Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

K. Μανιάτης: "Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε για να κερδοσκοπούν μια σειρά κρατικοδίαιτοι ψευτοεπενδυτές"


ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΤΕ, ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ
 Συνάδελφε Πρόεδρε,
Συνάδελφε Γραμματέα,
Πρόεδρε της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ,
Κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων,
Κύριοι εκπρόσωποι της Περιφέρειας,
Κύριοι εκπρόσωποι της Δημοτικής αυτοδιοίκησης,
Κύριοι εκπρόσωποι της ΔΕΗ,
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα να καλούμαι να απευθύνω χαιρετισμό στο γενικό συμβούλιο του Σπάρτακου, ενός μεγάλου σωματείου με πλούσια και έντονη δράση που εκπροσωπεί χιλιάδες εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή.

Κυρίες και κύριοι,
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Στο λίγο χρόνο που έχω στη διάθεσή μου, παίρνοντας αφορμή από την Ημερίδα που οργανώσατε πριν από δύο μήνες, το πρώτο που αισθάνομαι ως χρέος είναι να επαναλάβω, ότι θέλω να θεωρείτε δεδομένη, αυτονόητη και αδιαμφισβήτητη την  συμπαράταξη και συστράτευση της ΕΤΕ/ΔΕΗ στον κοινό μας αγώνα για την προάσπιση του εθνικού μας καυσίμου. Του λιγνίτη.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση και επειδή δεν πρέπει να το ξεχνάμε ούτε λεπτό, επιτρέψτε μου να θυμίσω τις βασικές αιτίες της απαξίωσης του για τις οποίες συμπίπτουν οι απόψεις μας.

·         Πρώτη αιτία είναι το απαράδεκτο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις χωρίς να τους νοιάζουν οι επιπτώσεις παρά μόνο η εξυπηρέτηση συμφερόντων, γέμισαν όλη τη χώρα με αιολικά και φωτοβολταϊκά. Δεν άφησαν πλαγιά για πλαγιά, χωράφι για χωράφι που να μην το σπείρουν
με Φ/Β.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΕΡΠΡΟΣΦΟΡΑ ΙΣΧΥΟΣ ΑΠΟ ΑΠΕ.

·         Δεύτερη αιτία είναι ότι, εν αντιθέσει με το φυσικό αέριο, τον λιγνίτη τον έχουν φορτώσει με ένα τόνο φόρους.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ Φ.Α. ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ.

·         Τρίτη αιτία είναι ότι και πάλι εν αντιθέσει με το τι γίνεται σε μια σειρά γειτονικές χώρες σε σχέση με το δικό τους λιγνίτη, που δεν τον φορτώνουν με κόστος CO2, εμείς όπως είπα, του έχουμε προσθέσει ένα τόνο φόρους με πρώτο και καλύτερο το κόστος αγοράς CO2.
  Για εμάς ως ΕΤΕ δεν μπορεί να συνεχιστεί η άνιση και άδικη αντιμετώπισή του σε σχέση με το Φ.Α.
 
 
ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΛΙΓΝΙΤΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ.


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Θύμισα αυτές τις τρεις αιτίες για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο.
Γιατί δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί ούτε μια μέρα.
Αρκετή ζημιά έγινε σε βάρος της ΔΕΗ και της περιοχής.
Για εμάς ως ΕΤΕ δεν μπορεί να συνεχιστεί ο εκτοπισμός του λιγνίτη λόγω της υπερπληθώρας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ.

Ούτε βεβαίως το απαράδεκτο γεγονός να εκτοπίζονται οι λιγνίτες μας από εισαγωγές λιγνιτικής ενέργειας άλλων χωρών, γιατί εκεί δεν συνυπολογίζεται στο κόστος η δαπάνη για CO2.
Αυτά ήρθε η ώρα να σταματήσουν.
Και βεβαίως μαζί με τα παραπάνω για εμάς, και είμαι σίγουρος και για τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ, εκείνο που πρέπει να σταματήσει, εκείνο που δεν πρέπει να περάσει είναι το σκάνδαλο των σκανδάλων που δεν είναι άλλο από το ΝΟΜΕ ή αλλιώς τις δημοπρασίες ενέργειας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Ως σωματείο από την πρώτη στιγμή χειροκροτήσαμε την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το Ν. 4273 για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ. Ένα σχέδιο που αν υλοποιούνταν θα παρέδιδε σε ιδιωτικά χέρια που καραδοκούσαν να αρπάξουν δημόσια περιουσία αντί πινακίου φακής: 3 λιγνιτικές μονάδες συνολικής ισχύος 900 MW (Αμύνταιο Ι, ΙΙ, Μελίτη Ι), την άδεια κατασκευής της μονάδας Μελίτη ΙΙ (450 MW), 6 υδροηλεκτρικούς σταθμούς ισχύος 902,6 MW (Θησαυρός, Πλατανόβρυση, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, Άγρας, Εδεσσαίος), 1 μονάδα Φ.Α. ισχύος 476,3 MW (Κομοτηνή) και πάνω από όλα μια σειρά «χρυσοφόρα» λιγνιτωρυχεία με τουλάχιστον 300 εκ. τόνους κάρβουνο αξίας πολλών δεκάδων δισ. €! (Αμυνταίου-Κλειδί-Κομνηνά-Μελίτη-Βεύη).
Όμως το γεγονός του ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να δοθεί πρόσβαση στην λιγνιτική και υδραυλική ενέργεια της ΔΕΗ στους ιδιώτες μέσω των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ), μας βρίσκει να διαφωνούμε κάθετα και ριζικά και είναι μια ακόμα απόδειξη της ανακολουθίας  λόγων και έργων.
 Πιο συγκεκριμένα διαφωνούμε:
· Γιατί  δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε για να κερδοσκοπούν μια σειρά κρατικοδίαιτοι ψευτοεπενδυτές που αρνούνται να αναλάβουν το παραμικρό ρίσκο.
·  Γιατί  η απόφαση αυτή θα είναι ένα θανάσιμο (ίσως το μοιραίο) κτύπημα στη ΔΕΗ.
·         Τέλος γιατί δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία στους εναλλακτικούς παρόχους να διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν στη λιανική γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε φθηνή λιγνιτική και υδραυλική ενέργεια.
Κατά την άποψή μας, πέρα από το ότι αυτό δεν ισχύει στην πράξη, (δεν είναι δηλαδή οι λιγνίτες μας λόγω της άδικης και άνισης αντιμετώπισής τους φθηνότεροι), το πρόβλημα που επικαλούνται οι εναλλακτικοί πάροχοι είναι ανύπαρκτο γιατί άνετα μπορούν να δραστηριοποιηθούν αφού το περιθώριο κέρδους είναι ήδη τεράστιο και φτάνει μέχρι και 35€ η MWΗ!!


Το πραγματικό πρόβλημα των εναλλακτικών παρόχων είναι η απληστία και ότι ποτέ δεν ήθελαν και ούτε θέλουν να πάρουν το παραμικρό ρίσκο.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Ήδη χωρίς τα ΝΟΜΕ και αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι τα περιθώρια κέρδους τους είναι τεράστια, έχει αρχίσει το πλιάτσικο της  ΔΕΗ. Την λεηλατούν παίρνοντάς της τους καλύτερους πελάτες. Είναι φανερό λοιπόν ότι με τέτοια περιθώρια κέρδους (εξαιτίας των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών στην χονδρεμπορική αγορά) δεν χρειάζονταν ούτε «Μικρή ΔΕΗ», ούτε προϊόντα ΝΟΜΕ για να ανοίξει η λιανική αγορά.
Εν αντιθέσει με αυτούς η ΔΕΗ δεν έχει τα περιθώρια των εναλλακτικών προμηθευτών γιατί το συνολικό της κόστος ως καθετοποιημένη επιχείρηση υπερβαίνει το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς με το οποίο αυτοί προμηθεύονται την ενέργεια που πωλούν στους πελάτες τους.
Εάν υλοποιηθούν τα όσα σχεδιάζονται και μάλιστα χωρίς την ανάκτηση του πλήρους κόστους, τα προϊόντα ΝΟΜΕ θα αυξήσουν περαιτέρω το ήδη μεγάλο περιθώριο κέρδους των εναλλακτικών προμηθευτών και θα τους κάνουν ακόμα πιο επιθετικούς στην αναζήτηση πελατών εφόσον πλέον θα έχουν «κλειδώσει» χαμηλή τιμή χονδρεμπορικής σε βάθος χρόνου.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Με βάση αυτά,
εάν τα πράγματα μείνουν έτσι όπως είναι σήμερα, ακόμα και χωρίς τα ΝΟΜΕ, η απώλεια κυρίως των καλών πελατών της ΔΕΗ θα αυξηθεί και κατ’ επέκταση η ήδη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση της επιχείρησης θα αυξηθεί επικίνδυνα.
Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι από τις 48 ΤWh που εγχέονται στο διασυνδεδεμένο σύστημα η ΔΕΗ πρέπει ως το 2020 να χάσει τις 23 και επίσης ότι από τις 48 ΤWh μόνο οι 33 ενδιαφέρουν τον ανταγωνισμό γιατί είναι οι καλοπληρωτές με μεγάλα περιθώρια κέρδους (οι υπόλοιπες ΤWh καταναλώνονται από κατηγορίες που ούτε καν νοιάζονται γι’ αυτούς οι εναλλακτικοί πάροχοι - ΥΤ 6,9 ΤWh, Δημόσιος Τομέας 2,8 ΤWh, Αγροτικά 2,3 ΤWh, ευάλωτοι 2,5 ΤWh) ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι τις 23 ΤWh η ΔΕΗ θα τις χάσει από την γκάμα των 33 ΤWh που είναι οι καλοπληρωτές!!!
 Θα μείνει δηλαδή με όλα τα προβληματικά τιμολόγια και μόνο το 1/3 των «καλών» πελατών.
Αν σε αυτό προσθέσει κανείς το ότι η ΔΕΗ καλείται να παραδώσει σε τρίτους 23 ΤWh της παραγωγής της όταν η παραγωγή της από λιγνίτες και νερά είναι σε ιστορικά χαμηλά και η συνολική παραγωγής της στο διασυνδεδεμένο δίκτυο είναι της τάξης των 25 ΤWh αντιλαμβάνεστε για τι αρμαγεδδώνα μιλούμε!!




Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Όλα αυτά χωρίς ίχνος υπερβολής ισοδυναμούν με τη διάλυση της ΔΕΗ με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία αλλά και την περιοχή.
Με βάση τα παραπάνω και όσο περνά από το χέρι μας, δηλώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε να ενθυλακώνουν οι σιγουρατζήδες της αγοράς ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται με αίμα από τους Δεητζήδες αντί πινακίου φακής και επί ζημία της ΔΕΗ.
Όποιοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά οφείλουν να αναλαμβάνουν και ρίσκο και όχι να απαιτούν (και να τους γίνεται το χατίρι) να χρεοκοπήσει η ΔΕΗ.
Τέλος, πριν κατέβω από το βήμα δεν θέλω να παραλείψω να πω ότι το σωματείο μας διαφωνεί ΚΑΘΕΤΑ και ΡΙΖΙΚΑ με τις επιλογές της κυβέρνησης για τον ΑΔΜΗΕ
·  Διαφωνούμε γιατί η απόφαση της κυβέρνησης (όπως και των προηγούμενων) δεν επιβάλλεται από καμία απολύτως οδηγία της Ε.Ε. Απεναντίας, εδώ και 5 χρόνια, έχουμε εναρμονιστεί πλήρως με τα όσα προβλέπει η Οδηγία 72 μέσω του μοντέλου ΙΤΟ.
Η αποκοπή του ΑΔΜΗΕ γίνεται κατ’ απαίτηση των τοκογλύφων δανειστών που χωρίς προσχήματα εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία επιδιώκουν να πετύχουν αυτό που δεν κατάφεραν πριν από μερικά χρόνια.
Είναι ντροπή και απαράδεκτο το ότι η κυβέρνηση υποχώρησε στις απαιτήσεις τους.
Διαφωνούμε γιατί η απόφαση αυτή θα ζημιώσει τη ΔΕΗ Α.Ε. στερώντας της ένα σημαντικότατο περιουσιακό στοιχείο με εξασφαλισμένη κερδοφορία (και μάλιστα με εντελώς θολό το πόσο και πότε θα αποζημιωθεί για αυτό).
Διαφωνούμε γιατί ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι οι καλύτερες, δηλαδή όντως θέλει και σήμερα και αύριο και για όσο είναι στα πράγματα να κρατήσει το 51% στο ελληνικό δημόσιο, μη γελιόμαστε, η αποκοπή του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, έστω και από μια επόμενη κυβέρνηση, φέρνει την ιδιωτικοποίησή του πιο κοντά. Το είδαμε σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις. Η δε τοποθέτηση στρατηγικού επενδυτή δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αυτό.
Τέλος διαφωνούμε για ένα ακόμη λόγο. Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εάν ο ΑΔΜΗΕ αποκοπεί από τη ΔΕΗ, αργά ή γρήγορα, οι συνάδελφοί μας σε αυτόν θα βρεθούν σε δεινή θέση χωρίς ουσιαστικά κανένα καθεστώς προστασίας σε ότι αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Με βάση αυτές τις σκέψεις για τους λιγνίτες το ΝΟΜΕ και τον ΑΔΜΗΕ και με ξεκάθαρη τη θέση μας για κοινό αγώνα πάνω στα συμπεράσματα της ημερίδας που οργανώσατε, χαιρετίζω το σημερινό σας συμβούλιο και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του.    
                                                  Μανιάτης Κωνσταντίνος
   Πρόεδρος ΕΤΕ/ΔΕΗ

Αρχειοθήκη ιστολογίου