Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Σκουρλέτης: Η ΔΕΗ μπορεί να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία στην αγορά


Η ΔΕΗ μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην αγορά ηλεκτρισμού παρά το άνοιγμα αυτής μετά και τις δημοπρασίες πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες, εκτιμά ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Άποψη το Σαββατοκύριακο».
 Παράλληλα, σημειώνει ότι προχωρά το σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΑΔΜΗΕ ενώ εμφανίζεται βέβαιος για έγκαιρη ολοκλήρωση των δικτύων στο φυσικό αέριο. 

Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:


Κύριε υπουργέ έχουμε μπροστά μας έναν κρίσιμο Σεπτέμβριο αναφορικά με την υποχρεωτική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες. Η τιμή εκκίνησης της πρώτης δημοπρασίας ορίστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα 37,37 ευρώ/MW (σ.σ. τα σημερινά επίπεδα που πωλείται το ρεύμα στην αγορά χονδρικής (Οριακή Τιμή Συστήματος) είναι 42-43 ευρώ). Θεωρείτε ότι η ελκυστική αυτή τιμή θα προσελκύσει επενδύτες;
Σ' αυτό καλούνται να απαντήσουν πρωτίστως και στην πράξη οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι. Ωστόσο, η διαδικασία των δημοπρασιών έχει συγκεκριμένη σκοπιμότητα και είναι λογικό να επιδιώκεται η επιτυχής ολοκλήρωση της κάθε φάσης. Η συγκεκριμένη τιμή σαφώς ορίστηκε προκειμένου να βοηθήσει αυτή τη διαδικασία και πιστεύουμε ότι θα το κατορθώσει.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο οι δημοπρασίες για την υποχρεωτική πώληση ενέργειας από τη ΔΕΗ πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 20% του ποσοστού της ΔΕΗ στην αγορά μέχρι το 2017 και κάτω από 50% μέχρι το 2020. Θεωρείτε τον στόχο επιτεύξιμο;
Για την ακρίβεια, η σχετική πρόβλεψη αφορά στη μείωση των μεριδίων λιανικής και χονδρικής, σε ποσοστό κάτω του 50%, έως το 2020. Δεν προβλέπονται ενδιάμεσοι σταθμοί και στόχοι. Αυτοί τέθηκαν στη συνέχεια από εμάς, με την εξειδίκευση που κάναμε στη νομοθετική μας παρέμβαση για τη θέσπιση της διαδικασίας των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ). Σας θυμίζω ότι επιλέξαμε αυτή την οδό για το άνοιγμα της αγοράς, αντί τις καταστροφικής εφαρμογής του σχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ, που το ακυρώσαμε. Η ΔΕΗ έχει στην παραγωγή μερίδιο περίπου 60% και στη λιανική του ηλεκτρικού ρεύματος περίπου 90%. Τα επόμενα βήματα έχουν προσδιοριστεί και ελπίζουμε να πάνε όλα ομαλά.

Θεωρείτε ότι η ΔΕΗ θα ισχυροποιηθεί μέσα από αυτή την διαδικασία;
Η ισχυροποίηση της ΔΕΗ όμως, δεν έχει να κάνει με αυτή καθ' αυτή τη διαδικασία προσαρμογής στο νέο πλαίσιο για τα ανώτερα μερίδια στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται φυσικά για μια πρόκληση, ιδίως όταν η ΔΕΗ σήκωσε το βάρος της βίαιης απελευθέρωσης της αγοράς την τελευταία 15ετία και πληρώνει ακόμη και σήμερα αυτό τον ρόλο της. Η ΔΕΗ μπορεί να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία στην αγορά, διεκδικώντας με τόλμη την παρουσία της σε πολύ περισσότερα πεδία ενεργειακής δραστηριότητας, όπως ΑΠΕ, φυσικό αέριο, επενδύσεις στο εξωτερικό, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως με συμπράξεις και συνεργασίες με άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ήδη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι στα σχέδια σας η πώληση του ΑΔΜΗΕ ΑΕ;
Πριν από μερικούς μήνες δώσαμε μια σκληρή μάχη για να πείσουμε τους δανειστές μας ότι έχουμε μια καλύτερη πρόταση για τον ΑΔΜΗΕ, από την ιδιωτικοποίησή του κατά 100% ή την πώληση του 66% που είχε νομοθετηθεί και επιχειρηθεί ήδη μία φορά, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Τα καταφέραμε. Το σχέδιό μας προχωρά, θέτει υπό τον άμεσο έλεγχο του Δημοσίου το 51% του Δικτύου Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ αποζημιώνεται και το νέο σχήμα προβλέπεται να ενδυναμωθεί με την είσοδο ενός ακόμη έμπειρού ευρωπαϊκού διαχειριστή. Είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια. Ο ΑΔΜΗΕ έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, καθώς το ενεργειακό τοπίο μεταβάλλεται ραγδαία και μεγάλα έργα και σχέδια εξαρτώνται από αυτόν προκειμένου να υλοποιηθούν.

 http://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου