Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Η πτώση του κλάδου των ΑΠΕ

http://www.thegwpf.com/european-renewables-industry-falls-into-rapid-decline/
http://www.theguardian.com/environment/2016/mar/23/european-clean-tech-industry-falls-into-rapid-decline

Οι επενδύσεις στην λεγόμενη "καθαρή ενέργεια" πέφτουν, ειδικά στην Ευρώπη, όπου κορυφώθηκαν το 2010-2011 (όταν πια έσκασε η φούσκα και κατέρρευσαν οι τράπεζες).  Η λεγόμενη "καθαρή ενέργεια", δηλαδή τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, αναπτύχθηκαν μόνο λόγω των υποχρεωτικών επιδοτήσεων.   Αυτό από μόνο του δημιούργησε φούσκα.  Δεν υπάρχει τίποτα το "αειφόρο" σε κάτι που επιδοτείται με το ζόρι χωρίς να είναι καν ανταποδοτικό. "Τα ανεξάντλητα δυναμικά" που τσαμπουνάνε οι απετεώνες είναι η ανεξάντλητη τσέπη σας, που επιθυμούν να κλέβουν...

Όλα αυτά τα λεφτά που πετάχτηκαν (και που δυστυχώς συνεχίζουν να πετάγονται), δεν μείωσαν την κατανάλωση συμβατικών καυσίμων, δεν υποκατέστησαν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και δεν μείωσαν καμία εκπομπή CO2.  "Ούτε ένα γραμμάριο CO2".

Όπου μετρήθηκαν, είτε είναι στην Γερμανία, είτε είναι σε μικρά μη διασυνδεδεμένα νησάκια, αυτές οι ΑΠΕ έχουν αποδειχθεί ενεργειακά ατελέσφορες, περιβαλλοντικά ένα κακόγουστο θέατρο και οικονομικά; Οικονομικά απλά συμβάλλουν στην συνέχιση της ύφεσης, όπως κάθε μη ανταποδοτικός φόρος.  Η αποτυχία των ΑΠΕ, με την συνειδητοποίηση ότι οι επιδοτήσεις δεν αντέχουν εσαεί, συνεπάγεται και την απροθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν (πλην της Πειραιώς που ειδικεύεται στο να γράφει επισφάλειες, αφού έχει κάπως εξασφαλισμένη την συμπαράσταση των φορολογουμένων...)

Η ύφεση, βέβαια, μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, αφού κλείνει τις βιομηχανίες, περιορίζει το οδήγημα και ενθαρρύνει τον κόσμο να ...κρυώνει.  Από αυτή την  άποψη, με την δημιουργία ύφεσης, οι ΑΠΕ μειώνουν την κατανάλωση καυσίμων.

Στην Ελλάδα μάλλον έχουμε χορτάσει ύφεση, κι όμως εξακολουθούμε να πετάμε 1,5 δις ευρώ ετησίως για επιδοτήσεις ΑΠΕ. Τι ακριβώς έχουμε πάρει σε αντάλλαγμα? Τίποτα απολύτως! Απλά αυξήσαμε τις εισαγωγές ρεύματος από περίπου 0% πριν το 2009, σε περίπου 25-30% τώρα. Πάρα πολύ αειφόρο.  Πετάμε επιδοτήσεις σε κάτι που, στην υπόλοιπη Ευρώπη, καταρρέει (επειδή δεν έχουν άλλα λεφτά για πέταμα). 
 
 http://archaeopteryxgr.blogspot.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου