Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

515 εκατ. ευρώ κοστίζει πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα


Προ ημερών ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας ήταν
κατηγορηματικός απέναντι στο ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα, αποδίδοντας μάλιστα τις σχετικές πληροφορίες σε κακή προαίρεση των ΜΜΕ. Τελικά όπως έδειξαν οι διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το θέμα όχι απλώς είναι υπαρκτό αλλά επιπλέον η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει δεκτή την πρόταση των θεσμών και να υπάρξει μετάταξη του ΦΠΑ που ισχύει στο ρεύμα από το 13% στο 23%. 
Εφόσον τελικά καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις στο μέτρο, τότε μιλάμε για μια διόλου ευκαταφρόνητη αύξηση του κόστους του ρεύματος που μεταφράζεται στο 8%-10% του συνολικού κόστους του λογαριασμού. Για παράδειγμα ένα νοικοκυριό με κατανάλωση..
1800 κιλοβατώρες στο τετράμηνο που σήμερα πληρώνει περίπου 270 ευρώ (ανταγωνιστικό σκέλος συν ρυθμιζόμενες χρεώσεις). Με το ΦΠΑ στο 13% πληρώνει 35 ευρώ τα οποία με συντελεστή 23% ανεβαίνουν στα 62 ευρώ, ήτοι αύξηση 27 ευρώ ή αλλιώς 10% στο σύνολο του λογαριασμού (χωρίς να περιλαμβάνονται δημοτικά τέλη και ΕΡΤ).
Συνολικά για τους καταναλωτές το ύψος της συνολική επιβάρυνσης που προκύπτει από τη μετάταξη είναι εντυπωσιακό. Με βάση το κόστος πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, το 2015 (5,54 δισ. ευρώ), ο ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια που θα πληρωθεί από τους καταναλωτές θα αυξηθεί από τα 715 εκατ. ευρώ στο 1,265 δισ. ευρώ (αύξηση 515 εκατ. ευρώ).
Από τα μεγέθη και μόνο των ποσών που θα πρέπει να εισπραχθούν από την αγορά, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι είναι ορατός ο κίνδυνος η αύξηση αυτή να δημιουργήσει ένα νέο φαύλο κύκλο με τις ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ, που θυμίζουμε ότι έχουν εκτιναχθεί με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία της εταιρείας στα 2,3 δισ. ευρώ. Τα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά, λοιπόν, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αντέξουν μια νέα αύξηση και επομένως η νέα αύξηση του φόρου μπορεί να οδηγήσει σε νέο ντόμινο απλήρωτων λογαριασμών.
Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι το νέο πρόγραμμα διακανονισμών που πρόσφατα ανακοίνωσε η εταιρεία και στο οποίο είχαν επενδυθεί πολλές προσδοκίες για μείωση του ρυθμού αύξησης των ανεξόφλητων οφειλών, τινάζεται εκ νέου στον αέρα. 
Και βέβαια τα όποια σχέδια για μείωση των τιμολογίων – που θυμίζουμε τόσο η ΔΕΗ όσο και το ΥΠΕΝ έχουν συναρτήσει με την πορεία των ανεξόφλητων – παραπέμπονται στις καλένδες. Μάλιστα θεωρείται μάλλον απίθανο να μπορέσει η ΔΕΗ υπό τις τρέχουσες συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και έλλειψης ρευστότητας να απορροφήσει η ίδια την αύξηση (ή μέρος της) και επομένως το σύνολο της επιβάρυνσης θα μετακυληθεί στην κατανάλωση.
Τέλος να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τα νοικοκυριά, επαγγελματίες, επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και βιομηχανίες έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν το ΦΠΑ και άρα να μην επιβαρυνθούν οι ίδιες την αύξηση.

(capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου