Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

ΔΕΗ: Εκτός πραγματικότητας οι εκθέσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων για το λιγνίτη

Υπερβολικές χαρακτήρισε τις κατηγορίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις επιπτώσεις του λιγνίτη η Μαρία Τολάκη, επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας Εργασίας της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση με αφορμή θερινό σχολείο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα "Ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους εργασίας", με την υποστήριξη και χρηματοδότηση και της ΔΕΗ, η κα Τολάκη τόνισε ότι με μια μικρή επιμήκυνση στην διάρκεια των σπουδών του σχολείου, οι απόφοιτοί του θα μπορούν να φέρουν την πιστοποίηση του "μηχανικού ασφάλειας", τίτλου απαραίτητου στον ανταγωνισμό της αγοράς εργασίας. Η υγεία και η ασφάλεια αποτελεί προνομιακό πεδίο για την ΔΕΗ, σημείωσε η κ. Τολάκη, και στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης "στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες φορέων όπως
του πανεπιστημίου με την λειτουργία του θερινού σχολείου".

Το θερινό σχολείο παρακολούθησαν 43 επιστήμονες, από γιατρούς και νοσηλευτές έως μηχανικούς και περιβαλλοντολόγους που θέλουν να εξειδικευθούν σε θέματα ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας καθηγητής Αντώνης Τουρλιδάκης, δήλωσε ότι το θερινό σχολείο έχει κλείσει έξι χρόνια ζωής και "θα στηρίξουμε την λειτουργία του, αφού βλέπουμε ότι το αγκαλιάζουν πολλοί άνθρωποι από διαφορετικούς επιστημονικούς χώρους".

Ερωτώμενη για τις εκθέσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, που αναφέρουν ότι σε περιοχές και χωριά της Κοζάνης που δραστηριοποιείται η ΔΕΗ, υπάρχουν ή θα υπάρχουν θάνατοι, εξ αιτίας του λιγνίτη και των ρύπων, η Μαρία Τολάκη τόνισε ότι "δεν χρειάζεται να δημιουργούμε πανικό εκεί που δεν πρέπει". Εξήγησε ότι αυτό που είδε το φως της δημοσιότητας, είναι μια έρευνα που βασίστηκε σ' ένα θεωρητικό μοντέλο που αναπτύχθηκε στην Γερμανία και που καταλήγει σε τρομακτικά συμπεράσματα, όπως ότι "ειδικά στο χωριό "Αγ. Δημήτριος", για το 2013 θα είχαμε 260 θανάτους, ή γενικά 95.000 εισαγωγές με παιδικό άσθμα στα νοσοκομεία, η 400 εκ. ευρώ δαπάνες στο σύστημα υγείας της περιοχής. Είναι συμπεράσματα που δεν ανήκουν σε καμία πραγματικότητα" τόνισε.

Η κ. Τολάκη ανέφερε ότι σε προγενέστερο χρόνο έχει σταλεί επιστολή στην Περιφέρεια σε Κοζάνη και Φλώρινα, με την οποία ζητείται να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση επιδημιολογικής έρευνας σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και ότι "η ΔΕΗ προτίθεται να παρέχει βοήθεια με τα στοιχεία που διαθέτει". Η ΔΕΗ τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει στην διάθεση της πλήρη ιατρικό φάκελο όλων των εργαζομένων, διαθέτει γιατρούς εργασίας και νοσηλευτές σε όλους τους χώρους και, όπως δήλωσε η Μαρία Τολάκη, "πραγματοποιούμε προληπτικούς ελέγχους υγείας σε κάθε εργαζόμενο, και όλα αυτά τα στοιχεία που διαθέτουμε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην εκπόνηση της επιδημιολογικής έρευνας".

Τέλος, η κ. Τολάκη, αναφέρθηκε και στο θέμα της διακοπής της λειτουργίας των "επώνυμων εδρών" στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, δηλώνοντας ότι απλά ολοκληρώθηκε η τετραετής προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και την ΔΕΗ. Τόνισε ότι η τυχόν νέα συνεργασία θα βασίζεται σε προτάσεις που θα πρέπει να υποβληθούν από την πλευρά του ιδρύματος, και επισήμανε ότι οι σχέσεις ΔΕΗ και πανεπιστημίου πρέπει να είναι υποδειγματικές σε κάθε επίπεδο, στο οικονομικό, στο θεσμικό στο επιστημονικό, και οι προτάσεις θα πρέπει να βασίζονται σε αρχές της αξιοκρατίας και της επιστημονικής έρευνας και να έχουν το στοιχείο της ωφέλειας για τους κατοίκους της περιοχής.


 http://energypress.gr/news/dei-ektos-pragmatikotitas-oi-ektheseis-perivallontikon-organoseon-gia-ligniti

Αρχειοθήκη ιστολογίου