Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Ο Σκουρλέτης, ο σύμβουλος και το WWF. Ένα "τρίπτυχο της επιτυχίας" ή μήπως "τρίπτυχο της αμαρτίας";


Ο Σκουρλέτης είναι προβεβλημένος Υπουργός και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως αυτή την περίοδο είναι Υπουργός Ενέργειας, ο πιο σημαντικός εγχώριος ενεργειακός πόρος ήταν και είναι ο λιγνίτης κι ο Σκουρλέτης, μέχρι τώρα, όχι απλά φαίνεται να μην έχει την παραμικρή ιδέα για το τι είναι ο λιγνίτης, αλλά μάλλον είναι εντελώς παραπληροφορημένος για το τι είναι ο λιγνίτης και φαίνεται πως βρήκαμε το γιατί.

Φυσικά δεν είναι υποχρεωμένος ο κάθε Υπουργός να τα ξέρει όλα, πουθενά στον πλανήτη δεν υπάρχουν παντογνώστες Υπουργοί, όσο κι αν κάποιοι, κάπου, κάποτε προσπαθούν να εμφανίζονται ως παντογνώστες, για να τους θαυμάζει το πόπολο. Οι Υπουργοί έχουν συμβούλους να τους ενημερώνουν κι εδώ είναι το ωραίο, την απόλυτη ευθύνη της επιλογής των συμβούλων του την έχει ο κάθε Υπουργός, είτε θέλει να είναι παντογνώστης είτε όχι.

Οπότε έρχεται το ερώτημα: ποιοί συμβουλεύουν το Σκουρλέτη για τα ενεργειακά; Η πιο πάνω φωτογραφία είναι απ' το ιστολόγιο "δημοκρατική πάρος", από συνάντηση του Σκουρλέτη με αντιπροσωπεία του Δήμου Πάρου στις 28 Ιουνίου 2016, για το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί. Σε συνάντηση με ενεργειακό χαρακτήρα τον Υπουργό συνόδευε η κυρία της φωτογραφίας, που απ' όσο μπόρεσα να μάθω δεν πρέπει να είναι μηχανικός, αλλά δικηγόρος, κάτι απόλυτα λογικό, η εγκατάσταση των αιολικών στα νησιά θα είναι πλέον όλο και περισσότερο θέμα της Δικαιοσύνης. Όταν οι πολιτικοί είτε δεν καταλαβαίνουν είτε κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, δημιουργούν δικηγορική ύλη και οι πολίτες τρέχουν και δεν φτάνουν.

Με το ψάξιμο πάντως έπεσα πάνω στο helpdesk του ΥΠΕΝ, όπου έχει τη λίστα με όλο το προσωπικό του Γραφείου του ΥΠΕΝ, 23 άτομα, δεν είναι πολλά για γραφείο Υπουργού, στο παρελθόν έχουν περάσει απ' το συγκεκριμένο Υπουργείο πολύ πιο πολυάριθμες συνθέσεις. Το διαδίκτυο έχει κάνει πια τον κόσμο μας πολύ μικρό, εύκολα μπορεί να βρει κανείς τα ... ΦΕΚ που αφορούν το μετακλητό προσωπικό των Υπουργείων ή περισσότερες πληροφορίες.

