Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Τροπολογία στη Βουλή: Πρώτα η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, μετά η απόσχιση

Γιώργος Φιντικάκης
Πρώτα θα προχωρήσει η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, και μετά θα συσταθεί η εταιρεία συμμετοχών που προβλέπει η εγκεκριμένη τον Ιούλιο από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ διαδικασία απόσχισης του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να προλάβει τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα του μνημονίου για τον ΑΔΜΗΕ.  Στην τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ “Δασικές Συνεταιρισιτικές Οργανώσεις και Αλλες Διατάξεις”, διευκρινίζεται ότι για τη σύναψη της συμφωνίας πώλησης του 24% του ΑΔΜΗΕ με τον προτιμητέο
στρατηγικό επενδυτή, δεν απαιτείται η προγενέστερη μεταβίβαση στους μετόχους της ΔΕΗ, των μετοχών που κατέχει στην Εταιρεία Συμμετοχών.
Θυμίζουμε ότι τον Ιούλιο η γενική συνέλευση της ΔΕΗ είχε εγκρίνει τη διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ μαζί μες την πώληση ποσοστού του, ως εξής : Παράλληλα με την ένραξη του διαγωνισμού για την πώληση ποσοστού 24% των μετοχών του διαχειριστή σε στρατηγικό επενδυτή, θα έπρεπε να μεταβιβαστεί το 25% του ΑΔΜΗΕ στην ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, ιδιοκτησίας του Δημοσίου. Συνολικά, θα έπρεπε να εισφερθεί το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε εταιρία συμμετοχών η οποία θα ανήκε κατά 51% στο Δημόσιο, ενώ στο τέλος της διαδικασίας αυτή θα εισαγόταν στο ΧΑΑ. 
Με βάση δηλαδή το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήταν προαπαιτούμενο πρώτα να γίνει η απόσχιση και να περάσει το 51% της Εταιρείας Συμμετοχών στους μετόχους της ΔΕΗ, και μετά να ολοκληρωθεί η πώληση του 24% και να συναφθεί η σχετική σύμβαση με τον προτιμητέο στρατηγικό επενδυτή.
Τώρα, και υπό την πίεση του χρόνου, προβλέπεται ότι θα προηγηθεί η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, και μετά θα ακολουθήσει και η σύσταση της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ.
Με δεύτερη τροπολογία, τροποποιούνται διατάξεις και επανακαθορίζεται η έννοια συγκεκριμένων όρων, που αναφέρονται ιδίως στο Φυσικό Αέριο (Διαχειριστής Δικτύου Διανομής, Ενεργειακή Δραστηριότητα, Ανώτερη Θερμογόνος Δύναμη, Δίκτυα Διανομής κ.λπ.).
Σκοπός είναι η επέκταση του δικτύου διανομής όπου θα πρέπει να συμβαδίζει με τη διείσδυση της χρήσης του φυσικού αερίου ώστε να υιοθετηθεί η χρήση του από όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές ενώ αναφέρεται ότι η αποτελεσματική διείσδυση του φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε χαμηλότερα τιμολόγια διανομής. Επίσης οι ομάδες που επηρεάζονται άμεσα από τις εν λόγω ρυθμίσεις είναι υφιστάμενες εταιρίες παροχής αερίου, οι οποίες με το ν. 4336/2015, όπως συμπληρώθηκε με το ν. 4414/2016, θα διασπαστούν σε εταιρείες διανομής αερίου και εταιρείες προμήθειας αερίου. Οι αξιολογούμενες ρυθμίσεις διευκολύνουν την ομαλή οικονομική, νομική και τεχνική μετάβαση στο νέο καθεστώς της απελευθερωμένης αγοράς.

 http://energypress.gr/news/tropologia-sti-voyli-prota-i-polisi-toy-24-toy-admie-meta-i-aposhisi

Αρχειοθήκη ιστολογίου