Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

"Στα 2,95 δις. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ"


 
Στα 2,961 δισ. ευρώ έφθασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ στις 30 Ιουνίου 2016, σύμφωνα με δήλωση του πρώην υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη στη Βουλή, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, επισήμανε τον κίνδυνο χρεοκοπίας της επιχείρησης, αν δεν ληφθούν μέτρα.
Είπε πως στο διάστημα από 31 Δεκεμβρίου 2014, όταν τα χρέη προς της ΔΕΗ έφθαναν στο 1, 709 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2016 οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 60%.
Το οικονομικό πρόβλημα της ΔΕΗ μπορεί να οξυνθεί από τις
νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ που μεταθέτει στους προμηθευτές ηλεκτρισμού μέρος του κόστους της πράσινης ενέργειας, την ίδια στιγμή που προωθείται ο μετασχηματισμός της επιχείρησης με τις δημοπρασίες λιγνιτικής ενέργειας, την πώληση του ΑΔΜΗΕ κ.λπ.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Μανιάτης υποστήριξε τα εξής κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή:
Δεν θα αναφερθώ καθόλου στο κύριο σώμα του νομοσχεδίου, γιατί θεωρώ πως έχει τη συναίνεση όλων μας με πιθανές μικροπαρατηρήσεις - μικροαλλαγές, που δεν έχουν σημασία, γιατί απλώς διαφοροποιούμε το σύστημα χρηματοδότησης με σταθερή τιμή, το Feed-in Tariff με το Feed-in Premium, κ.ά. Προσαρμοζόμαστε σ’ αυτό που έχουν προσαρμοστεί τα περισσότερα Κράτη – Μέλη, προκειμένου να δούμε πώς μπορούν να ενισχυθούν οι ΑΠΕ στις σημερινές οικονομικές συνθήκες. 
Θα αναφερθώ στα εξής ζητήματα:
1.Άρθρο 23, Ειδικός Λογαριασμός και το μέλλον της ΔΕΗ: Για να γίνει κατανοητό προς τους πολίτες: Κάποιος πρέπει να πληρώσει τη μαύρη τρύπα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο λογαριασμό που αποπληρώνει τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά και όλα τα ανανεώσιμα. 
Πόση θα είναι αυτή η τρύπα το 2016; Ο Πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ, κ. Φιλίππου, χθες μας είπε ότι στο τέλος του 2016 θα είναι 334 εκατ. € και το 2017 θα είναι 494 εκατ. €, μισό δις €! 
Ποιος προβλέπεται να την πληρώσει με βάση τη νομοθεσία που έχουμε μπροστά μας για κύρωση; Θα την πληρώσουν οι προμηθευτές, δηλ. κατά 90% η ΔΕΗ. Μετά τον Αρχιμήδη και το «Εύρηκα Εύρηκα», η κυβέρνηση βρήκε την κότα που γεννάει τα χρυσά αυγά. Η ΔΕΗ σύμφωνα με την κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να πληρώνει και 300 και 400 εκατ. € προκειμένου να καλύψει αυτά τα κενά. Μπορεί; Ο διορισμένος από την κυβέρνηση Αντιπρόεδρος της ΔΕΗ χθες μας είπε: «Το “υποζύγιο” ΔΕΗ δεν αντέχει άλλο. Το πιθανότερο απ’ όλα είναι ότι θα μετακυλήσουμε το κόστος στους πολίτες». Δηλ. το μάρμαρο θα το πληρώσει στο τέλος ο πολίτης.  
Ο επίσης διορισμένος από την κυβέρνηση, Πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Παναγιωτάκης, πριν 2 μήνες στο Συνέδριο Economist, σε διεθνές ακροατήριο, είπε ότι οι χώρες δεν χρεωκοπούν μόνο από τις τράπεζες αλλά χρεωκοπούν και από την ενέργεια. Έμμεσα δηλαδή δεν κρούει καμπανάκι, κρούει δυνατή καμπάνα ότι η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, η ΔΕΗ, με ευθύνες αποκλειστικά της κυβέρνησης κινδυνεύει με χρεωκοπία. Κι αν χρεωκοπήσει η ΔΕΗ, χρεωκοπεί η χώρα. Επιπλέον, σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους λέει: «Η εταιρεία μας περνάει την πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση, τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ», δηλ. αυτό που επέλεξε η κυβέρνηση ως καλύτερη λύση στην προσαρμογή στην απελευθερωμένη αγορά. 
Όταν στην πολιτική «άρτος και θεάματα», δεν υπάρχει άρτος, υπάρχουν μόνο τα θεάματα. Πριν 2 εβδομάδες, ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έκανε στο προαύλιο της Βουλής μια φιέστα για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο νέο Σύνταγμα, σ’ αυτό που πρόκειται να συζητηθεί με δήθεν ομάδες πρωτοβουλίας που το δήθεν συντονιστικό τους θα διοριστεί από την κυβέρνηση και μετά θα έχουμε διάφορες άλλες επιμέρους συζητήσεις, ευτελίζοντας την συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία του άρθρου 110 του Συντάγματος.
Τι είπε ο Πρωθυπουργός; «Μην ανησυχείτε, πολίτες, η ενέργεια θα παραμείνει δημόσια, κρατική». 
Τι κάνουν, όμως, ο Πρωθυπουργός, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και οι Υπουργοί του; 25 Μαΐου 2016: Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Υπογραφές: Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Τσακαλώτος, Σταθάκης, Χουλιαράκης, Σκουρλέτης, οι Υπουργοί που συμμετέχουν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής:  «Υπ’ αριθμόν 15. Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ΔΕΗ. Μέθοδος αξιοποίησης: Ει δυνατόν, μέσα στο 2016 θα πωληθεί το 17% της ΔΕΗ». Πόσο έχει το δημόσιο σήμερα στη ΔΕΗ; 51%. Αν πουληθεί, λοιπόν, το 17%, τι απομένει; Το 34%, blocking minority. Δηλαδή; Το ελληνικό δημόσιο γίνεται μειοψηφία του 34%. 
Τι λέει η τελευταία στήλη; Η τελευταία στήλη λέει ότι υποχρεωτικά το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στο Σεπτέμβρη θα βρει τον σύμβουλο που θα προκηρύξει το διαγωνισμό για να πουληθεί το 17% της ΔΕΗ. (Καταθέτω για τα Πρακτικά το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης).
Υπάρχει όλος αυτός ο «καημός», υπάρχουν όλα αυτά τα ψέματα, όλες αυτές οι αυταπάτες ή όπως θέλουμε να τις πούμε, γιατί εγώ θεωρώ ότι είναι πολιτικές απάτες, όταν αντικρούονται από τους ίδιους. 
Δεν έχει καμία σημασία το τι λέμε εμείς. Έχει σημασία το τι λέει η ίδια η Κυβέρνηση και κυρίως ποια είναι η αντίφαση ανάμεσα στα λόγια της Κυβέρνησης και τις υπογραφές της Κυβέρνησης. 
Πώς απαντά, λοιπόν, στο ερώτημα: «Τελικά η ΔΕΗ με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα είναι δημόσια-κρατική ή ιδιωτική»; Οι υπογραφές δίνουν την τελική απάντηση, προφανώς ΙΔΙΩΤΙΚΗ.
Επειδή τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά και δεν πρέπει να μπαίνουν στην «προκρούστεια κλίνη» είτε της Αντιπολίτευσης, είτε των ιδεοληψιών και των καθεστωτικών αντιλήψεων της Κυβέρνησης, η ΔΕΗ είναι μια «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί. Μία από τις αιτίες είναι αυτό που με αγωνία λένε και το σωματείο εργαζομένων και η διοίκηση και όλοι οι γενικοί διευθυντές: Τα χρέη προς τη ΔΕΗ. 
31/12/2014: Χρέη προς τη ΔΕΗ 1δις 709 εκατ. €, 1,7 δις €
30/6/2016: Χρέη προς τη ΔΕΗ συνολικά: 2 δις 961 εκατ.€. Μέσα στον 1,5 χρόνο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα χρέη των πολιτών προς τη ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 60%. 
Επειδή παροικούμε την Ιερουσαλήμ όλοι, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό προέκυψε από δύο βασικές αιτίες: τη λογική ΣΥΡΙΖΑ «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» και προφανώς τη μεγαλύτερη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, των Ελλήνων πολιτών, που δεν μπορούν αντικειμενικά να αποπληρώσουν. 
Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των 3 δις € που χρωστάει ο ελληνικός λαός στη ΔΕΗ; Εδώ η απάντηση πρέπει να είναι πολύ καθαρή. Δεν θα σχολιάσω καθόλου το ζήτημα των κατά παρέκκλιση διορισμών στη ΡΑΕ, στο επιστημονικό δυναμικό. Θεωρώ αυτονόητο ότι οφείλει η Κυβέρνηση, για λόγους στοιχειώδους ηθικής τάξης, στον ρυθμιστή της ενέργειας, στον ρυθμιστή των μεγαλύτερων οικονομικών συμφερόντων, να ακολουθήσει τις διαδικασίες ΑΣΕΠ και να διοριστεί με διαφανείς και απόλυτα καθαρές διαδικασίες όλο το τεχνικό προσωπικό.

Αρχειοθήκη ιστολογίου