Ο Σκουρλέτης λοιπόν έχει σύμβουλο για τα ενεργειακά έναν Πτυχιούχο Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, ΟΧΙ Διπλωματούχο Μηχανικό. Ποια είναι η διαφορά του Πτυχιούχου απ' το Διπλωματούχο; Μα ο Πτυχιούχος έχει τελειώσει ΚΑΤΕΕ ή ΤΕΙ, ενώ ο Διπλωματούχος Πολυτεχνείο. Πρόσθετα προσόντα; Πρώην συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και της ΓΣΕΕ, Στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, του Συνασπισμού και της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Ε, λοιπόν έχω νέα και για το Σκουρλέτη και για το σύμβουλό του: ούτε η συνδικαλιστική ούτε η κομματική ιδιότητα μπορούν να υποκαταστήσουν τις επιπλέον γνώσεις που παίρνουν οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί στα Πολυτεχνεία και στη μετέπειτα επαγγελματική τους διαδρομή. Όταν κάποιοι λιώνουν στα φοιτητικά έδρανα, κάνουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά, κάποιοι άλλοι τρέχουν στα κόμματα, καταλήγουν σύμβουλοι Υπουργών κι έπειτα έχουν και απαίτηση να τους παίρνουμε στα σοβαρά. Κάπως έτσι τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα στη μεταπολίτευση κατέληξαν να γεμίσουν "σαβούρα" και την οδήγησαν τη χρεοκοπία, κάπως έτσι θα καταρρεύσει κι ο Σύριζα, αν δεν σοβαρευτεί και αξιοποιήσει το επιστημονικό αντί για το συνδικαλιστικό δυναμικό της χώρας, στα θέματα εκείνα που απαιτούν τεχνοκρατική γνώση. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Ο εν λόγω σύμβουλος του Σκουρλέτη, στις ιδεολογικές αναζητήσεις του για την Αριστερά, μας προέκυψε πέρυσι θαυμαστής της "ενεργειακής δημοκρατίας", αλλά εσχάτως μας προέκυψε και θαυμαστής του WWF. Φίλος του ιστολόγιου μου έστειλε ένα σύνδεσμο για το προσωπικό ιστολόγιο του σύμβουλου, όπου, σ’ ένα ασύντακτο πόνημα, εμφανώς συρραφή ασύνδετων αποσπασμάτων με διαφορετικές γραμματοσειρές, έγραψε αρχικά πως "η σημερινή κατάσταση των υφισταμένων λιγνιτικών σταθμών είναι απαράδεκτη περιβαλλοντικά". Αυτό αφενός είναι εντελώς υποκειμενικό, αφ' ετέρου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα: γιατί είναι άραγε απαράδεκτη περιβαλλοντικά πχ η μονάδα της Φλώρινας, η πιο νέα μονάδα της χώρας; Γιατί είναι "απαράδεκτη περιβαλλοντικά" η μονάδα της Μεγαλόπολης με το σύστημα αποθείωσης καυσαερίων; Γιατί είναι "απαράδεκτες περιβαλλοντικά" μονάδες στις οποίες εγκαταστάθηκαν νέα φίλτρα στα τέλη της δεκαετίας του 1990; Μήπως επειδή δεν καλύπτουν τα πιο αυστηρά όρια εκπομπών που ισχύουν απ' το 2016, αυτά που επέβαλαν οι ισχυροί της ΕΕ για να πουλήσουν την τεχνολογία τους; 

Πότε είναι άραγε η τελευταία φορά που πάτησε ο κάτοικος Αθήνας σύμβουλος το πόδι του στις λιγνιτικές περιοχές και είδε τη λειτουργία των μονάδων; Αν ο πρώην συνδικαλιστής θέλει να δει πράγματι πώς είναι μια "απαράδεκτη περιβαλλοντικά" μονάδα, πολύ χειρότερη απ' τις πιο παλιές Ελληνικές, αυτές που Πασοκ-ΝΔ απαγόρευσαν στη ΔΕΗ να τις ανανεώσει προκειμένου να ηλεκτροδοτούμαστε με το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο, ας περάσει τα βόρεια σύνορα της χώρας για να δει τη Σκοπιανή μονάδα στα Μπίτολα, απέναντι απ' τη Φλώρινα, απ' την οποία βεβαίως η χρεοκοπημένη χώρα εισάγει ηλεκτρισμό και το ΥΠΕΝ είτε διάγει ύπνο βαθύ είτε μπορεί να είναι και ικανοποιημένο, επειδή "έχουμε μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα", πετάξαμε το δικό μας CO2 στο γείτονα. Κι αν κάνει τον κόπο να πάει λίγο βορειότερα, στην Πρίστινα, θα δει ακόμα χειρότερα πράγματα. Για να μην τον στείλουμε να δει τι γίνεται στην Κίνα και την Ινδία, που έχουν φλομώσει τις πόλεις τους στην αιθαλομίχλη, όπως γινόταν στην Ανατολική Γερμανία μέχρι και τη δεκαετία του 1980. Στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, ακόμα και με τις παλιές μονάδες, είμαστε πολύ καλύτερα περιβαλλοντικά!

Αφού πρώτα ανακάλυψε λιγνίτη στη "Φιλανδία", ο σύμβουλος του Σκουρλέτη φρόντισε να προβάλλει μια πρόσφατη έκθεση του WWF για τη μεταλιγνιτική εποχή στη Δυτική Μακεδονία, μια έκθεση ιδεών που είναι περίπου "χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς", καθώς, μεταξύ άλλων, προτείνει να αντικατασταθεί η τηλεθέρμανση απ' το λιγνίτη με ηλιακή θέρμανση το χειμώνα, στην πιο ψυχρή κλιματική ζώνη της χώρας. Μόνο που αυτό έχει ήδη δοκιμαστεί στα χωριά και απλώς μειώνει ελαφρά την κατανάλωση πετρελαίου, επειδή πολύ απλά δεν υπάρχει αρκετός ήλιος το χειμώνα, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για όσους είναι αραγμένοι στα νότια προάστια της Αθήνας κι έχουν άποψη για όλα. Προτείνει επίσης έμφαση στις αγροτικές καλλιέργειες και τη δασοπονία, που είναι ήδη αναπτυγμένες στην περιοχή, έμφαση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ (ίσως με το εργοστάσιο κατασκευής Φ/Β που είχε τάξει το 2011 ο ΓΑΠ στην Κοζάνη), την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων και της ιπτάμενης τέφρας (αυτής που αξιοποιείται στο τσιμέντο εδώ και 30 χρόνια), τη μεταποίηση αρωματικών φυτών, στην ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά ούτε το WWF ούτε φυσικά ο σύμβουλος λένε τίποτα για το πιο βασικό: ποιος εμπόδισε όλα αυτά τα χρόνια να γίνουν όλα τα "εναλλακτικά" που ονειρεύονται; Απολύτως κανείς!

Η μπάλα λοιπόν είναι πλέον στο γήπεδο του Σκουρλέτη, καθώς δικός του σύμβουλος είναι και μάλλον κάπως έτσι έφθασε "ο Οικολόγος να τα λέει  καλύτερα απ' το Συριζαίο". Τέλειωσαν μήπως οι ειδικοί επιστήμονες για τα ενεργειακά στην Ελλάδα και χρειάζεται πρώην συνδικαλιστή για ενεργειακό σύμβουλο; Ή δεν βρίσκει κομματικά πιστό καταρτισμένο μηχανικό ένα κόμμα που ήταν πάντα ισχυρό στα Πολυτεχνεία; Έλεος πια με τις ανοησίες επ' ονόματι της "Αριστεράς"!

Αντί ν’ ασχολούνται με τις αναζητήσεις για την Αριστερά, ας ασχοληθούν καλύτερα να βάλουν μπροστά επιτέλους κάποτε το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, που ήταν ανοιχτό απ’ τη δεκαετία του 1930, πάντα ως ιδιωτικό, έκλεισε στη δεκαετία του 2000 κι ο ένας Υπουργός μετά τον άλλο βάζουν τ’ όνομά τους στη λίστα αυτών που αποδείχθηκαν ανίκανοι να δώσουν δουλειά στους Φλωρινιώτες και ηλεκτρισμό στη χώρα: Τσοχατζόπουλος, Σιούφας, Φώλιας, Χατζηδάκης, Μπιρμπίλη, Παπακωνσταντίνου, Λιβιεράτος, Μανιάτης, Λαφαζάνης και τώρα Σκουρλέτης. Μια τρικομματική δεκάδα συμπλήρωσαν, νισάφι πια! Κι αντί να βγάζουμε δικό μας λιγνίτη στη Βεύη και να τον καίμε στον ΑΗΣ Μελίτης, που γι' αυτό ακριβώς το λόγο κατασκευάστηκε, εισάγουμε ρεύμα απ' τη λιγνιτική μονάδα των Σκοπίων, ακριβώς απέναντι απ' τον ΑΗΣ Μελίτης κι εξάγουμε συνάλλαγμα που δεν έχουμε και τα παιδιά μας που δεν βρίσκουν δουλειά. Κι ο σύμβουλος του Σκουρλέτη είναι ικανοποιημένος πως "έχουμε μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα"; Δεν αντέχονται άλλο πια αυτές οι αναζητήσεις για την Αριστερά, βρείτε την επιτέλους να ησυχάσουμε!
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου