστος των ΥΚΩ», ήταν η σχετική δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη στη Βουλή, όταν για πρώτη φορά ο κ. Σκουρλέτης έθεσε θέμα μείωσης των τιμολογίων.
Σε συνέχεια αυτής της επιχειρηματολογίας, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει προχωρήσει και σε πρακτικά βήματα για να ενισχύσει τη γραμμή αμύνης της. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους, που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, η επιχείρηση έχει εγγράψει για πρώτη φορά ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου ως μη εισπραχθέντα έσοδα από τη μη ανάκτηση των ΥΚΩ για τη διετία 2012-2013.
(Καθημερινή

Αρχειοθήκη ιστολογίου