Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Βαρόμετρο η Κρήτη για τους μνηστήρες του ΑΔΜΗΕ - Τι ειπώθηκε στη πρώτη επαφή με την TERNA


Στο σχέδιο της "μικρής", κυρίως όμως της "μεγάλης" υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης έχουν στραμμένο το βλέμμα οι μνηστήρες του ΑΔΜΗΕ.
Φάνηκε ξεκάθαρα από τις ερωτήσεις που υπέβαλε χθες η ομάδα της Ιταλικής TERNA στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, κατά την πρώτη από τις τρεις παρουσιάσεις της ηγεσίας της εταιρείας στους διεκδικητές του 24%, και ενώ σήμερα σειρά έχουν οι Γάλλοι της RTE, και αύριο οι Κινέζοι της China Grid.
Αν μπορεί κανείς να εξάγει κάποια πρώτα συμπεράσματα για το πως βλέπουν οι επενδυτές τον ΑΔΜΗΕ, κατά τη χθεσινή συνάντηση με τη διοίκηση, οι Ιταλοί εστίασαν στο σχέδιο της Κρήτης. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες του "Energypress", έμφαση έδωσαν στα όσα αναφέρει το νέο
10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, και ειδικότερα στον χαρακτηρισμό της διασύνδεσης της νήσου με την Αττική ως "Εργου Μείζονος Σημασίας", κάτι που υποδηλώνει διαδικασίες "fast track" ως προς τις απαλλοτριώσεις, και τις αδειοδοτήσεις.
Είναι προφανές ότι η διασύνδεση της Κρήτης αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά κίνητρα για το ενδιαφέρον των τριών επενδυτών.  Διότι σαν "Εργο Μείζονος Σημασίας", που αφενός θα ελαφρύνει τους οικογενειακούς προυπολογισμούς μειώνοντας τις ΥΚΩ, αφετέρου θα βελτιώσει την τροφοδοσία της Κρήτης, παρέχοντας δυνατότητα για αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ (με 300 νέα MW), η διασύνδεση της Κρήτης συνεπάγεται ένα επιπλέον μπόνους 1% με 2,5% για το ετήσιο έσοδο του ΑΔΜΗΕ.
Αν το προσθέσει κανείς στην εξασφαλισμένη αποδόση του 7,5% με 8%, που ούτως ή άλλως θα προσφέρει ο ΑΔΜΗΕ για τα τρία επόμενα χρόνια, προκύπτει ένα σωρευτικό ποσοστό της τάξης του 8,5% με 10,5%.
Το πως θα επιμεριστεί αυτό το έσοδο στους αυριανούς μετόχους του ΑΔΜΗΕ δεν είναι σαφές, άλλωστε η διαδικασία απόσχισης, όπως και ο διαγωνισμός για το 24%, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ όσο για το "μεγάλο καλώδιο", έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να μπει σε τροχιά υλοποίησης. Αλλά παρ’ ότι το έργο βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά, και προτεραιότητα θα έχει η "μικρή" διασύνδεση, αυτή που θα ενώσει την Κρήτη με την Πελοπόννησο, είναι προφανές πως η "μεγάλη" διασύνδεση Κρήτη - Αττική, θα αποτελέσει βαρόμετρο για το τίμημα που θα καταβάλουν οι υποψήφιοι για την αγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ.
Αλλωστε στο θέμα καταγράφεται ήδη μια σχετική κινητικότητα. Εντός Σεπτεμβρίου, θα πρέπει ο ΑΔΜΗΕ ναυποβάλει στη ΡΑΕ αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την προώθηση υλοποίησης του έργου, ώστε να υπάρξει σύντμηση του χρόνου ολοκλήρωσής του, εντός του 2021. Αυτά τουλάχιστον αναφέρει το πρόσφατα δημοσιοποιημένο 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, 2017-2016.
Ενα άλλο σοβαρό θέμα, που δεν είναι σαφές κατά πόσο απασχόλησε τη χθεσινή συνάντηση με την ΤΕΡΝΑ, αφορά και την έγκριση των πιστωτών (τραπεζών) στο σχέδιο απόσχισης και πώλησης της εταιρείας. Το θέμα συνδέεται με τον βαθμό ανταπόκρισης της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ στα δάνεια που τους έχουν δοθεί στο παρελθόν, και τι σημαίνει για την εξυπηρέτησή τους η απόσχιση της θυγατρικής από τη μητρική της. Αν και ακόμη δεν φαίνεται να έχει υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες, πηγές του ΑΔΜΗΕ εκτιμούν ότι θα βρεθεί τελικά μια φόρμουλα συννενόησης, και ότι θα προσμετρήσει θετικά το γεγονός ότι η εταιρεία θα πορευτεί από εδώ και πέρα, έχοντας μέτοχο ένα σοβαρό στρατηγικό επενδυτή.
Σειρά έχουν οι Γάλλοι και οι Κινέζοι
Μετά τους Ιταλούς της TERNA, σειρά έχουν σήμερα οι Γάλλοι της RTE και αύριο οι Κινέζοι της China Grid. Οπως και με τους Ιταλούς, έτσι και με τους άλλους δύο διεκδικητές του 24%, η διοίκηση θα τους κάνει το λεγόμενο "managment presentation", που λαμβάνει χώρα σε ξενοδοχείο των βορείων προαστίων, και γίνεται σε συνθήκες άκρας μυστικότητας, προκειμένου ακριβώς να αποφευχθούν "εκπλήξεις" από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, τη Λαική Ενότητα, κά. 
Αμέσως μετά το "management presentation", προγραμματίζεται να γίνει επίσκεψη των υποψηφίων επενδυτών στις υποδομές του ΑΔΜΗΕ, όπως στο κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του Αγ. Στεφάνου, στο ΚΥΤ Κρυονερίου, κ.ά. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει από την Τρίτη και οι συναντήσεις κάθε μιας από τις τρεις εταιρείες με την PwC που είναι και ο οικονομικός σύμβουλος της ΔΕΗ στο διαγωνισμό.
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, πληθαίνουν και οι ερωτήσεις που υποβάλουν οι τρεις διεκδικητές μέσω της εικονικής αίθουσας τεκμηρίωσης (virtual data room) του ΑΔΜΗΕ, που θα παραμείνει στη διάθεσή τους μέχρι και την ημερομηνία υποβολής προσφορών, (σαν πιθανότερη προβάλει η 15η Οκτωβρίου), και μέσω της οποίας θα διενεργήσουν τον δικό τους νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχο.
Στη ΔΕΗ ελπίζουν ότι ακριβώς επειδή είναι τρεις οι διεκδικητές, δημιουργούνται έτσι καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού απ’ ότι αν ήταν μόνο ένας (όπως όλοι αρχικά ανέμεναν), και άρα προσδοκούν ότι θα είναι υψηλό το τελικό τίμημα για το 24% της θυγατρικής της στα δίκτυα. 
Σε μια τέτοια περίπτωση, τα οικονομικά της ΔΕΗ θα πάρουν μια γερή ανάσα, σε μια συγκυρία που η ρευστότητά της υποφέρει από τα "φέσια" (2,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη διοίκηση, 2,7 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ), αλλά και ενόψει των αναχρηματοδοτήσεων ομολόγων που λήγουν φέτος και του χρόνου, και τις οποίες η διοίκηση πρέπει να εξυπηρετήσει.

 http://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου