Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Σπάνε το κεφάλι τους για να μην καταρρεύσει η ΔΕΗ


Τρόπους για να μην καταρρεύσει η ΔΕΗ αναζητούν εναγωνίως στη κυβέρνηση, όπως δείχνει και η πρόταση Σκουρλέτη, να εκδίδει η επιχείρηση λογαριασμούς με το μήνα για να διευκολύνει τον κόσμο να πληρώνει τις οφειλές του.
Ο υπουργός την έβαλε στο τραπέζι σε προχθεσινή συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ -όπως αποκάλυψε ο ίδιος στο "Real fm"- όμως η ηγεσία της επιχείρησης δεν την καλοβλέπει.
Κι αυτό, καθώς υπολογίζει ότι το κόστος της ΔΕΗ θα αυξηθεί κατά 20 εκατ. ευρώ το χρόνο, αν η έκδοση των λογαριασμών γίνει μηνιαία αντί για ανά δίμηνο.
Αλλά το καλύτερο για τη ΔΕΗ θα ήταν και οι δύο πλευρές, να αφήσουν στην άκρη τις διαφωνίες, και να σκεφτούν πως θα πάψει η επιχείρηση να παίζει το ρόλο του εισπράκτορα.
Πως θα βρεθεί δηλαδή τρόπος να αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς ρεύματος κάποιες από τις συνολικά 11 χρεώσεις που πληρώνουν οι καταναλωτές, εκ των οποίων μόνο οι τρεις σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας.
Αυτές είναι:

1. Χρέωση προμήθειας που αντιπροσωπεύει περίπου το 35%-40% του συνολικού λογαριασμού.
2. Χρέωση συστήματος μεταφοράς που αφορά την κάλυψη δαπανών συντήρησης, λειτουργίας και ανάπτυξης του συστήματος του ΑΔΜΗΕ, το οποίο μεταφέρει την ενέργεια από τις μονάδες παραγωγής στους υποσταθμούς της ΔΕΗ και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
3. Χρέωση συστήματος διανομής που αφορά την κάλυψη παρόμοιων δαπανών, αλλά για το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο μεταφέρει την ενέργεια από τους υποσταθμούς στους τελικούς καταναλωτές. Τόσο αυτή, όσο και η προηγούμενη χρέωση αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του συνολικού λογαριασμού.
4. Χρέωση Υπηρεσίας Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), μέσω της οποίας η πολιτεία έχει μεταφέρει στους καταναλωτές ένα διπλό κόστος. Αφενός το 1 δισ. ευρώ που αφορά την ηλεκτροδότηση των νησιών και της Κρήτης οι οποίες δουλεύουν με ακριβές πετρελαϊκές μονάδες επειδή απουσιάζουν οι διασυνδέσεις (έπειτα από χρόνια συζητήσεων), και αφετέρου το κόστος κάλυψης του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του ειδικού τιμολογίου των πολυτέκνων.
5. Χρέωση για Ειδικό Τιμολόγιο Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), που αφορά την κάλυψη της εγγυημένης τιμής που, βάσει νόμου, παρέχει η πολιτεία στους παραγωγούς των ΑΠΕ.
6. Λοιπές Χρεώσεις, που αφορούν χρεώσεις για την ομαλή λειτουργία της αγοράς όπως τα ετήσια ανταποδοτικά τέλη υπέρ ΡΑΕ.
7. Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης
8. Ειδικό Τέλος 5 επί τοις χιλίοις υπέρ των τελωνειακών υπαλλήλων.
9. Δημοτικά τέλη, τέλη φωτισμού.
10. Τέλος ακίνητης περιουσίας.
11. Χρέωση υπέρ ΕΡΤ.
Τα "χαράτσια" αυτά διπλασιάζουν τον λογαριασμό ρεύματος και αποτελούν ένα  από τους βασικούς λόγους που 1,83 εκατομμύρια καταναλωτές δεν πληρώνουν εγκαίρως το λογαριασμό τους.
Το αντάρτικο των δημάρχων
Η αλήθεια είναι ότι ουκ ολίγες φορές κατά το παρελθόν είχε επιχειρηθεί να φύγουν τα δημοτικά τέλη και το τέλος ΕΡΤ από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Να πληρώνονται δηλαδή μέσω ενός άλλου λογαριασμού, ελαφρώνοντας έτσι αυτόν της ΔΕΗ. Είχαν όμως αντιδράσει έντονα οι ίδιοι οι Δήμαρχοι, λέγοντας ότι αν αφαιρεθούν τα τέλη από το λογαριασμό της ΔΕΗ, ουδείς θα τα πληρώνει, και κατ΄ επέκταση οι δημοτικοί προϋπολογισμοί θα γεμίσουν με "μαύρες" τρύπες.
Έκτοτε κανείς δεν ξανασχολήθηκε. Το ερώτημα είναι γιατί οι αρμόδιοι να μην ξαναδοκιμάσουν να δουν το πρόβλημα, παρά να αναλώνονται σε ανούσιες κόντρες για τα προβλήματα και το μέλλον της ΔΕΗ.
Επειδή το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή πρόβλημα της ΔΕΗ είναι η εισπραξιμότητα, έτσι όπως πάει η επιχείρηση, θα φτάσει κάποια στιγμή που θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, μόνο και μόνο για να αρχίσουν από τον ιδιώτη να εισπράττονται οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί!

(liberal.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου