Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Σκουρλέτης: Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι λοιπές χρεώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ


Στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί οι λοιπές χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό realfm 97.8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.
Με αφορμή την εφαρμογή της μείωσης 15% στην τιμή του ρεύματος από την 1η Ιουλίου, ο υπουργός δήλωσε ότι «πέρα από το ανταγωνιστικό, εμπορικό σκέλος που αφορά την παραγωγή του ρεύματος -το κόστος και τη μείωση, ανάλογα- υπάρχουν όλες αυτές οι χρεώσεις που αφορούν τα δίκτυα, το τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και εδώ είναι ένα “κουβάρι”. Eμείς μελετάμε όλα τα πεδία του τελικού αποτελέσματος, για να μπορέσουμε να πετύχουμε φθηνές και αξιόπιστες..
υπηρεσίες και προς τους ιδιώτες καταναλωτές και προς τις επιχειρήσεις».
Στην επισήμανση ότι όλες αυτές οι χρεώσεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο και η κυβέρνηση θα δει το επόμενο διάστημα τι θα κάνει με αυτές, ο ίδιος απάντησε: «Ακριβώς. Εδώ κανείς θα πρέπει να δει κάτι που επισημάνθηκε και σε μία συνάντηση υπουργών που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο, όπου όλοι ανέφεραν την “εθνική” τους εμπειρία σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ενώ, λοιπόν και σωστά τις στηρίζουμε και πριμοδοτήθηκαν, με υψηλότατες εγγυημένες επιδόσεις, αυτές οι επιδόσεις, οι τιμές, είναι η αιτία που δεν αποκλιμακώνονται τα τιμολόγια. Διότι το κόστος αυτών των εγγυημένων τιμών το πληρώνουμε όλοι μέσω των λογαριασμών μας. Άρα, είναι μια δύσκολη εξίσωση. Πρέπει να δούμε πώς θα διεισδύσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πώς δεν θα επιβαρύνουμε τον τελικό καταναλωτή».
Ολόκληρη η συνέντευξη Σκουρλέτη έχει ως εξής:
Για την ενεργειακή πολιτική
NΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλημέρα, θέλω να μου πείτε μία ευχάριστη, μία θετική είδηση από το Υπουργείο σας.
ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καλημέρα. Καταρχάς την γνωρίζετε όλοι τη θετική είδηση και είναι αυτή των τελευταίων ημερών και αφορά στη μείωση κατά 15% των τιμολογίων της ΔΕΗ.
NΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το ήξερα ότι αυτή θα είναι η απάντησή σας και θέλω με αυτή την αφορμή να μας περιγράψετε πώς θα είναι σε ένα δύο χρόνια από τώρα ο χώρος της ενέργειας στην χώρα μας, με δεδομένες τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση. Πώς θα είναι από την σκοπιά του καταναλωτή, πολίτη.
ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν πρέπει να δεχτούμε -και για να κατανοήσουμε τις αλλαγές στη χώρα μας- ότι είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει υιοθετήσει μία συγκεκριμένη στρατηγική στο χώρο της ενέργειας. Αυτή η στρατηγική με δύο λόγια τι λέει; Ότι θα ενοποιήσουμε την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης. Πώς θα γίνει αυτό; Μέσα από διασυνδέσεις. Γιατί θέλουμε να το κάνουμε αυτό; Για να πετύχουμε ενεργειακή ασφάλεια και για να καταπολεμήσουμε και την ενεργειακή φτώχεια. Αυτό σε γενικές γραμμές είναι το περίγραμμα της στρατηγικής. Από εκεί και ύστερα βαδίζουμε σε μία αγορά η οποία θα είναι πιο απελευθερωμένη. Έχουμε φύγει εδώ και καιρό από τα μοντέλα των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων ενέργειας, οι οποίες είχαν δεσπόζουσα θέση στην αγορά ενέργειας. Σήμερα μπαίνουν και οι ιδιώτες παραγωγοί στον στίβο είτε της ηλεκτροπαραγωγής είτε στην αγορά φυσικού αερίου. Βεβαίως, κάθε χώρα έχει τις ιδιομορφίες της. Εμείς, έχουμε επιλέξει έναν δικό μας δρόμο για να πάμε σε αυτή την νέα ελεύθερη αγορά ενέργειας, η οποία χαρακτηρίζεται από μια προσπάθεια να διατηρηθεί πρωτίστως ο δημόσιος χαρακτήρας των δικτύων, των υποδομών δηλαδή.
Τα σχέδια των ιδιωτικοποιήσεων
ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ήταν το σχέδιο για την «Μικρή ΔΕΗ» δηλαδή να αποσπάσουμε το 30% της ΔΕΗ και να το ιδιωτικοποιήσουμε. Ξέρετε αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες προαναγγέλλονται και γίνονται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα είναι υπονομευμένες εξαρχής. Είναι υπέρ του υποψήφιου αγοραστή. Και λύθηκε επίσης και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Και τα δύο τα ακυρώσαμε. Για αυτό μίλησα για τον δικό μας δρόμο προς την ελεύθερη πια αγορά.
NΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα διατηρηθεί (ο Δημόσιος χαρακτήρας);
ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό έχει λήξει και μάλιστα θετικά. Πιστοποιήθηκε με το τελευταίο νομοσχέδιο στο οποίο όχι μόνο περιγράφεται ο οδικός χάρτης αλλά καταργείται και το συγκεκριμένο άρθρο της προηγούμενης δρομολογημένης ιδιωτικοποίησης του 66%.
Στο μικροσκόπιο οι χρεώσεις των τιμολογίων
NΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένας φίλος ακροατής, ο Θεοδόσης, μου λέει: «Ρώτησε τον Υπουργό, το 15% που μας είπε είναι για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο λογαριασμός όμως που παίρνουμε έχει γύρω γύρω διάφορες περίεργες χρεώσεις. Δεν προλαβαίνω να να … Με αυτές τι θα γίνει;»
ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Σωστά το λέει ο ακροατής. Πρέπει να είναι ο ακροατής που διάβασε την συνέντευξή μου στο «Έθνος» την Κυριακή. Διότι ακριβώς εκεί επεσήμανα ότι εκτός από το ανταγωνιστικό σκέλος, το εμπορικό σκέλος που αφορά στην παραγωγή του ρεύματος και το κόστος και τη μείωση ανάλογα, υπάρχουν όλες αυτές οι χρεώσεις που αφορούν στα δίκτυα, το τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εδώ υπάρχει ένα κουβάρι. Εμείς μελετάμε όλα τα πεδία διαμόρφωσης του τελικού αποτελέσματος στο λογαριασμό για να μπορέσουμε να πετύχουμε φθηνές και αξιόπιστες υπηρεσίες και προς τους ιδιώτες καταναλωτές και προς τις επιχειρήσεις.
NΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως όλες αυτές οι χρεώσεις είναι στο μικροσκόπιο και θα δείτε το επόμενο διάστημα τι θα κάνετε με αυτές.
ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ακριβώς. Εδώ θα πρέπει να δούμε αυτό το οποίο επισημάνθηκε και στη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας που έγινε στο Λουξεμβούργο την προηγούμενη Δευτέρα, και που όλοι ανέφεραν την «εθνική» τους εμπειρία σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ενώ λοιπόν -και σωστά τις στηρίζουμε- πριμοδοτήθηκαν με υψηλότατες εγγυημένες αποδόσεις, σήμερα αυτές οι αποδόσεις, αυτές οι τιμές είναι η αιτία της αδυναμίας αποκλιμάκωσης των τιμολογίων, διότι το κόστος αυτό των εγγυημένων τιμών πληρώνεται μέσα από τους λογαριασμούς μας. Άρα είναι μία δύσκολη εξίσωση. Και πρέπει να δούμε πώς θα διεισδύσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και πώς δε θα επιβαρύνουμε τον καταναλωτή.

 http://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου