Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Κατάληψη στο ΛΚΔΜ από το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας – Για το νέο κύμα απολύσεων στους εργολάβους και τους απλήρωτους εργαζόμενους


1

Κατάληψη στο ΛΚΔΜ από το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας – Για το νέο κύμα απολύσεων στους εργολάβους και τους απλήρωτους εργαζόμενους

Σε συμβολική κατάληψη του γραφείου του Διευθυντή Λειτουργικής Υποστήριξης του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ), Δημήτρη Ζαραφίδη προχώρησε πριν λίγη ώρα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας- Εορδαίας με εκπροσώπους συνδικάτων της περιοχής και εργολαβικούς εργαζόμενους, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τους απλήρωτους εργαζόμενους σε εργοληπτικές εταιρείες που εκτελούν έργα για λογαριασμό της ΔΕΗ στα ορυχεία και τους λιγνιτικούς σταθμούς του Λιγνιτικού Κέντρου, καθώς και για το νέο κύμα απολύσεων εργολαβικών εργαζομένων.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Αναστάσιος Τσιλφίδης, διαμαρτυρήθηκε για..
τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση πληρωμής των εργολάβων που φτάνει πλέον και στους 6 μήνες και έχει ως συνέπεια να μένουν απλήρωτοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, αλλά και για τη συρρίκνωση της λιγνιτικής παραγωγής στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, συρρίκνωση που μεταφράζεται σε ένα νέο κύμα απολύσεων, καθώς τεχνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν εδώ και δεκαετίες στο ΛΚΔΜ απολύουν το προσωπικό τους αφού βάζουν λουκέτο και τα μαζεύουν από την περιοχή. «Όλοι οι εργολάβοι δίνουν υποχρεωτική άδεια στους εργαζόμενους και στη συνέχεια απόλυση γιατί δεν τους πληρώνει η ΔΕΗ. Έπρεπε να πληρώνονται στο τρίμηνο, αλλά από το 5μηνο που καθυστερούσε η πληρωμή τους πήγε στο εξάμηνο, 70 εκατομμύρια ευρώ χρωστάει σήμερα στους εργολάβους η ΔΕΗ», ανέφερε ο κ. Τσιλφίδης, ο οποίος εξέφρασε μάλιστα φόβους ότι «το νέο κύμα απολύσεων από τεχνικές εταιρείες στη ΔΕΗ θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεπεράσουμε τις 400 απολύσεις!»
«Έχει μπει σε πρόγραμμα να κλείσουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται 30 χρόνια στη ΔΕΗ στην περιοχή, είναι 3-4 εταιρείες που τελειώνει το έργο τους και θα απολύσουν τουλάχιστον γύρω στα 250 άτομα και θα φύγουν. Θα γεμίσει από ανέργους η περιοχή γιατί απαξιώνουν το λιγνίτη», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επαγγελματικών Οδηγών Φορτηγών Δυτικής Μακεδονίας , Θόδωρος Μαυρογένης.
«Έχουμε πρόβλημα, έρχονται κάθε μέρα στο γραφείο μου συνάδελφοι, όλες οι τεχνικές εταιρείες έχουν κλείσει, δύο τρεις έχουν μείνει μόνο στην περιοχή μας. Δυστυχώς δεν έχουμε κάποια λύση εμείς σήμερα σαν Εργατικό Κέντρο και σαν σωματεία», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Σωματείου Χειριστών Ιδιωτικού Τομέα Δυτικής Μακεδονίας, Βαγγέλης Γώσης, επισημαίνοντας ωστόσο πως λογικά «θα υπάρξει συσπείρωση γι’ αυτό το θέμα.»
Ο εκπρόσωπος του ΛΚΔΜ κ. Ζαραφίδης είπε ότι η καθυστέρηση πληρωμής των εργοληπτικών εταιρειών οφείλεται στο γνωστό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ λόγω της έλλειψης εισπραξιμότητας των οφειλών καταναλωτών της, αλλά και εξ αιτίας του φόρου στο λιγνίτη και στο διοξείδιο του άνθρακα. «Δεν είναι θέμα του Λιγνιτικού Κέντρου», τόνισε και διαβεβαίωσε ότι με βάση τη χρηματορροή που έρχεται έχει μπει μια σειρά και πληρώνονται εργολάβοι.
Τη στήριξη του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια στην κινητοποίηση των εργολαβικών εργαζόμενων εξέφρασε ο πρόεδρος του σωματείου Πέτρος Ταταρίδης. Κάλεσε τη ΔΕΗ να πληρώσει άμεσα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους και τόνισε ότι «χρειάζεται μεγάλος αγώνας για να αποτραπούν οι πολιτικές της απελευθέρωσης και του ανταγωνισμού που όχι μόνο θα συρρικνώσουν το λιγνίτη αλλά θα αφανίσουν την περιοχή μας.»

http://e-ptolemeos.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου