Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

IKA: Δάνειο 100 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ ΔΕΗ για να καταβληθούν οι συντάξεις

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
 Στη χορήγηση ολιγοήμερου έντοκου δανείου, υπό μορφή
ταμειακής διευκόλυνσης, ύψους 100 εκατ. ευρώ, προέβη για άλλο ένα μήνα το ΤΑΠ ΔΕΗ, προς το ΙΚΑ, για να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις Απριλίου, στο τέλος Μαρτίου. 
Με απόφασή του, ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε δεκτή την σχετική εισήγηση του Δ.Σ. του Ιδρύματος για τη χορήγηση του εν λόγω δανείου, η διάρκεια του οποίου θα είναι από τις 29 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου του τρέχοντος έτους. 
Στην απόφαση, τονίζεται ότι το δάνειο, αν και ολιγοήμερο, θα επιβαρυνθεί με επιτόκιο που αντιστοιχεί με το λογαριασμό (Κοινό Κεφάλαιο), που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και στον οποίο καταλήγουν τα αποθεματικά όλων των Ασφαλιστικών..
Ταμείων, είτε κύριας, είτε επικουρικής ασφάλισης. 
Υπενθυμίζεται ότι το ΙΚΑ προβαίνει στη λύση του εσωτερικού δανεισμού, κάθε μήνα κατά την τελευταία πενταετία, για να καταφέρει να καταβάλλει χωρίς καθυστερήσεις τις συντάξεις, σε περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχους. Ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, αξιοποιεί είτε τα αποθεματικά του ΤΑΠ ΔΕΗ, είτε εκείνων του ΤΥΔΚΥ και του πρώην ΟΠΑΔ. 
Υπολογίζεται ότι η μηνιαία δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων, από το μεγαλύτερο Ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας, ανέρχεται σε 850 εκατ. ευρώ. 

www.dikaiologitika.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου