Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Το μπλακ άουτ της Ρόδου δείχνει το αδιέξοδο της αυξανόμενης διείσδυσης των αιολικών & Φ/Β

Όπως είδαμε στην ανάρτηση της 11/3, μπλακ άουτ σημειώθηκε στη Ρόδο στις 9/3 (16:07-18:40). Στο σχετικό δελτίο τύπου, που εξέδωσε η ΔΕΗ, έλεγε τα εξής: "Το φορτίο (ζήτηση) του συστήματος ήταν 57MW περίπου και εξυπηρετείτο από τη ΔΕΗ (ΑΗΣ Σορωνής 38MW) και Ανεμογεννήτριες (19MW). Οι μονάδες της ΔΕΗ λειτουργούσαν κανονικά χωρίς κανένα τεχνικό πρόβλημα. Τα αίτια της διακοπής οφείλονται σε θέματα του Δικτύου, πράγμα το οποίο διερευνάται από το ΔΕΔΔΗΕ, λόγω αρμοδιότητας". Και όπως είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, αυτό που προβληματίζει είναι το μεγάλο ποσοστό διείσδυσης των αιολικών στο μικροδίκτυο Ρόδου-Χάλκης, που είναι Μη Διασυνδεμένο με την ηπειρωτική χώρα.
Ανατρέχοντας στο πλέον πρόσφατο Πληροφοριακό Δελτίο Παραγωγής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (Ιανουάριος 2016), που εκδόθηκε απ' τον ΔΕΔΔΗΕ στις 4/3, βλέπουμε στους δυο πίνακες πως η Ρόδος έχει εγκατεστημένη ισχύ αιολικών 49,15MW, εγκατεστημένη ισχύ Φ/Β πάρκων 18,16MW και εγκατεστημένη ισχύ Φ/Β στις στέγες 1,17MW. Επομένως η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αιολικών + Φ/Β ανέρχεται σε 68,48MW και τη στιγμή του μπλακ άουτ η ζήτηση ήταν μικρότερη απ' την ονομαστική ισχύ των ΑΠΕ κατά περίπου 11,5MW.
Το πρώτο ερώτημα βεβαίως που ανακύπτει είναι πού ακριβώς ήταν και τι έκαναν τα 19,33MW των Φ/Β στις 16:07 που έγινε το μπλακ άουτ και γιατί δεν ...
αναφέρονται στο δελτίο τύπου της ΔΕΗ, καθώς νωρίς το απόγευμα τα Φ/Β έπρεπε..
φυσιολογικά να δίνουν κάποια ποσότητα στο δίκτυο. Είχε συννεφιά και τα Φ/Β μηδένισαν; Ήταν εκτός λειτουργίας και μη διαθέσιμα για την κάλυψη των αναγκών της Ρόδου; Τι ακριβώς συνέβη; Γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε πως πριν λίγο καιρό ένας περιφερόμενος θίασος σκαρφάλωνε σε πύργους ψύξης για να γράφει "Go Solar", αλλά ακριβώς στο "νησί του Ήλιου", τη Ρόδο, την περιοχή της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και μια απ' τις καλύτερες διεθνώς, την κρίσιμη ώρα του μπλακ άουτ τα Φ/Β έλαμψαν με την απουσία τους. Σ' αυτές τις συνθήκες το "Go Solar" ισοδυναμεί με "Go Black Out" κι αποδεικνύει πως, όσο κι αν τα Φ/Β είναι πιο αξιόπιστα απ' τα αιολικά, δεν μπορεί κανείς να βασίζεται σ' αυτά για ηλεκτροδότηση δικτύου. Για ηλεκτροδότηση μιας απομονωμένης εγκατάστασης με μικρή κατανάλωση, πχ μιας καντίνας σε παραλία το κατακαλόκαιρο, μια χαρά είναι.
Ας δούμε τώρα και τα αιολικά, που από μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο φαίνεται ν' ανήκουν σε διάφορες εταιρείες. Στο μητρώο της ΡΑΕ φαίνεται πως οι άδειες παραγωγής χορηγήθηκαν την περίοδο 2001-2002. Στις 16/7/2001 χορηγήθηκε άδεια για εγκατάσταση αιολικού πάρκου, ισχύος 12,00MW στην τοποθεσία Πιθανίτης Έμπωνα Ρόδου, στην "ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΡΟΔΟΥ ΑΕ", (με διακριτικό τίτλο "ΑΙΟΛΟΣ ΑΕ"). Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για τη συγκεκριμένη εταιρεία θα σας δείξει πολλά "ωραία", με τελευταίο την καταδίκη ερήμην σε κάθειρξη 8 ετών για έκδοση επιταγών του πρώην διευθυντή της εταιρείας, ο οποίος φαίνεται να έχει γράψει σε διάφορα φόρουμ πολλά για πολλούς.
Στις 4/12/2001 χορηγήθηκε άδεια για εγκατάσταση αιολικού πάρκου, ισχύος 17,85MW στην τοποθεσία Σταυρωτή-Βίγλα-Κατταβιά, στην EUROWIND SA. Μπορεί το όνομα της εταιρείας να μη σας λέει πολλά, πολύ περισσότερο που σε Απόφαση της ΡΑΕ του 2012 φαίνεται η μετοχική της σύνθεση να είναι 50% "Gallette Investment Company L.T.D" και 50% "Invenergy Wind Europe IV S.A.R.L". Αν δικαίως έχετε μπερδευτεί, υπομονή, υπάρχει κι άλλη Απόφαση της ΡΑΕ, το 2010, όπου ξεκαθαρίζει απόλυτα το τοπίο: "Ως πρόσωπo που εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του έργου ορίζεται η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. μέσω της κατά 100% θυγατρικής της εταιρείας ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΕΡΒΟΥΝΙΟΥ Α.Ε., η οποία είναι ο μοναδικός μέτοχος των εταιρειών “Gallette Investment Company Ltd” και “Invenergy Wind Europe IV S.A.R.L.”, μετόχων του δικαιούχου”. Ο "όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος" της Ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού ξεδιπλώνεται αν ακολουθήσει κανείς τα βήματα απ' τη μια εταιρεία στην άλλη. Πώς το έλεγε ο Βουλγαράκης; "Το νόμιμο είναι και ηθικό;" Η άδεια πάντως αφορά την εγκατάσταση 3 ανεμογεννητριών των 2,3MW και 6 ανεμογεννητριών των 1,825MW, συνολικά 9 ανεμογεννήτριες. Η λειτουργία του πάρκου ξεκίνησε το Φεβρουάριο 2014.
Στις 24/1/2002 χορηγήθηκε άδεια για εγκατάσταση αιολικού πάρκου, ισχύος 4,95MW στην τοποθεσία Βίγλα Κατταβιάς, στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ. Πρόκειται για 6 ανεμογεννήτριες ENERCON E-44 900kW και η έναρξη λειτουργίας έγινε το 2011.
Στις 18/7/2002 χορηγήθηκε άδεια για εγκατάσταση αιολικού πάρκου, ισχύος 3,30MW στην τοποθεσία Χαλατάς Ρόδου, στην ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΑΕ. Πρόκειται για εταιρεία που "ιδρύθηκε από δύο Νομαρχιακές επιχειρήσεις και μια ιδιωτική εταιρία, την ΑΔΕΥΠ Α.Ε., στην οποία συμμετέχει ο μεγαλύτερος όμιλος κατασκευαστικών εταιριών της Ελλάδας (Ελληνική Τεχνοδομική, Άκτωρ και Τομή)". Σήμερα πάντως είναι 100% θυγατρική της ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ.
Στις 18/7/2002 επίσης χορηγήθηκε άδεια για εγκατάσταση αιολικού πάρκου, ισχύος 11,05MW στην τοποθεσία Κουτσούτης Ρόδου, στην ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΡΟΔΟΥ ΑΕ, πιο γνωστή ως ENEL GREEN POWER HELLAS AE. Πρόκειται για πάρκο με 13 ανεμογεννήτριες ENERCON 900kW. 
Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Ανεμογεννήτριες απ' όλες τις μεγάλες εταιρείες έχει λοιπόν η Ρόδος, οπότε ας βρουν μεταξύ τους τι έγινε στις 9/3, μια μέρα που, απ' ό,τι φαίνεται στα στοιχεία λειτουργίας του Μετεωρολογικού Σταθμού Κατταβιάς, επικρατούσαν στο νησί ισχυροί άνεμοι, με μέση ταχύτητα 21,4χλμ/ώρα και μέγιστη ταχύτητα 59,5χλμ/ώρα. Η μέγιστη ταχύτητα που κατέγραψε η Κατταβιά δεν ήταν απαγορευτική για τη λειτουργία των ανεμογεννητριών, οι ανεμογεννήτριες θεωρητικά και με βάση την καμπύλη απόδοσης δουλεύουν μέχρι τα 90χλμ/ώρα, εκτός κι αν τοπικά σε κάποιο πάρκο πέρασε κάποια στιγμιαία ισχυρή ριπή κι έθεσε εκτός λειτουργίας κάποιες ανεμογεννήτριες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το μπλακ άουτ της Ρόδου δείχνει τα αδιέξοδα της αυξανόμενης διείσδυσης των αιολικών & Φ/Β, που, για να μην το ξεχνούμε, η νομοθεσία της "πράσινης ανάπτυξης", αντιγραφή του Γερμανικού νόμου EEG, επιβάλλει την κατά προτεραιότητα απορρόφηση του όποιου ηλεκτρισμού παράγουν. Και δείχνει για ποιο λόγο όλοι ονειρεύονται το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης: για να φεύγει το τυχαίο αιολικό ρεύμα στο ηπειρωτικό σύστημα, να πληρώνονται οι "επενδυτές" και να ψάχνει ο ΑΔΜΗΕ να βρει τρόπο να ξεφορτωθεί το πρόβλημα που του φόρτωσαν.

Αρχειοθήκη ιστολογίου