Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Χαιρετισμός προέδρου της ΔΕΗ κ.Εμμ. Παναγιωτάκη, που διαβάστηκε, στην ημερίδα με θέμα «Μεταλιγνιτική περίοδος: Η πρόκληση για τη Δυτική Μακεδονίας»

panagiotakiΚύριε Δήμαρχε,
Επιτρέψτε μου να απευθύνω θερμό χαιρετισμό στην ημερίδα σας και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία.
Αν και είμαστε ακόμη σε φάση λειτουργίας ή, και ανάπτυξης της λιγνιτικής δραστηριότητας στη Δυτική Μακεδονία, ζητήματα στρατηγικής εμβέλειας και σημασίας όπως η μεταλιγνιτική περίοδος πρέπει έγκαιρα να γίνονται αντικείμενο μελέτης και προβληματισμού, να ορίζονται στόχοι και να διαμορφώνονται
πολιτικές και τακτικές για την επίτευξή τους.
Για το λόγο αυτό σας συγχαίρω ειλικρινά για τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας και σας διαβεβαιώνω ότι τα.. συμπεράσματα από τις εργασίες που θα παρουσιαστούν και από τις σχετικές συζητήσεις που θα διεξαχθούν  θα τα μελετήσουμε προσεκτικά και θα τα αξιοποιήσουμε κατάλληλα.
Είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ έχει επενδύσει στην περιοχή σας τεράστια ποσά, με προοπτική περαιτέρω σημαντικών επενδύσεων στην Πτολεμαΐδα, στη Φλώρινα αλλά και στην Κοζάνη, στον ΑΗΣΑΔ και στο Ορυχείο του Ν. Πεδίου.
Ήδη η κοινωνία της περιοχής έχει κάνει τη δική της αποτίμηση αυτών των επενδύσεων, καθώς και των χρημάτων, που εισέρρεαν, συρρέουν και θα εξακολουθήσουν για αρκετά ακόμη χρόνια να κατατίθενται στην περιοχή σας από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ.
Πιστεύουμε ότι, παρά τα προβλήματα, ο απολογισμός είναι θετικός.
Ωστόσο είναι αναγκαίο, με τον πιο επιστημονικό και αντικειμενικό τρόπο να γίνει πλήρης ανάλυση αυτής της παρουσίας της επιχείρησή μας στην περιοχή, να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα, να αξιοποιηθεί η θετική εμπειρία, να αποφευχθεί η επανάληψη λαθών, να καλυφθούν οι οποίες ελλείψεις, και εν τέλει, να αξιοποιηθούν πλήρως όλες οι δυνατότητες.
Η Δυτική Μακεδονία πρέπει να αξιοποιήσει το λιγνίτη όχι μόνο μεσούσης της λιγνιτικής δραστηριότητας, αλλά και μετά την περάτωσή της, έχοντας κατακτήσει ένα υψηλό τεχνολογικό και επιστημονικό επίπεδο, υποδομές και επιχειρηματικές δομές, ικανά για την συγκρότηση βιώσιμης οικονομίας και ανάπτυξης.  Να γίνει το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής, που θα ξεπερνά τα σύνορα της χώρας μας.
Και βέβαια όλα αυτά συνυφασμένα με την πλήρη αποκατάσταση του περιβάλλοντος, αλλά και την πολιτιστική αναγέννηση και ανάπτυξη που θα εναρμονίζεται και θα υποστηρίζει ουσιαστικά τη νέα διαμορφούμενη κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα.
Η ΔΕΗ, να είστε σίγουροι, ότι θα αναλάβει τις δικές της ευθύνες, και θα συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της ολόπλευρα.
Αναγκαία προϋπόθεση η οικοδόμηση στενών και πολύπλευρων σχέσεων με όλους τους φορείς και τις οργανωμένες οντότητες της περιοχής.  Σχέσεων θεσμικών και, βέβαια, σχέσεων εμπιστοσύνης.  Απ’ αυτή την άποψη πιστεύουμε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησής μας αποτελεί εγγύηση.
Κύριε Δήμαρχε, γνωρίζετε και από την τηλεφωνική μας συνομιλία, στην οποία σας ανακοίνωσα ότι για λόγους εντελώς ανεξάρτητους από τη θέλησή μου και ανυπέρβλητους, δεν μπόρεσα να παρευρεθώ προσωπικά στην ημερίδα σας, ότι οι παραπάνω σκέψεις αποτελούν και τη βαθειά προσωπική μου πεποίθηση.
Σας εύχομαι και πάλι καλή επιτυχία.

Αρχειοθήκη ιστολογίου