Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Οι υπογραφές του ΚΥΣΟΙΠ, ο… ΔΕΣΦΑ και από τι θα εξαρτηθεί η πώληση του 17% της ΔΕΗ

Διαστάσεις μίνι – εμφυλίου έχει πάρει τις τελευταίες ημέρες η κόντρα μεταξύ του υπουργείου ενέργειας και του ΤΑΙΠΕΔ με αιχμή την υπόθεση της πώλησης του 17% της ΔΕΗ. Το θέμα ανακινήθηκε αρχικά με τις δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Σ. Πιτσιόρλα αλλά και με τις πληροφορίες που θέλουν το ταμείο να προχωρά άμεσα, πιθανόν και μέσα στο φθινόπωρο στην πρόσληψη των συμβούλων. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αρχικά μέσα στο Σαββατοκύριακο την πρώτη αντίδραση του ΥΠΕΝ Π. Σκουρλέτη με τη συνέντευξή του στην Αγορά και στη συνέχεια χθες με τη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο στο Κόκκινο. Στη ραδιοφωνική συνέντευξη μάλιστα κλιμακώθηκαν οι αιχμές κατά του κ. Πιτσιόρλα, με τον  υπουργό ενέργειας να λέει χαρακτηριστικά για τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ ότι «ασκεί πολιτική, εκτός της κυβερνητικής γραμμής» και ότι «ο ίδιος γνωρίζει
καλύτερα τις αποφάσεις και το πνεύμα της κυβερνητικής γραμμής αφού συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο».
Πάντως για όσους εξεπλάγησαν, οι παρεμβάσεις Σκουρλέτη, με δεδομένο τον αναβρασμό που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό της ΔΕΗ, μετά τις εξελίξεις στον ΑΔΜΗΕ, ήταν κάτι περισσότερο από αναγκαίες. Άλλωστε η ίδια η διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή της, και σήμερα αναμένεται να φανεί στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πώληση σε στρατηγικό επενδυτή του 24%, εάν υπάρχει πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Έτσι η ανησυχία για πιθανές νέες αντιδράσεις εντός ΔΕΗ που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα στη διαδικασία του ΑΔΜΗΕ, εξηγεί εν πολλοίς και την ένταση των δηλώσεων του υπουργού ενέργειας, ο οποίος είναι και ο ιθύνων νους πίσω από το σχέδιο της απόσχισης του διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρισμού, που διατηρεί υπό το δημόσιο έλεγχο τη θυγατρική της ΔΕΗ. Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδεται στο εν λόγω σχέδιο ήταν και η χθεσινή αναφορά του κ. Σκουρλέτη στη βουλή, όπου χαρακτήρισε ιδανικό το μοντέλο του ΑΔΜΗΕ και τόνισε ότι εάν ήταν στο χέρι της κυβέρνησης, το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοζόταν και στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, όπου η κυβέρνηση «κληρονόμησε» την πώληση του 66%.
Όμως ο κ. Σκουρλέτης έδωσε χθες απάντηση στη βουλή και για ένα άλλο ζήτημα που επισημάνθηκε από την αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Α. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι τον περασμένο Μάιο το ΚΥΣΟΙΠ με απόφασή του ενέκρινε το επιχειρησιακό πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο και περιλαμβάνει την πώληση του 17% της ΔΕΗ. Πράγματι στις 25 Μαΐου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η σχετική απόφαση έγκρισης του action plan του ΤΑΙΠΕΔ που για τη ΔΕΗ προβλέπει την πρόσληψη συμβούλων μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016 και την χάραξη συγκεκριμένης στρατηγικής από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.
Τι απάντησε ο κ. Σκουρλέτης στη βουλή για το θέμα; Σύμφωνα με τον υπουργό ενέργειας πλέον εκλείπουν οι λόγοι για τη συγκεκριμένη πώληση. «Τι νόημα έχει να θέλεις να ιδιωτικοποιήσεις επιπλέον ποσοστό της δημόσιας εταιρείας; Αυτό είχε νόημα κάποτε για όσους ήθελαν την απελευθέρωση της αγοράς, και η πώληση μεριδίου της ΔΕΗ θα οδηγούσε σε άνοιγμα. Σήμερα που στην αγορά υπάρχουν ιδιώτες παραγωγοί, ανοίγει η αγορά της λιανικής και έχουμε τα ΝΟΜΕ, τι νόημα έχει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση» αναρωτήθηκε ο υπουργός ενέργειας.
Πάντως την ίδια στιγμή το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην εφαρμογή των προβλέψεων του επιχειρησιακού πλάνου και επομένως μέσα στο φθινόπωρο θα έχουμε κανονικά τις διαδικασίες επιλογής των συμβούλων. Αυτό σημαίνει ότι προχωρά άμεσα η πώληση; Ακόμη και από την πλευρά εκείνων που προκρίνουν τη λύση της πώλησης του 17%, υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το timing. Συγκεκριμένα όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά το βασικό πρόβλημα είναι οι χαμηλές αποτιμήσεις που υπάρχουν στο χρηματιστήριο και οι οποίες θα επηρεάσουν σημαντικά το τίμημα που θα εισπραχθεί. Εάν αντίθετα βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον και αυτό αποτυπωθεί και στις αξίες του ΧΑ, τότε ανοίγει ο δρόμος για την άμεση πώληση του 17%. 

 http://energypress.gr/news/oi-ypografes-toy-kysoip-o-desfa-kai-apo-ti-tha-exartithei-i-polisi-toy-17-tis-dei

Αρχειοθήκη ιστολογίου