Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Η ΔΕΗ θα προσφέρει και πελατολόγιο στους επενδυτές


Κι έτοιμο πελατολόγιο καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος πέραν
των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων σχεδιάζει να δώσει η ΔΕΗ σε ιδιώτες επενδυτές που θα κάνουν μαζί της κοινοπρακτικά σχήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», η διοίκηση της εταιρείας, επιδιώκοντας την προσέλκυση επενδυτών ή και επιχειρήσεων παραγωγής ρεύματος, βάζει στο «τραπέζι» και την προσφορά αριθμού νοικοκυριών κι επιχειρήσεων που η ίδια ηλεκτροδοτεί.
Ως γνωστόν, σύμφωνα με το Μνημόνιο του περασμένου Αυγούστου, η ΔΕΗ θα πρέπει το 2020 να έχει κατεβάσει το μερίδιό της κάτω από το 50%. Ο ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι η έναρξη δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της δημόσιας επιχείρησης, ώστε ανεξάρτητοι προμηθευτές ρεύματος να αποκτήσουν εμμέσως πρόσβαση στη φθηνή πρώτη ..
ύλη που κατέχει αποκλειστικά η ΔΕΗ και έτσι να ανοίξει η αγορά.
Τα μέτρα
Ωστόσο, επειδή το μέτρο αυτό δεν φαίνεται από μόνο του ικανό να αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς οι τιμές του λιγνίτη έχουν φτάσει να είναι υψηλότερες από εκείνες του φυσικού αερίου, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολογεί άλλη μία παρέμβαση ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μειώνοντας το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά.
Το σχέδιο, που έχει παρουσιαστεί και στους θεσμούς από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, προβλέπει τη δυνατότητα η ΔΕΗ να κάνει ένα ή δύο κοινοπρακτικά σχήματα με ιδιώτες επενδυτές σε συγκεκριμένες μονάδες της δημόσιας επιχείρησης. Με θυγατρική της και σε ποσοστό κάτω από το 50% θα κάνει κοινή εταιρεία με ανεξάρτητο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος θα έχει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.
Το ένα πλάνο είναι η ΔΕΗ να συνεισφέρει τη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη Ι», στη Φλώρινα, τα δικαιώματα των ορυχείων αλλά και την άδεια για την κατασκευή της «Μελίτη ΙΙ» που θα χρηματοδοτήσει ο ιδιώτης επενδυτής.
Επίσης, στην ίδια κοινή εταιρεία η ΔΕΗ θα διαθέσει και υδροηλεκτρική μονάδα, ενώ τώρα, όπως αναφέρουν πηγές στο «Εθνος», εξετάζεται σοβαρά και η συνεισφορά από την πλευρά της δημόσιας επιχείρησης και πελατολογίου της με καταναλωτές και από τις τρεις τάσεις ηλεκτροδότησης (υψηλή, μέση και χαμηλή).
Δεύτερο σχήμα
Στα σχέδια του υπουργείου και της ΔΕΗ υπάρχει και η δυνατότητα και δημιουργίας και δεύτερου κοινοπρακτικού σχήματος, με τη δημόσια εταιρεία να διαθέτει στην προκειμένη περίπτωση τη λιγνιτική μονάδα του Αμυνταίου, η οποία χρειάζεται επενδύσεις για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Και σε αυτό το σενάριο η ΔΕΗ πάλι με το ίδιο ποσοστό συμμετοχής στην κοινή εταιρεία με τον επενδυτή θα διαθέσει και υδροηλεκτρική μονάδα αλλά και τμήμα του πελατολογίου της.
Πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση της ΔΕΗ να συνομιλεί με ξένους και Ελληνες ανεξάρτητους παραγωγούς ρεύματος που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, διαθέτοντας μονάδες φυσικού αερίου.


(Έθνος, Χρ. Κολώνας)

Αρχειοθήκη ιστολογίου